V.Putino atstovas baugina Baltijos šalis: „Iš jūsų nieko neliks“

Skandalingai pagarsėjęs Rusijos politologas ir asmeninis prezidento Vladimiro Putino pasiuntinys Sergejus Markovas interviu Švedijos nacionaliniam transliuotojui SVT rėžė, jog švedai esą neturi ko baimintis Rusijos. O štai Baltijos šalys – ypač Latvija ir Estija tikrai turėtų bijoti.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 11, 2014, 4:42 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:26 PM

„Pavyzdžiui, Švedijai nereikia nieko bijoti, o štai Latvijai ir Estijai tikrai reikėtų. Jeigu bus didelis karas, iš jų nieko neliks", - teigė S. Markovas, kuris yra Maskvos valstybinio universiteto politikos studijų profesorius, patarinėjantis Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui.

Anot S.Markovo Baltijos šalyse yra didelė problema – rusofobija.

„Tai yra rasizmas prieš rusus, tai liga, kuria serga ES politikai. Atsikratykite savo šalis nuo rusofobijos ir gyventi taps lengviau“, - teigė V.Putino pasiuntinys.

Jis jau anksčiau liūdnai išgarsėjo pasisakymais prieš Baltijos šalis ir 2009-2012 metais buvo specialios komisijos, neva skirtos kovoti su „istorijos falsifikavimu“ narys.

S.Markovo teigimu kaimyninėse šalyse esą klastojama istorija ir iškraipomi faktai. Pavyzdžiui jam nepatiko, kad Maskva kaltinama dėl Katynės žudynių, be to jis ragino keisti Ukrainos istorijos vadovėlius, kuriuose esą pernelyg neigiamai vaizduojama Rusija.

S.Markovas taip pat buvo kaltinamas prisidėjęs prie kibernetinių išpuolių prieš Estiją 2007 metais, nors savo vaidmenį jis aktyviai neigė. Estijoje jis paskelbtas nepageidaujamu asmeniu, o 2008 metais jis buvo išprašytas ir iš Ukrainos po pareiškimų, kad „Rusijos laivynas Kryme turėtų būti dislokuotas artimiausius 100 metų“.

S.Markovas dar neseniai Suomijos laikraščiui „Hufvudstadsbladet" užsiminė, kad kyla Trečiojo pasaulinio karo grėsmė. Ir dėl to esą galima būtų kaltinti suomius.

„Jei Suomija nori prisijungti prie NATO, pirmiausia turėtų pagalvoti. Ar prisijungsite ir įplieksite Trečiąjį pasaulinį karą? Antrasis pasaulinis karas kilo dėl antisemitizmo. Trečiasis gali kilti dėl rusofobijos. Suomija yra viena rusofobiškiausių šalių Europoje po Švedijos ir Baltijos valstybių", - Suomijos laikraščiui dar birželio mėnesį sakė S. Markovas.

Tame pačiame interviu S. Markovas prognozavo, kad rytinėje Ukrainos dalyje, įskaitant Donecką, Luhanską, Charkovą, Odesą, Dniepropetrovską ir Zaporožę, susiformuos nauja federacija Novorosijos pavadinimu. Būtent toks nelegalus darinys per tą laiką susiformavo Rytų Ukrainoje, kur siautėja Rusijos palaikomi ginkluoti separatistai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.