Į Lietuvą neįleistas rusų propagandistas Vilnių plūdo Varšuvoje

Prieš du mėnesius Vilniaus oro uoste sulaikytas ir atgal į Maskvą išsiųstas pseudoistorikas, Kremliaus propagandistas Aleksandras Diukovas Lietuvą nesėkmingai bandė plūsti Varšuvoje.

Kremliaus propagandisto A.Diukovo planas varšuviečius sudominti savo antilietuviškais paskviliais patyrė fiasko,<br>R.Butrimo nuotr.
Kremliaus propagandisto A.Diukovo planas varšuviečius sudominti savo antilietuviškais paskviliais patyrė fiasko,<br>R.Butrimo nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, specialiai lrytas.lt, Varšuva

2014-10-21 19:42, atnaujinta 2018-01-25 04:49

Tačiau Varšuvos gyventojai kvietimą išklausyti A.Diukovo pranešimą apie ruošiamą knygą, neva demaskuosiančią lietuvių represijas prieš lenkus Antro pasaulinio karo metu, boikotavo.

Nors Kremliaus pasiuntinys klausytojus siekė privilioti padedant nusamdytai reklamos agentūrai bei surengiant maisto ir alkoholio vaišes, visos pastangos nuėjo perniek.

Renginyje - dvylika žmonių

Susitikimą boikotavo žurnalistai, o žinių agentūra PAP atsisakė išnuomoti patalpas maskviečio spaudos konferencijai. Į kelis šimtus klausytojų talpinančią salę Knygininko klube Varšuvos senamiestyje atėjo vos dvylika žmonių.

Tarp jų - Rusijos ambasados Varšuvoje darbuotojas, A.Diukovo knygų vertėjas lietuvis Vaigutis Stančikas su dviem pagalbininkėmis, du nusamdytos reklamos agentūros darbuotojai ir šeši smalsuoliai. Trys iš smalsuolių netrukus demonstratyviai išėjo, pasipiktinę pseudoistoriko pasisakymu.

Žiniasklaidai siustuose pakvietimuose šis renginys buvo pristatomas kaip tarptautinis istorinis seminaras "Represijų bendrija". Taip A.Diukovas siekė išreklamuoti ruošiamą naują knygą apie karo metu Rusijos, Vokietijos ir Lietuvos vykdytas represijas prieš Vilnijos lenkus.

A.Diukovas tvirtino, kad jo knyga bus naujoviška tuo, kad aprašys ne tik rusų ir vokiečių, bet ir lietuvių represijas, kurios iki šiol esą yra nutylimos. Kremliaus pasiuntinys gyrėsi, kad jam pavyko uždaruose Rusijos archyvuose rasti įrodymų, kad persekiodami lenkus lietuviai aktyviai talkino tiek Rusijos NKVD, tiek nacių tarnyboms.

A.Diukovas įtikinėjo, kad savo knygomis siekia praplėsti skaitytojų akiratį nauja informacija, tačiau prasitarė, kad nėra susipažinęs su Lenkijos, Izraelio ar Vokietijos istorikų darbais šia tema. Tai išgirdę du klausytojai demonstratyviai išėjo, pareiškę, kad A.Diukovas yra istorijos profanas, vykdantis Maskvos užsakymą kiršinti Lietuvą su Lenkija.

Latvija nebeįleidžia

Dėl įtarimų, kad A.Diukovas siekia juodinti Latvijos istoriją ir aukštinti stalinizmą bei bolševizmą, Latvijos vyriausybė 2012 metais priėmė sprendimą šio asmens nebeįleisti į šalį. Estijos saugumo tarnyba KAPO šį asmenį jau 2008 metais įtraukė į spėjamų KGB tarnautojų sąrašą.

Talino savaitraščio „Eesti Ekspress" teigimu, jų tautiečių trėmimą į Sibirą A.Diukovas vaizduoja, kaip linksmą pasivažinėjimą. Mat A.Diukovas teigia, kad tremtiniai į Sibirą buvo vežami ne krovininiuose, bet patogiuose keleiviniuose vagonuose, lydimi medikų, tad niekas kelyje nežuvo nei dėl ligų, nei dėl išsekimo.

Skandalingi teiginiai

Lietuvos Seimo narys, istorikas Arvydas Anušauskas gyrė A.Diukovo neįleidimą į Lietuvą. Parlamentaras A.Diukovą įvardijo kaip Rusijos specialiųjų tarnybų agentą, savo leidiniais siekiantį teisinti stalinistinio režimo nusikaltimus ir demonizuoti Lietuvos pasipriešinimo kovotojus.

Pasak A.Anušausko, A.Diukovas akademiniuose sluoksniuose nėra pripažįstamas kaip istorikas, tačiau gauna išskirtinį priėjimą prie Rusijos archyvų. Knygoje „Holokausto išvakarėse“ A.Diukovas esą pateikė seniai žinomus dokumentus, tačiau jų interpretacijose nepagrįstai teisina lietuvių trėmimus būsimu Holokaustu.

A.Anušauskas priminė, kad dauguma ištremtų lietuvių neturėjo jokių sąsajų su būsimu Holokaustu, o tuo tarpu A.Diukovas sovietų represijas pateikia kaip didžiulį gėrį kovojant su žydų genocidu.

Panašiai A.Diukovas teisina ir latvių, estų bei ukrainiečių trėmimus, o tuometinį Lenkijos užsienio reikalų ministrą Jozefą Beką apkaltino tarnavus nacių vadui Adolfui Hitleriui. 2009 metais A.Diukovas net buvo pareiškęs, kad Sovietų sąjunga nevykdė karinės agresijos prieš Lenkiją.

Dėl tokių skandalingų pareiškimų bei stalinizmo nusikaltimus menkinančių propagandinio pobūdžio straipsnių bei knygų šio istoriko rimtu nelaiko net Rusijos mokslininkai. Užtat A.Diukovą mėgsta Kremlius bei prezidentui Vldadimirui Putinui ištikima žiniasklaida.

A.Diukovas yra kviečiamas pasisakyti Rusijos Dūmoje bei propgandiniame TV kanale užsieniui "Russia Today", jo rašinius nuolat spausdina „Izvestia" ir „Komsomolskaja Pravda". Kremliui pagyras žarstančiam A.Diukovui yra leidžiama naudotis net įslaptintais NKVD archyvais, kurie kitiems istorikams yra neprieinami.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.