Kas bus vietoj pernai sugriuvusio Rygos prekybos centro?

Latvijos sostinės Priedainės gatvės praeiviai į sugriuvusio „Maxima“ prekybos centro griaučius žvilgčioja nenoriai. Pernai lapkritį tragiškai sugriuvusio prekybos centro griuvėsiai vis dar niūriai stūkso Zolitudės rajono centre.

Lietaus ir saulės suplūkti gedulo simboliai ilsisi šalia pastato teritoriją juosiančios tvoros.<br>L.Lenkauskaitės nuotr.
Lietaus ir saulės suplūkti gedulo simboliai ilsisi šalia pastato teritoriją juosiančios tvoros.<br>L.Lenkauskaitės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Liucija Lenkauskaitė, specialiai lrytas.lt, Ryga

Sep 15, 2014, 1:14 PM, atnaujinta Feb 2, 2018, 12:26 PM

Betono šonkaulių dengiama ertmė, kurioje po krentančiu stogu lapkritį žuvo net 54 žmonės, iššluota. Nuo tragedijos praėjus devyniems mėnesiams, vidury griuvėsių mįslingai testovi viena juoda biuro kėdė, kartais aplankoma varnų.

Šalia pastato griuvėsių gyvenanti Ala teigė, kad kasryt per langus matyti tokį vaizdą – liūdna. „Štai Rita, mano draugė“, – ranka į nuotrauką rėmelyje parodė moteris. Su kitais lietaus ir saulės suplūktais gedulo simboliais per griūtį žuvusios moters portretas ilsisi šalia pastato teritoriją juosiančios tvoros.

Tvarkys savininkai

Nors pats prekybos centras ir išvalytas, aplink jį vis dar pilna betono ir geležies nuolaužų, griuvėsių. Teritorija taip ilgai netvarkoma buvo dėl policijos tyrimo, baigto tik liepos 28 dieną.

Griuvėsiai perleisti teritorijos savininkams. Bendrovės „Maxima Latvia“ ir „Homburg Zolitude“ drauge sutiko išvalyti teritoriją.

Rygos savivaldybė nustatė, kad prekybos centro griuvėsiai turi būti sunaikinti iki šių metų spalio arba lapkričio. Buvo nuspręsta, kad virš žemės esančios griuvėsių dalies išmontavimas ir išvežimas turi būti atliktas ne vėliau, kaip per du mėnesius nuo tada, kai policija perleis teritoriją savininkams.

Šiuo metu sugriuvusios „Maxima“ parduotuvės griuvėsiai patenka į „A“ kategoriją, tai yra – klasifikuojami, kaip pavojingi visuomenei ir aplinkai. Kadangi teritorija nėra valstybės, už jos sutvarkymą mokės savininkai.

Nori parko

Bendrovės „Maxima“ komunikacijos vadovė Renata Saulytė patvirtino, kad gerbiant žuvusiųjų atminimą ir nukentėjusių šioje tragedijoje jausmus, buvo vienareikšmiškai nuspręsta, kad Zolitudėje komercinė veikla nebebus vykdoma.

„Teritoriją sutvarkius, čia planuojama įrengti laikiną vietą, kur būtų galima pamerkti gėlių, uždegti žvakutes. Tuo rūpinasi „Maxima Latvija“ įmonės atstovai“, – teigė R.Saulytė.

Nušlavus niūrius griuvėsius, teritorijoje ketinama statyti memorialą. Rygos savivaldybė portalui lrytas.lt teigė, kad kol kas miesto bendruomenė labiausiai palaiko idėją įrengti memorialinį parką su 54 gatvelėmis, simbolizuojančiomis „neišblėstantį 54 tragedijos aukų atminimą“.

„Memorialo idėja bus apsvarstyta išardžius griuvėsius ir išvalius teritoriją, tad nei įrengimo data, nei kaina dar nėra žinomi“, – teigė Rygos savivaldybės viešųjų ryšių projektų koordinatorė Ilze Krūkle.

Pertikrino saugumą

R.Saulytės teigimu, po tragedijos visos „Maxima" parduotuvės Latvijoje, Estijoje ir Lietuvoje, buvo nuodugniai patikrintos papildomai. Taip pat pastatuose, kuriuose veikia „Maxima" parduotuvės, buvo atliktos neplaninės techninės būklės patikros.

Patikrų metu buvo tikrinama pastatų techninė būklė, prioritetinį dėmesį skiriant statinio konstrukcijoms – jų tvirtumui bei saugumui. Patikrintas ir priešgaisrinių signalizacijų sistemų veikimas. Patikras atlikę specialistai nenustatė jokių esminių pažeidimų ar defektų.

„Kasmet eksploatuojamuose pastatuose, kuriuose veikia mūsų parduotuvės, atliekamos kelios skirtingo sudėtingumo patikros. Kas mėnesį pastato būklė įvertinama vizualiai, 2 kartus per metus – detaliai: patikrinama pastato konstrukcija, stogas, sienos, rūsys ir kitos erdvės. Priešgaisrinės signalizacijos sistemos specialistų tikrinamos 4 kartus per metus“, – teigė R.Saulytė.

Visas patikras bendrovė patiki licencijuotoms pastatų techninės priežiūros ir eksploatacijos įmonėms. Gaisrų gesinimo ir aptikimo sistemas, jų veikimą tikrina ir valstybinės institucijos.

Publikavus šį rašinį redakcija gavo „Maxima" komentarą:

„Maxima Latvija", gavusi įgaliojimą iš sugriuvusio pastato savininkės - UAB „Tineo“,  praėjusią savaitę baigė dar rugpjūčio 18 d. pradėtus teritorijos, nelaimės vietoje tvarkymo darbus. Buvo demontuota likusi pastato dalis, iš teritorijos išvežtas statybinis laužas.

Šiuos darbus „Maxima" Latvija atliko laikantis įsipareigojimų, duotų Rygos dūmai ir bendradarbiaujant su vietos bendruomene.

Tai buvo padaryta įmonės lėšomis bei jėgomis. Suplanuotus teritorijos darbus „Maxima Latvija" pavyko atlikti netgi anksčiau nei buvo numatyta. Rygos dūma atliktus teritorijos tvarkymo darbus jau priėmė ir įvertino kaip atliktus tinkamai. Rygos dūma taip pat konstatavo, kad savo įsipareigojimus „Maxima Latvija" įvykdė.  

Kadangi darbų mastas teritorijoje, kurioje praėjusių metų lapkritį įvyko skaudi nelaimė, išties nemažas, teritoriją suplanuota tvarkyti etapais. II-ajame etape likusią teritorijos tvarkymo darbų dalį patikėta atliki UAB  „Homburg Zuolitude“, kuri atsakinga už tinkamo požeminės pastato aikštelės bei šalia pastatyto gyvenamojo namo užkonservavimą. 

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.