Per antskrydį sužeistas „Islamo valstybės“ lyderis

Irako pareigūnai sekmadienį

Abu Bakras al Baghdadi buvo sužeistas per aviacijos smūgį vakarinėje Anbaro provincijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Abu Bakras al Baghdadi buvo sužeistas per aviacijos smūgį vakarinėje Anbaro provincijoje.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

AP, BNS, lrytas.lt inf.

2014-11-10 09:50, atnaujinta 2018-01-21 22:08

Pentagono pareigūnai sakė kol kas neturintys informacijos apie tokią ataką arba faktą, kad kovotojų lyderis buvo sužeistas.

Irako gynybos ir Vidaus reikalų ministerijos paskelbė pranešimus, jog A.B.al Baghdadi buvo sužeistas, bet nepateikė daugiau detalių, o valstybinė televizija šią žinią paskelbė sekmadienio vakarą.

Ši informacija buvo paskelbta tuo metu, kai JAV prezidentas Barackas Obama pareiškė, jog Amerikos vadovaujama koalicija yra pasiruošusi pradėti puolimą prieš IS kovotojus.

Jungtinės Valstijos yra pasiūliusios 10 mln. dolerių (beveik 28 mln. litų) premiją už informaciją, kuri leistų sučiupti A.B.al Baghdadi, kuris, kaip manoma, yra vyresnis negu 40 metų. Perėmęs vadovavimą tai grupuotei 2010 metais, šis veikėjas sugebėjo ją pertvarkyti iš tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ vietos padalinio į nepriklausomą karinę jėgą, kontroliuojančią dideles teritorijas Irake ir Sirijoje bei sudarytą iš daugelio šalių kovotojų.

A.B.al Baghdadi tapo bene iškiliausiu veikėju pasauliniame džihadistų judėjime. Jos pajėgos užėmė dideles teritorijas Sirijoje ir Irake, nužudė tūkstančius žmonių, vykdė egzekucijas Vakarų šalių piliečiams, kuriems būdavo nupjaudamos galvos. Sustiprėjus „Islamo valstybei“, Jungtinės Valstijos buvo priverstos vėl pasiųsti savo karius ir karo lėktuvus į tą regioną, Vašingtonui vadovaujant tarptautinės koalicijos aviacijos kampanijai.

Vienas Irako vidaus reikalų ministerijos žvalgybos pareigūnas sakė naujienų agentūrai „The Associated Press“, kad A.B.al Baghdadi buvo sužeistas per Irako aviacijos smūgį, surengtą šeštadienį per kovotojų susitikimą Keimo mieste. Pareigūnas pridūrė, kad ši informacija buvo gauta iš šaltinių kovotojų grupuotėje.

Kitas aukšto rango Irako kariškis taip pat sakė sužinojęs per operatyvinius posėdžius, kad A.B.al Baghdadi buvo sužeistas.

Pasak abiejų pareigūnų, tą operaciją surengė Irako saugumo pajėgos, tačiau jie nežinojo, ar A.B.al Baghdadi buvo sunkiai sužalotas.

Pranešime, kuris sekmadienį buvo paskelbtas gynybos ministro Khalido Obeidi oficialioje paskyroje socialiniame tinkle „Facebook“, taip pat sakoma, kad A.B.al Baghdadi buvo sužeistas, tačiau teigiama, kad jis buvo atakuotas šiauriniame Mosulo mieste, kuris šiuo metu yra pagrindinė IS tvirtovė Irake.

Vienas aukšto rango JAV gynybos pareigūnas šeštadienį sakė, kad koalicija surengė virtinę aviacijos smūgių, kurių taikinys buvo „Islamo valstybės“ lyderių susitikimas netoli Mosulo, bet negalėjo patvirtinti, ar A.B.al Baghdadi dalyvavo tame susitikime.

Itin slapus A.B.al Baghdadi, kurio viešų pasirodymų beveik nežinoma, birželį internete paskelbtame vaizdo įraše esą matomas sakantis pamokslą vienoje Mosulo mečetėje.

Tas įrašas buvo paskelbtas praėjus penkioms dienoms po to, kai „Islamo valstybė“ paskelbė įkurianti islamo kalifatą savo kontroliuojamose teritorijose Irake ir Sirijoje. Grupuotė paskelbė A.B.al Baghdadi savo lyderiu ir pareikalavo, kad jam ištikimybę prisiektų visi pasaulio musulmonai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.