Kremlius pripažįsta Ukrainos rinkimus. JAV ragina balsuoti

JAV ragina visus ukrainiečius, įskaitant Krymo ir separatistų bastionų gyventojus, balsuoti rinkimuose

Per spalio 26 dieną įvyksiančius Ukrainos rinkimus dėl teisės dirbti 450 vietų Aukščiausioje Radoje varžysis 29 partijos.<br>AP nuotr.
Per spalio 26 dieną įvyksiančius Ukrainos rinkimus dėl teisės dirbti 450 vietų Aukščiausioje Radoje varžysis 29 partijos.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ITAR-TASS, ELTA ir lrytas.lt inf.

2014-10-24 08:27, atnaujinta 2018-01-24 21:19

„Mes juos pripažinsime. Norime, kad Ukraina taptų normalia ir civilizuota, Rusijai nepriešiška valstybe“, - sakė S. Ivanovas.

Anot jo, po rinkimų vadinamosiose Donecko ir Luhansko liaudies respublikose, Ukrainoje turėtų įsivyrauti taika.

Paklaustas apie Ukrainos dujų klausimą, S. Ivanovas tvirtino, esą Maskvai nerūpi, kas apmokės gamtinių dujų tiekimo Ukrainai sąskaitas, tačiau patikino, kad Rusija to tikrai nedarys.

Šalies prezidento bendražygis kalbėdamas apie Rusijai pritaikytas sankcijas tvirtino, kad taip nepavyks izoliuoti Rusijos.

„Neįmanoma izoliuoti Rusijos. Pasaulis neketina mūsų izoliuoti. Tikras sankcijas pritaikė tik Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryba, likusios nėra tikros sankcijos. Jos - tik bandymai šalyje sukelti įtampą“, - tikino S. Ivanovas.

Per spalio 26 dieną įvyksiančius Ukrainos rinkimus dėl teisės dirbti 450 vietų Aukščiausioje Radoje varžysis 29 partijos, iš kurių nė viena neatstovaus nuverstajam režimui. Parlamentas po rinkimų turės teisę skirti premjerą ir daugumą ministrų kabineto narių.

Prorusiški separatistai šalies rytuose rinkimus į regiono parlamentus planuoja rengti lapkričio 2 dieną, tačiau Kijevas ir Vakarai šiems rinkimams teigia nepritarsiantys.

JAV ragina visus ukrainiečius, įskaitant Krymo ir separatistų bastionų gyventojus, balsuoti rinkimuose

Jungtinės Valstijos ketvirtadienį paragino visus ukrainiečius, įskaitant tuos, kurie gyvena prorusiškų separatistų bastionuose šalies rajonuose ir Maskvos aneksuotame Kryme, balsuoti savaitgalį vyksiančiuose rinkimuose 

„Tai dar vienas svarbus etapas šaliai, kuri vėl demonstruoja savo atsidavimą ilgalaikiam demokratiniam procesui nepaisant pastarųjų metų politinių neramumų ir rimtų saugumo iššūkių, kurie išlieka kai kuriose šalies dalyse“, - žurnalistams sakė Valstybės departamento atstovė spaudai Jen Psaki. 

J.Psaki pasiuntė griežtą įspėjimą prorusiškiems separatistams, siekiantiems organizuoti atskirus balsavimus savo bastionuose Donecke bei Luhanske, pareiškusi, kad „vieninteliai legitimūs rinkimai“ bus sekmadienį vyksiantys parlamento rinkimai ir gruodžio 7 dieną numatytas balsavimas. 

Vašingtonas viliasi, kad „rinkimuose aktyviai dalyvaus visi ukrainiečiai, įskaitant žmones, gyvenančius Kryme, Donecke ir Luhanske“, sakė ji. 

Jungtinės Valstijos „griežtai pasmerks bet kokį kišimąsi į šį legitimų demokratinį procesą ir trukdymą Ukrainos žmonėms taikiai pasirinkti savo lyderius“, pridūrė Valstybės departamento atstovė. 

Remiantis paskutine prieš balsavimą viešosios nuomonės apklausa, prezidento Petro Porošenkos blokas - nauja politinė jėga, suburta prieš pirmalaikius rinkimus, turėtų gauti 30 proc. balsų. 

Tai reiškia, kad prezidento blokui veikiausiai teks formuoti koaliciją su radikaliais nacionalistais, pasisakančiais prieš bet kokias derybas su Maskva dėl konflikto šalies rytuose, jau pareikalavusio daugiau nei 3 700 gyvybių. 

J.Psaki pažymėjo, kad Vašingtonas „pasirengęs padėti naujajam Ukrainos parlamentui kovoti su korupcija, vykdyti reformas ir rasti taikų šalies rytuose vykstančio konflikto sprendinį“.

P.Porošenka prieš rinkimus pabrėžia korupcijos problemą

Korupcija „paralyžiuoja“ Ukrainos ekonomiką, ketvirtadienį sakė prezidentas Petro Porošenka, prieš rinkimus lankydamasis svarbiausiame šalies jūrų uoste. 

P.Porošenka, kuris kovą su korupciją pavertė savo „Petro Porošenkos bloko“ kampanijos prieš sekmadienį įvyksiančius parlamento rinkimus kertiniu akmeniu, per susitikimą Odesos pramoniniame uoste išbarė teisėsaugos aukšto rango pareigūnus. 

Prezidentas nurodė „problemą, kuri paralyžiuoja Ukrainos ekonomiką – kontrabandos problemą, korupcijos problemą“. 

„Jei ieškote, kur yra muito įstatymų pažeidimų, pone policininke, pone muitininke, pone prokurore, pone SBU (saugumo agentūros) vadove, tuomet padarykite tai, ką aš padariau šį rytą“, – sakė jis ir papasakojo, kaip jo padėjėjai apsilankė dideliame regiono turguje ir pamatė, kad „nė vienas“ parduodamas prekių krovinys nebuvo deramai įformintas muitinėje. 

Anksčiau šį mėnesį parlamentas priėmė plačius kovos su korupcija įstatymus, kurie, kaip viliasi P.Porošenka, padės Ukrainai sumažinti šokiruojamą kyšininkavimo, „dėkingumo mokesčių“, kontrabandos ir kitų nusikaltimų mastą, likusį nuo jo pirmtako Viktoro Janukovyčiaus, kuris vasarį buvo nušalintas per didžiulius gatvių protestus, laikų. 

Įstatymo valdžios Ukrainoje įtvirtinimas savo svarba prilyginamas kruvinai kovai su prorusiškais separatistais šalies rytuose, jei ši buvusi sovietinė respublika nori pasiekti savo svajonę dėl didesnės integracijos į Vakarų institucijas ir, galiausiai, narystės Europos Sąjungoje (ES). 

Po piktų kalbų susitikime su teisėsaugos pareigūnais P.Porošenka žurnalistams sakė, jog vis dar viliasi, kad Ukraina gali sutrukdyti konfliktui rytiniuose regionuose virsti tokia nuolatine aklaviete, kuri pančioja kitas šalis su prorusiškais sukilimais, tokias kaip Gruzija. 

„Tai nebus užšalęs konfliktas, nes Donbasas negali išgyventi be Ukrainos“, – sakė P.Porošenka, paminėdamas Rytų Ukrainos pramoninį regioną, apimantį sukilėlių kontroliuojamus Donecko ir Luhansko regionus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.