Baltarusiai skelbia pradedantys „koloradų“ medžioklę

Juodos ir oranžinės spalvų juostelės, vadinamos Georgijaus juostomis, dėl Rusijos agresijos Ukrainoje jau tapo tarptautinio terorizmo ir Maskvos skatinamo separatizmo simboliais. Todėl vis daugiau baltarusių tokių juostelių privengia. O Georgijaus juostomis vis dar besipuikuojančius žmones nuo šiol žada medžioti judėjimas „Jaunasis frontas“, skelbia portalas „By24.org“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 25, 2014, 11:41 AM, atnaujinta Jan 29, 2018, 6:06 PM

„Jaunojo fronto“ aktyvistų teigimu, Georgijaus juostas dažniausiai demonstruoja automobilių vairuotojai, jas rišdami prie antenų.

Bet dabar organizacija jau paskelbė „koloradų“ – taip vadinami Rusijos politikos šalininkai kitose šalyse, kuriose gyvena rusakalbių bendruomenės, – medžioklę. Akcija pavadinta skambiai: „Sustabdyk imperiją“.

„Pastaruoju metu vis matome Georgijaus juostos spalvų kaspinus ir Rusijos Federacijos vėliavas Baltarusijos miestų gatvėse, – teigia vienas „Jaunojo fronto“ įkūrėjų, buvęs politinis kalinys Dmitrijus Daškevičius. – Taip išsakoma parama tam tikrai politinei ideologijai.

Pagal ją Baltarusijos nepriklausomybė yra tik sąlyginė, o mūsų šalis – tik vadinamojo „rusų pasaulio“ protektoratas. Tos juostelės, kurios dar prieš kelerius metus atrodė neutraliai, dabar gali sietis tik su Rusijos sėjamo teroru Rytų Ukrainoje.“

Todėl, pasak D.Daškevičiaus, jo vadovaujamas judėjimas sieks, kad šalyje būtų kuo mažiau agresyvios Rusijos propagandos. Georgijaus juostos – Kremliaus agresijos simbolis, kad „Jaunasis frontas“ į jas kreips ypatingą dėmesį.

Aktyvistų pusėje – ir Baltarusijos įstatymai. Pagal juos šalies vairuotojai ir automobilių savininkai negali ant stiklų lipdyti ar ant antenų rišti simbolių, kurių naudojimas nėra įteisintas. Tai reiškia, kad „koloradus“ galima skųsti milicijai – pareigūnai privalės reaguoti.

„Jaunasis frontas“ nurodo ir Baltarusijos kelių milicijos adresą, kuriuo galima siųsti skundus. O tiems, kurie kreiptis į miliciją bijo, o tokių šalyje nemažai, sukurta grupė socialiniame tinkle „Facebook“.

Čia galima anonimiškai siųsti automobilių, kurie papuošti Georgijaus juostomis ar Rusijos vėliavomis, nuotraukas. Kad milicija reaguotų, jose turi matytis valstybiniai numeriai.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.