Pabėgėlė iš Afrikos siutina mokesčių mokėtojus Šveicarijoje

Mažame Šveicarijos kaimelyje gyvenantys žmonės sulaukė nemalonios staigmenos – nuo šiol jiems teks mokėti didesnius mokesčius. Žinia, kad trečdalis iš mokesčių surinktų pinigų atsiduria kaimelyje apsistojusios afrikietės kišenėje, virto skandalu ir papiktino mokesčių mokėtojus, skelbia „Daily Mail“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 17, 2014, 4:39 PM, atnaujinta Jan 30, 2018, 4:05 PM

Į Šveicariją atsikėlusi moteris – septynių vaikų mama. Jai kiekvieną mėnesį skiriama beveik po 61 tūkst. Šveicarijos frankų (174 tūkst. litų). Kad galėtų išmokėti tokio dydžio pašalpą, valdžia buvo priversta padidinti mokesčius visame vos tūkstantį gyventojų turinčiame Hagenburcho kaime.

Moteris su savo septyniais vaikais į Šveicariją persikėlė iš Eritrėjos, Rytų Afrikos. Prieš trejus metus kaimelyje pasirodžiusiai moteriai buvo leista gyventi nemokant nuomos mokesčių.

Į pašalpą įskaičiuota ir keturių vaikų priežiūra našlaičių prieglaudoje, kuri mokesčių mokėtojams kiekvieną mėnesį kainuoja daugiau nei 36,5 tūkst. Šveicarijos frankų (104 tūkst. litų)

Iš mokesčių mokėtojų kišenės taip pat apmokamos ir pragyvenimo išlaidos bei šeimos pramogos – ekskursijos zoologijos sode, išvykos ir kita. Iš viso pašalpa kiekvieną mėnesį pareikalauja trečdalio surinktų pinigų.

Moteris su septyniais vaikais į Šveicariją pateko gavusi vizą, kuri jai leidžia šalyje likti penkerius metus. Nepatenkinti kaimelio gyventojai pavojaus varpais skambina ir dėl afrikietei suteiktos galimybės pratęsti vizos galiojimo laiką.

Artimiausiu metu kaimelio gyventojų mokesčiai išaugs net 5 proc.

„Kitos išeities neturime – privalome pakelti mokesčius“, – konstatuoja kaimelio merė Therese Shlaepfer. 

Ji taip pat patvirtino, kad vietos gyventojai yra pasipiktinę dėl tokio sprendimo, o afrikietės šeimai išlaikyti reikia vis daugiau pinigų – socialinių darbuotojų grupė šeimos namuose praleidžia po šešias valandas per dieną, šešias dienas per savaitę.

Kiekvieno socialinio darbuotojo vizitas į šeimos namus mokesčių mokėtojams kainuoja 136 Šveicarijos frankus (389 Lt) per valandą. Savaitgaliais ir vakarais valandinis darbuotojų užmokestis pakyla iki 143 frankų (410 Lt).

Prieš tris metus, kai šeima atvyko į Hagenbachą, vietinė valdžia pasisiūlė padengti jos pragyvenimo išlaidas ir nuomą, kuri tuo metu siekė beveik 2600 Šveicarijos frankų (7400 Lt) per mėnesį.

Po kurio laiko moteris vėl kreipėsi į valdžią, prašydama finansinės pagalbos – pasak jos, septynių vaikų priežiūra tapo per sunki. Jos prašymas buvo išgirstas ir keturi vaikai buvo išsiųsti į globos namus.

Negana to, afrikietės pečių neslėgė sąskaitos už maistą, namų tvarkymą ir net šeimos pramogas – už mokesčių mokėtojų pinigus visi aštuoni šeimos nariai apsilankė zoologijos sode.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.