Rinkimai žada naujų pergalių JAV respublikonų partijai

B.Obamos kampanija – paskutinę minutę

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 3, 2014, 4:25 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 10:03 AM

Respublikonai šiuo metu yra perėmę iniciatyvą į savo rankas ir turi puikias galimybes išsikovoti daugumą Senate. Tokiu atveju B.Obamos varžovai įgytų kontrolę abejuose Kongreso rūmuose, likus dvejiems metams iki šio prezidento darbo Baltuosiuose rūmuose pabaigos.

Apklausos rodo, kad dauguma amerikiečių įsitikinę, jog jų šalis eina netinkamu keliu, o tokios nuotaikos drąsina respublikonų kandidatus, kurie dabar privalo laimėti, nes priešingu atveju jų planams pagalius į ratus kaišios Senato lyderiai, vis dar ištikimi nepopuliariam prezidentui.

„Dabar esame kryžkelėje“, – respublikonė Joni Ernst, kovojanti itin įtemptose grumtynėse dėl Ajovos valstijos senatoriaus posto, sakė penktadienį per vieną susitikimą su rinkėjais, kampanijai beveik pasiekus kulminaciją.

„Arba liksime kelyje, kurį mums siūlo Vašingtonas, arba atliksime teisingą posūkį ir pradėsime judėti teisinga kryptimi“, – pareiškė ji.

J.Ernst ir kitų respublikonų kandidatų kampaniją palaikė iškiliausi partijos veikėjai, tokie kaip senatorius Johnas McCainas ir 2012 metais prezidento posto siekęs Mittas Romney, kurie važinėjo po šalį, suteikdami žvaigždžių spindesio kampanijos renginiams.

Demokratai irgi išnaudojo savo superžvaigždes, ypač buvusį prezidentą Billą Clintoną, tikėtiną būsimą kandidatę į Baltuosius rūmus Hillary Clinton ir populiariąją šalies pirmąją ponią Michelle Obamą.

Tačiau politinės svarstyklės vis labiau krypsta demokratų nenaudai, o prognozės rodo, kad respublikonai turi dideles galimybes užsitikrinti daugumą Senate.

„Per pastarąją savaitę arba 10 dienų pradėjome jausti besitelkiančias audras su perkūnija, – praeitą savaitę rašė respublikonas apklausų organizatorius Whitas Ayresas. – Pradėjome matyti užuominų apie kylančią respublikonų bangą.“

Per šiuos rinkimus bus kovojama dėl visų 435 vietų Atstovų Rūmuose, bet daugeliui prognozuojant, kad respublikonai juose išlaikys kontrolę, didesnis dėmesys yra skiriamas grumtynėms dėl vietų Senate, ypač dešimtyje svyruojančių valstijų, kurios nėra tradiciškai tvirtos nei respublikonų, nei demokratų rėmėjos.

Prezidento populiarumas šiuo metu tėra 43 proc., o valstijose, kuriose demokratai kovoja dėl išlikimo Senate, jis dar mažesnis, todėl B.Obama vengė dalyvauti viešuose rinkimų kampanijos renginiuose. Vis dėlto prezidentas padėjo demokratų kandidatams surinkti milijonus dolerių per uždarus susitikimus su partijos finansiniais rėmėjais.

B.Obamos kampanija – paskutinę minutę

Prezidentas dalyvavo trijuose trumpuose susitikimuose savaitgalį, įskaitant šeštadienio vakarą įvykusį vizitą Detroito mieste Mičigano valstijoje.

„Kai įžengiate į balsavimo kabiną, renkatės ne vien kandidatus arba partijas. Jūs sprendžiate dėl dviejų skirtingų vizijų, kokia turi būti Amerika“, – B.Obama sakė klausytojams.

Jis taip pat priminė, kad per 2010 metais vykusius rinkimus demokratų rinkėjų aktyvumas buvo menkas, o respublikonai iškovojo pergalę.

„Šie rinkimai pernelyg svarbūs, kad liktumėt namuose. Neleiskite kam nors kitam spręsti ateities už jus, – pažymėjo prezidentas. – Kai balsuojame, mes laimime.“

Tuo tarpu respublikonai kartojo savo mantrą, jog „balsas už demokratus yra balsas už Baracką Obamą“, siekdami, kad kadencijos vidurio rinkimai taptų savotišku referendumu dėl šio prezidento ateities.

B.Obamos politika, įskaitant prieštaringai vertinamą sveikatos apsaugos reformą, pastangas sumažinti šiltnamio efektą sukeliančių dujų išmetalus į atmosferą, taip pat tūkstančių neteisėtų jaunų imigrantų legalizavimą, yra nepopuliari tarp rinkėjų, kurių balsas lems svarbiausių grumtynių baigtį.

Prezidentas anksčiau praeitą mėnesį B.Obama nejučia suteikė argumentų savo oponentams, kai pareiškė, jog per šį balsavimą jo paties likimas nebus sprendžiamas, tačiau perspėjo: „Nepadarykite klaidos – bus balsuojama dėl šių priemonių, dėl kiekvienos iš jų.“

Tas pareiškimas apsunkino demokratų pastangas atsiriboti nuo B.Obamos, nors jie toliau stengėsi tai daryti.

„Prezidentas – neaktualus. Jam liko dveji metai“, – leidiniui „The Washington Examiner“ sakė senatorius demokratas Markas Begichas, kandidatuojantis Aliaskoje, kurioje balsavimo baigtį sunku prognozuoti.

Savo savaitiniame kreipimesi per radiją ir internetą B.Obama priminė amerikiečiams virtinę naujausių laimėjimų, įskaitant jo vadovavimą JAV ekonomikai, kuri dabar auga sparčiausiai nuo 2003 metų.

Tačiau netgi Niujorko biržai penktadienį darbo pabaigoje užfiksavus rekordinį akcijų pabrangimą respublikonai atkakliai trimitavo, jog B.Obamos politika lėtino ekonomikos atsigavimą.

„Praėjus šešeriems metams, jų politika nepaskatino šalies toliau judėti“, – savo pranešime per radiją pareiškė įtakingas Senato respublikonas Mitchas McConnellis, kuriam prognozuojamas naujosios aukštųjų Kongreso rūmų daugumos vadovo postas.

„Padėtis atrodo toliau slystanti iš rankų – tiek namuose, tiek užsienyje, ir niekas administracijoje neturi aiškių minčių, ką daryti toliau“, – teigė jis.

Jeigu respublikonai perimtų kontrolę abiejuose Kongreso rūmuose, B.Obamai ir demokratams tektų padėti į stalčių kelis prioritetinius projektus.

Tarp jų būtų planai padidinti minimalų atlyginimą, reikalavimas suvienodinti vyrų ir moterų darbo užmokestį bei aplinkosaugos projektai.

Be to, respublikonai veikiausiai siektų atšaukti B.Obamos inicijuotas sveikatos apsaugos reformas ir suvaržymus energetikos sektoriui.

Kita vertus, horizonte išnirus 2016-ųjų prezidento rinkimams, respublikonai negalės išvengti paskatų bendradarbiauti B.Obama, kad būtų priimti kai kurie svarbūs įstatymai, tokie kaip imigracijos reforma.

„Respublikonai turės parodyti, kad jie pajėgūs valdyti“, – respublikonas senatorius Bobas Corkeris sakė vienam Tenesio laikraščiui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.