Ekstremistai britą įkaitą pavertė reporteriu

„Islamo valstybės“ (IV) džihadistai toliau šiurpina pasaulį. Naujausiame grupuotės propagandiniame įraše į žiūrovus kreipiasi karo korespondentu paverstas britas įkaitas Johnas Cantlie.

Islamistai britą įkaitą J.Cantlie Sirijoje įdarbino savo karo korespondentu.<br>AP nuotr.
Islamistai britą įkaitą J.Cantlie Sirijoje įdarbino savo karo korespondentu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 30, 2014, 5:00 AM, atnaujinta Jan 24, 2018, 4:59 AM

Pirmadienį paskelbtame įraše J.Cantlie ramiai stovi prieš kamerą ir pareiškia, kad yra prie islamistų puolamo Sirijos miesto Kobanės, rašo dienraštis „Lietuvos rytas".

Įkaitas aiškina, kad džihadistai toliau skverbiasi į miestą, o JAV vadovaujamos koalicijos antskrydžiai jų nesustabdo. Sėkmingai esą kovojama ir su kurdų pajėgomis, kurios į Kobanę jau plūsta ir iš Irako.

Keistas, makabriškas spektaklis – dar vienas ženklas, kad IV ieško naujų būdų patraukti pasaulio dėmesį. Žinoma, Vakaruose įrašo autentiškumu abejojama.

Bet IV atstovu prieš savo valią tapęs J.Cantlie pamini kelis faktus, apie kuriuose praėjusią savaitę kalbėjo Vakarų šalių pareigūnai.

„Čia nėra saugu, todėl mieste nėra žurnalistų“, – į kamerą kalba britas, kuris iš tiesų turi žurnalistinio darbo patirties.

J.Cantlie vilki juodus drabužius, o jo veidą puošia tvarkinga barzda.

Ankstesniuose vaizdo įrašuose britas buvo su oranžiniu kostiumu – kaip kiti įkaitai, kurie buvo nukirsdinti.

IV pulti Kobanę pradėjo rugsėjo viduryje. Iš miesto pabėgo maždaug 200 tūkst. žmonių, o islamistų atakas mėgina atremti kurdų kovotojai.

Be to, džihadistai bombarduojami iš oro – Vašingtone teigiama, kad per antskrydžius jau žuvo šimtai IV kovotojų.

J.Cantlie, kaip ir buvo galima tikėtis, pateikia IV versiją: „Taip, antskrydžiai neleidžia kovotojams naudotis tankais ir sunkiąja ginkluote, tad jie vyksta į miestą ir naršo kiekvieną namą.

Mūšis dėl Kobanės artėja į pabaigą. Modžahedai dabar atlieka paskutinius valymo darbus – visose gatvėse, visuose pastatuose.“

Dar 2012 metų pabaigoje pagrobtas britas IV vadovybės kaip savotiškas karo korespondentas išnaudojamas jau nuo rugsėjo mėnesio.

„Žinau, ką manote. Kad aš taip elgiuosi dėl to, kad esu kalinamas. Kad man prie smilkinio prispaustas ginklas. Tiesa?

Tai tiesa, aš esu paimtas įkaitu. To paneigti negaliu.

Bet kadangi mane Jungtinės Karalystės vyriausybė pamiršo, o mano likimas – „Islamo valstybės“ rankose, nebeturiu ko prarasti“, – „reportažą“ iš karo zonos užbaigia J.Cantlie. (AP, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.