Estijos kovotojai su piratais išgelbėjo švedų porą

Rugpjūčio gale Raudonojoje jūroje estų jūrų saugos kompanijos komandai teko apsispręsti: elgtis pagal griežtą kodeksą ar gelbėti guminėje valtyje jūros platybėse besiblaškančią švedų porą, skelbė estu dienraštis „Postimees“.

Kovotojai su Somalio piratais išgelbėjo švedų porą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Kovotojai su Somalio piratais išgelbėjo švedų porą.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-10-23 20:28, atnaujinta 2018-01-24 21:54

Somalio piratų raižomoje audringoje jūroje gyventi guminėje valtyje be maisto ir vandens – ypač sunki užduotis. Vienintele išsigelbėjimo viltimi tapo trijų estų jūrų apsaugos komanda, lydėjusi Vokietijos krovininį laivą ir pastebėjusi signalinę raketą.

„Temo, iki artimiausio kranto buvo keli šimtai mylių“, – pasakojo estiško kapitalo kompanijos „ESC Global Security“ vadovas Ivari Sarapuu ir pridurė, kad tokie raketų paleidimai nėra naujiena Adeno pakrantėje, nes tokiu būdu piratai bando sulėtinti laivų judėjimą, išblaškyti jų dėmesį.

„Aš pats buvau susidūręs su tokiu atveju 2011 metais Somalyje, kai signaline raketa buvo nukreipiamas dėmesys. Šiuo atveju pagrindiniai ženklai rodė, kad tai nėra piratų klasta. Vargu ar išpuoliui jie rinktųsi guminę valtį. Be to, vienas keleivių – moteris. Tad davėme ženklą pradėti gelbėjimo operaciją“, – pasakojo I.Sarapuu.

Operaciją dar labiau apsunkino tai, jog dideliam, plaukioti vandenyne pritaikytam laivui buvo sudėtinga prisiartinti prie mažos guminės valtelės. Laivui manevruojant buvo stebima ir aplinka. Pastebėjus pavojaus ženklus ketinama tuojau pat atšaukti gelbėjimo operaciją.

Pagaliau išgelbėjus nelaimėlius paaiškėjo, kad tai 59 metų švedas ir 43 metų jo žmona, kilusi iš Rusijos. Pora iš draugų pasiskolinta jachta keliavo iš Kroatijos į Phuketo uostą Tailande. Lemtingą rytą skilo langas jachtos apačioje, vanduo pradėjo veržtis į vidų ir per maždaug septynias minutes ji atsidūrė po vandeniu.

Pora spėjo įšokti į gelbėjimo valtelę ir pagriebti keletą signalinių raketų. Kaip pasakojo jie, 12 valandų teko blaškytis jūroje be jokių galimos pagalbos ženklų. Po gelbėjimo operacijos sugrįžę į Stokholmą Stefanas ir Svetlana Jerkanderiai išsiuntė padėkos laišką estų saugumo komandai.

„Nors jūroje gausu piratų, kapitonas ir jo komanda nusprendė išgelbėti mus nuo mirties. Tokį jų sprendimą palaimino ir kompanijos vadovybė“, – rašoma padėkos laiške.

„Mes manome, kad jei ne drąsūs šių trijų estų saugos darbuotojų veiksmai, jau nebūtume gyvi. Šie žmonės rūpinosi mumis ir laive, nors ir turėjo įvairių įtarimų, mes jautėmės saugūs. Leiskite mums padėkoti ir pasveikinti kompaniją, turinčią tokius puikius darbuotojus“, – laišką užbaigė švedų pora.

Gelbėtojų laivo vadas I.Sarapuu patvirtino, kad drąsus saugumo komandos poelgis neliks neatlygintas. „Taip, mes turime specialias procedūras, kuriomis paskatiname tokiomis ypatingomis progomis“, – sakė jis.

Parengė Paulius Gritėnas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.