Lenkus papiktino V. Putino žodžiai dėl Molotovo-Ribentropo pakto

Varšuva sukritikavo Rusijos

Varšuva sukritikavo Rusijos prezidento komentarą, esą Lenkija elgėsi lygiai taip pat kaip naciai ar sovietai 1938 metais, užėmusi Čekoslovakijos dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Varšuva sukritikavo Rusijos prezidento komentarą, esą Lenkija elgėsi lygiai taip pat kaip naciai ar sovietai 1938 metais, užėmusi Čekoslovakijos dalį.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Nov 7, 2014, 12:43 PM, atnaujinta Jan 22, 2018, 2:09 AM

„Jie toliau ginčijasi dėl Molotovo-Ribentropo pakto bei kaltina Sovietų Sąjungą padalijus Lenkiją. Sovietai pasirašė neagresyvų paktą su Vokietija. Jie teigia, esą tai buvo labai blogai. Tačiau kas blogo, jei Sovietų Sąjunga nenorėjo kovoti?“, - istorijos studentams trečiadienį Maskvoje savo versiją pasakojo V. Putinas.

Rusijos prezidentas taip pat kaltino Lenkiją veidmainiavimu komentuojant Molotovo-Ribentropo paktą, pasirašytą tarp nacistinės Vokietijos ir Sovietų Sąjungos, ir padalijusio Europą į įtakos sferas. Po pakto pasirašymo 1939 metais prieš Lenkiją buvo vykdomas vokiečių ir sovietų puolimas, o 1940 metais įvyko kruvinos Katynės žudynės prieš Lenkijos karininkus, policininkus, intelektualus ir civilių belaisvius, kurias miške Rusijoje netoli Smolensko įvykdė NKVD.

V. Putinas studentams tvirtino, kad „Lenkija gavo tai, ko nusipelnė“ po to, kai lenkų kariuomenė 1938 metais aneksavo dalį Čekoslovakijos.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Gžegožas Schetyna savo ruožtu pareiškė, kad V. Putinas savo komentarais norėjo sukelti lenkams „nereikalingą skausmą“.

„Tie, kurie pasirašė Molotovo-Ribentropo paktą, turėtų gėdytis. V. Putinas jau pamiršo, kad 1990 metais Rusijos Aukščiausioji taryba paskelbė paktą negaliojančiu. Tokia dabartinė reikalų padėtis Rusijoje. V. Putinas nori mums sukelti nereikalingą skausmą“, - tikino G. Schetyna.

Įtampa tarp Varšuvos ir Maskvos itin išaugo po to, kai Vakarai, ES, įskaitant ir Lenkiją, pradėjo kaltinti Rusiją remiant prorusiškus separatistus Rytų Ukrainoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.