Latvijos užsienio reikalų ministras: „Esu gėjus ir didžiuojuosi“

Latvijos užsienio reikalų ministras Edgaras Rinkevičius žengė drąsų žingsnį paskelbdamas, kad yra homoseksualus. Tokią žinutę įtakingas politikas pasidalijo socialiniame tinkle „Twitter“, skelbia „The Washington Post“.

Latvijos užsienio reikalų ministras E.Rinkevičius.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Latvijos užsienio reikalų ministras E.Rinkevičius.<br>„RIA Novosti“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 7, 2014, 10:40 AM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:33 AM

Rytų Europos kontekstui drąsus pareiškimas pasirodė likus mažiau nei dviem mėnesiams iki sausio 1 dienos, kai Latvija perims vadovavimą Europos Sąjungai.

„Mūsų šalis privalo sukurti teisinę bazę visokių formų partnerystei ir aš kausiuosi už tai. Žinau, kad tuoj kils didžiulė isterija, bet aš didžiuojuosi esąs gėjus“, – rašė E.Rinkevičius. 41 metų populiarus Latvijos politikas ilgą laiką atsisakydavo pasakoti apie savo asmeninį gyvenimą.

Vienas valdančiosios „Vienybės“ partijos lyderių eina Latvijos užsienio reikalų ministro pareigas nuo 2011 metų. Tiesa, ministras atsisakė komentuoti, ar jo pareiškimas kaip nors susijęs su būsimu Latvijos pirmininkavimu ir naujos vyriausybės patvirtinimu.

Latvija – viena postsovietinio bloko valstybių, kurioje tos pačios lyties santuokos ar partnerystė nėra registruojamos, o homoseksualūs asmenys dažnai priversti slėpti savo orientaciją.

E.Rinkevičius pranešimas pasirodo Vakarų pasaulio ir Rusijos įtampos kontekste. Rusija vis labiau imasi „tradicinių vertybių“ gynėjos vaidmens, drausdama bet kokias kalbas apie homoseksualius santykius.

Latvijos užsienio reikalų ministro pareiškimas gali būti vertinamas ir kaip atsakas Baltarusijos diktatoriui Aliaksandrui Lukašenkai, kuris prieš kelerius metus pareiškė, kad „geriau būti diktatoriumi nei gėjumi“. Toks atsakymas buvo tiesioginė kritika žmogaus teisių padėtį Baltarusijoje viešai kvestionavusiam Vokietijos užsienio reikalų ministrui Guido Westerwellei, kuris taip pat neslepia savo homoseksualumo.

E.Rinkevičiaus patarėja Una Ahuna-Uozuola naujienų agentūrai BNS atsisakė komentuoti šią ministro žinutę, kuri buvo paskelbta jo paskyrose „Twitter“ ir „Facebook“. 

Tuo tarpu Estijos prezidentas Toomas Hendrikas Ilvesas pagyrė Latvijos užsienio reikalų ministro drąsą, Twitter“ parašęs: „Labai drąsus žmogus ir labai geras užsienio reikalų ministras“. 

Pozityviai į užsienio reikalų ministro prisipažinimą sureagavo ir Rygos meras Nilas Ušakovas. Savo „Twitter“ paskyroje jis pagyrė „sąžiningą ministro veiksmą“ ir palinkėjo sėkmės darbe bei asmeniniame gyvenime.

JAV dienraščio „The Washington Post“ biuro Maskvoje vadovas Michaelas Birnbaumas latvio žingsnį pavadino „dideliu žingsniu į priekį gėjų teisių srityje Rytų Europoje“. Laikraščio tinklaraštyje žurnalistas teigė, kad, kad Latvijos ministras „pralaužė barjerą Rytų Europos socialiai konservatyvioje politinėje arenoje“.

Tiesa, latvių politologas Krisitijanas Rozenvaldas užsienio reikalų ministro žingsnį vertino žymiai kritiškiau. „Rinkevičiui pavyko žengti sėkmingą viešųjų ryšių žingsnį. Bravo! Savikritika visada padeda išvengti kitų kritikos. Dabar pasirodė ir drąsus, ir nebuvo prigautas ...“, - rašė latvių politikos ekspertas.

„Jei kas nors su kuo nors jį būtų pamatę prieš jam pasiskelbiant - būtų skandalas. Bet dabar, kai jis tai pareiškė pats, savaime tapo herojumi. Ypač Europoje, kur gyvena nemažai tokių kaip Conchita Wurst (aut. Austrijos transvestitas, laimėjęs Eurovizijos dainų konkursą). Tokiu būdu jis tik seka madą“, - kalbėjo K.Rozenvaldas.

Latvijos seksualinės mažumos džiaugiasi

Latvijos seksualinių mažumų ir jų draugų asociacija „Mozaika“ pareiškė padėką užsienio reikalų ministrui Edgarui Rinkevičiui už drąsą, kurią jis pademonstravo ketvirtadienį socialiniuose tinkluose paskelbdamas, kad yra homoseksualus, kad, jo nuomone, šalis turėtų įvesti teisinį įvairių partnerystės formų reguliavimą ir kad jis už tai kovos. 

„Mozaika“ savo „Twitter“ paskyroje išreiškė padėką ministrui „už drąsą ir istorinį žingsnį atviresnės, įvairiapusiškesnės ir geresnės Latvijos link“. Latvijos užsienio reikalų ministerija penktadienį patvirtino minimo E.Rinkevičiaus įrašo autentiškumą. 

Kaip jau pranešta, ministras „Twitter“ parašė: „Išdidžiai pranešu, kad esu gėjus. Sėkmės jums visiems“. 

Ministras taip pat rašė, jog Latvijoje „reikia sukurti visokio pobūdžio partnerystės teisinį reguliavimą“. 

„Kovosiu už tai, žinau, kad dabar kils megaisterija, bet didžiuojuosi esąs gėjus (#proudtobegay)“, – buvo rašoma Latvijos diplomatijos vadovo paskyroje. 

Šis „Twitter“ buvo persiųstas 1,2 tūkst. kartų, o 1,7 tūkst. kartų pažymėtas kaip „patikęs“ . Paprastai E.Rinkevičiaus žinutės „Twitter“ sulaukia ne daugiau kaip 20-ies interakcijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.