M. Chodorkovskis ketina tapti Rusijos prezidentu

Buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas Michailas Chodorkovskis pareiškė ketinantis balotiruotis Rusijos prezidento rinkimuose. Remdamasi sekmadienį Prancūzijos laikraštyje „Monde“ paskelbtu interviu, apie tai pranešė portalas slon.ru.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-09-21 11:35, atnaujinta 2018-01-30 05:38

M.Chodorkovskio žodžiais, jis sieksiąs prezidento posto tuo atveju, jeigu Rusijoje bus įgyvendinama konstitucinė reforma, kuri decentralizuos valdžią ir sumažins prezidento galias teismų ir įstatymo leidybos srityse.

Tuo pačiu „Jukos“ vadovas užsiminė, kad Rusijai įsukus į normalaus vystymosi kelią jis nebūtų suinteresuotas kovoti dėl prezidento kėdės.

Duodamas interviu Rusijos radijui „Echo Moskvy“ M.Chodorkovskis patvirtino savo anksčiau išsakytus žodžius. „Pasakiau tai, ką pasakiau. Manęs paklausė, ar norėčiau tapti Rusijos prezidentu ir aš atsakiau, kad tokios užduoties sau nekeliu. Bet … jei reikia, aš esu pasirengęs padėti įveikti krizę ir įgyvendinti konstitucines reformas“, - sakė M.Chodorkovskis.

Tai ne vienintelis šiandienos iššūkis Kremliui. Skelbiama, kad Maskvoje formuojasi pasipriešinimas prezidento Vladimiro Putino vykdomai Ukrainos politikai. Sekmadienį tūkstančių žmonių laukiama susirenkant į taikos demonstraciją Rusijos sostinės centre. 

Miesto valdžia išdavė leidimą mitinguoti. Vyriausybės priešininkai, be kita ko, protestuos prieš rusų karių siuntimą į Rytų Ukrainą kovoti Maskvai ištikimų separatistų pusėje. 

Įsteigė proeuropietišką judėjimą

Buvęs Rusijos naftos magnatas Michailas Chodorkovskis įsteigė proeuropietišką judėjimą, praneša agentūra AFP. 

Judėjimo „Atvira Rusija“ steigimo ceremonija Paryžiuje buvo transliuojama internetu. Buvęs turtingiausias Rusijos žmogus ragino savo tautiečius prieš 2016-ųjų parlamento rinkimus siekti politinio kurso pasikeitimo ir teisinio valstybingumo. 

Pasak M. Chodorkovskio, „Atvira Rusija“ bus bendraminčių forumas internete, tačiau ne politinė partija. „Tikrieji patriotai turi tarnauti savo šaliai ir tautai ir tamsiais laikais“, - sakė 51 metų M. Chodorkovkis, kuriam Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas gruodį po 10 kalėjime praleistų metų suteikė malonę ir kuris dabar gyvena Šveicarijoje. „Mažuma gali būti įtakinga, kai susiorganizuoja“, - pabrėžė jis. 

Kad Europa nepriklauso Rusijai, yra „metas tų, kurie nori visą gyvenimą valdyti šalį, kurie spjauna į įstatymą ir teisingumą“, - kalėjo M. Chodorkovskis. Iš tikrųjų Rusija esą „ir geografiniu, ir kultūriniu požiūriu“ yra Europos dalis. 

Buvęs naftos kompanijos „Jukos“ vadovas M. Chodorkovskis buvo suimtas 2003-iaisiais ir vėliau dėl sukčiavimo ir mokesčių slėpimo nuteistas ilga laisvės atėmimo bausme. Vakarai procesus prieš jį vadino politiškai motyvuotais. 

Mainais už paleidimą M. Chodorkovskis faktiškai turėjo pažadėti nedalyvauti Rusijos politikoje. Kol kas oficialios Kremliaus reakcijos į „Atviros Rusijos“ sukūrimą nėra. „Aš manau, kad jis užpyks“, - sakė M. Chodorkovskis apie spėjamą V. Putino reakciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.