Slaugei karantinas priminė kalėjimą: ji jau paleista

Belvju ligoninėje gydomo paciento Craigo Spencerio, kuriam pirmajam Niujorke buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija, būklė tebėra sunki, tačiau stabili.

K.Hickox savo advokatams skundėsi siaubingomis karantinavimo sąlygomis Niuarko universiteto ligoninėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
K.Hickox savo advokatams skundėsi siaubingomis karantinavimo sąlygomis Niuarko universiteto ligoninėje.<br>„Reuters“/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Oct 28, 2014, 9:36 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 11:27 AM

Slaugė Kaci Hickox, penktadienį uždaryta privalomajam karantinui, skundėsi, kad buvo priversta jaustis tarsi nusikaltėlė ir turėjo gyventi izoliuotoje palapinėje, kurioje nebuvo dušo arba nuleidžiamo tualeto.

Naujojo Džersio gubernatorius respublikonas Chrisas Christie paskelbė, kad ta medicinos darbuotoja bus paleista – kitą dieną po to, kai Niujorko valstija sušvelnino griežtą karantinavimo tvarką, spaudžiant prezidento Baracko Obamos administracijai.

Niuarko universiteto ligoninės, kurioje K.Hickox buvo laikoma izoliuotoje palapinėje prie pagrindinio pastato ir buvo priversta dėvėti popierines pižamas, atstovė patvirtino, kad ta slaugė išvyko.

Baltųjų rūmų atstovas Joshas Earnestas pirmadienį kritikavo K.Hickox laikymo sąlygas ir gyrė slaugę už jos drąsą vykti į Vakarų Afriką gydyti pacientų, sergančių mirtinai pavojinga liga.

„Jos darbas ir atsidavimas šiam tikslui turėtų būti giriamas ir gerbiamas, ir nemanau, kad turime tai daryti versdami ją gyventi palapinėje 2–3 dienas“, – sakė jis.

Ch.Christie biuras ir Naujojo Džersio sveikatos apsaugos departamentas nurodė, kad tai pacientei nepasireiškė jokie simptomai, o tyrimai parodė, kad Ebolos viruso jos organizme nėra, bet namo į Meino valstiją ji vyks su privačiu vežėju – ne viešuoju transportu arba komerciniu skrydžiu.

K.Hickox, kuri padėjo gydyti pacientus Siera Leonėje, o vėliau grįžo į Jungtines Valstijas per Niuarko tarptautinį oro uostą, buvo laikoma izoliuotoje palapinėje, kurioje buvo lova, nenuleidžiamas cheminis tualetas ir nebuvo dušo.

„Jaučiu, kad mano esminės žmogaus teisės buvo pažeistos“, – slaugė šeštadienį sakė televizijai CNN, tvirtindama, kad ji negalėtų užkrėsti kitų žmonių, nes jai nepasireiškė jokie simptomai, o tyrimai parodo, kad Ebolos virusu ji neužsikrėtusi.

Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas pirmadienį prisidėjo prie kitų viešų pareigūnų, išsakiusių susirūpinimą dėl galimai Ebolos virusu užsikrėtusių pacientų laikymo karantine sąlygų, sakydamas, jog jos sudaro nereikalingą spaudimą sveikatos apsaugos darbuotojams.

„Jiems neturėtų būti taikomi mokslo duomenimis nepagrįsti suvaržymai. Tie, kuriems išsivysto infekcija, turėtų būti palaikomi, o ne stigmatizuojami“, – pabrėžė jis.

Merilando ir Virdžinijos valstijų, kurios ribojasi su JAV sostine Vašingtonu, gubernatoriai sakė, kad keleiviai, atvykstantys iš Ebolos viruso protrūkio labiausiai paveiktų šalių, turėtų būti 21 parą laikomi namų karantino sąlygomis.

Belvju ligoninėje gydomo paciento Craigo Spencerio, kuriam pirmajam Niujorke buvo diagnozuota Ebolos viruso infekcija, būklė tebėra sunki, tačiau stabili.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.