Rusija estus grobdavo ir prieš Antrąjį pasaulinį karą

Nieko nauja: taip Estijos istorikai vertina pranešimus, esą rusai šalies teritorijoje pagrobė Vidaus saugumo policijos pareigūną. Pasirodo, net 46 Estijos pareigūnai buvo pagrobti praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje – dar prieš Antrąjį pasaulinį karą, skelbia „Estonian World“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-08 17:56, atnaujinta 2018-02-09 17:17

Tinklalapio teigimu, galbūt ir galima stebėtis Rusijos įžūlumu ir drąsa įsiveržti į NATO narės teritoriją. Tačiau faktas, kad Rusijos valdžiai grobti Estijos piliečius Estijos teritorijoje yra įprasta.

Prieš Antrąjį pasaulinį karą Sovietų Sąjungos smogikai iš viso pagrobė 46 estus ir žiauriai žudė pasieniečius, kurie saugojo Estijos sieną.

Nors Estija ir Sovietų Sąjunga 1920 metais buvo pasirašiusios taikos sutartį, Talinui buvo akivaizdu, kad Maskva toliau planuoja užimti mažąją kaimynę.

Tad keleri metai prieš Antrąjį pasaulinį karą sovietų pasieniečiai pradėjo grobti Estijos piliečius, dažniausiai – žvejus Peipaus ežere.

Tokių nusikaltimų tikslas buvo išgauti kaip įmanoma daugiau informacijos apie Estijos gynybos pajėgumus, nors paprasti žvejai apie tai beveik nieko nežinojo.

Antai 1936 metų rugpjūtį sovietų pasieniečiai pagrobė keturis žvejus, žvejojusius per 1 km nuo sienos Estijos teritorijoje. Vyrai buvo nugabenti į Sovietų Sąjungą ir ištardyti – jų buvo klausiama apie Estijos pasienio punktus, pasieniečių užmokestį ir prekių kainas.

Po mėnesio buvo pagrobti dar trys estai žvejai. Vėl nugabenti į kaimyninę šalį, vyrai vėl buvo apklausti. Pagrobimai vis tęsėsi, o galiausiai sovietai galėjo sudaryti smulkų pasienyje esančių Estijos kaimų žemėlapį.

Iš viso 1936–1937 metais sovietai pagrobė 46 Estijos piliečius. Dalį pagrobtų žvejų Sibire ir kitose tremties vietose jau po Estijos okupacijos sutiko dalis estų tremtinių.

1938 metais sovietai žiauriai susidorojo su dviem Estijos pasieniečiais. Jie buvo pagrobti ir nugabenti per sieną, o Sovietų Sąjungos teritorijoje nužudyti – po to Maskva teigė, kad estai buvo įsiveržę per sieną ir patys puolė kaimynus.

Ir dabar Rusijos valstybinė žiniasklaida tvirtina, kad pagrobtasis Estijos žvalgybininkas Estonas Kohveras pats kirto sieną su Rusija, kur ir buvo suimtas. Tokius aiškinimus neigia laisvoji Estijos spauda, nuotraukose užfiksavusi, kad esto ir rusų grumtynės vyko būtent Estijos teritorijoje.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.