JAV lyderis Kinijoje stebino ne kalbomis, o elgesiu

Pirmasis Azijos ir Ramiojo vandenyno šalių ekonominio bendradarbiavimo (APEC) forumas Kinijoje – dar vienas išbandymas populiarumą prarandančiam JAV prezidentui Barackui Obamai. Jam ir vėl teko atlaikyti kritikos bangą.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 12, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:47 PM

Tiesa, įvaizdžio problemas šiame susitikime sprendžia ne tik galingiausios pasaulio valstybės lyderis.

Kinijos komunistų partijos vadovas Xi Jinping’as ryžtingai nusiteikęs pagerinti studentų protestų Honkonge gadinamą valstybės įvaizdį ir parodyti, kad Kinija – patikima partnerė, rašo „Lietuvos rytas“ pagal amerikiečių leidinių „The New York Times“, „USA Today“ informaciją.

Panašius tikslus kelia ir jau ilgą laiką Vakarų lyderių ignoruojamas Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, siekiantis tiek ekonominių sankcijų spaudžiamiems rusams, tiek ir likusiam pasauliui įrodyti, kad jis vis dar tvirtai laiko valdžios vairą.

Supykdė kramtomoji guma

Kinijos komunistų partija daugiau nei šešis mėnesius rengėsi šiam ekonominio bendradarbiavimo forumui, kuris pagal svarbą lyginamas su 2008 metais Pekine surengtomis olimpinėmis žaidynėmis.

Kinai buvo mokomi padoraus elgesio, jie stengėsi niekuo neišsiskirti ir šį kartą.

Tačiau savo elgesiu labiau stebino vienas ryškiausių svečių.

Regiono ir pasaulio lyderių iš 21 valstybės, specialiais limuzinais vykusių į Vandens kubu vadinamą olimpinį plaukimo centrą, gretose nebuvo JAV lyderio.

B.Obama pasirinko ne raudona vėliava puoštą limuziną, o sau įprastą saugumo tarnybų siūlomą transporto priemonę.

Dar didesnį pasipiktinimą kinams sukėlė tai, kad išlipęs iš automobilio JAV prezidentas žiaumojo kramtomąją gumą.

Kinijos interneto komentatoriai užpylė interneto erdvę komentarais apie tai, kad B.Obama priminė ne solidų politiką, o „neatsakingą reperį“ ar „nemandagų dykinėtoją“.

Saugo nuo visuomenės

Galingiausios pasaulio valstybės lyderio elgesys mažiau rūpėjo Kinijos komunistų partijos atstovams, kurių pagrindinis tikslas – pagerinti savo įvaizdį.

Po pastaruoju metu garsiai nuskambėjusių skandalų dėl plataus masto korupcijos partijoje ir protestų Honkonge šis susitikimas tapo gaivaus oro gurkšniu.

Tam padeda ir Baltųjų rūmų atstovų pasirinktas vizito planas. B.Obama beveik visą viešnagės Kinijoje laiką praleis vaikštinėdamas su prezidentu Xi Jinping’u, nerengdamas jokių viešų kalbų ar susitikimų su paprastais kinais.

Taip JAV tikisi sukurti artimesnius abiejų valstybių lyderių santykius.

2009 metų vizito Kinijoje metu B.Obama surengė susitikimą su kinų visuomene, kuris gerokai suerzino Komunistų partijos lyderius.

Renginio auditorija buvo itin kruopščiai tikrinama kinų teisėsaugos, ribojamas klausimų ir temų skaičius, o galiausiai pats susitikimas ignoruotas oficialioje Kinijos spaudoje.

Stengiasi gerinti santykius

Atrodo, kad Baltieji rūmai taip pat padarė išvadas ir stengiasi labiau įtikti Kinijai, kurios partnerystės siekia ir galios žaidimus vis entuziastingiau žaidžianti Rusija.

Prieš penkerius metus B.Obama sutiko duoti specialų interviu Komunistų partiją dažnai kritikuojančiam laikraščiui.

Šį kartą tokia klaida nebus pakartota. JAV prezidentas sutiko kalbėtis su oficialia Kinijos naujienų agentūra „Xinhua“, kuri pateiks ne tik interviu, bet ir užtikrins, kad B.Obamos vizitas būtų kuo plačiau nušviestas paprastiems kinams.

Anksčiau daugelis jo pareiškimų tiesiog neprasprūsdavo pro griežtos cenzūros pančius.

Be to, gerindamas santykius JAV prezidentas jau pažadėjo, kad anksčiau tik metus galiojusios verslo ir turistinės vizos bus pratęstos net iki 10 metų, o studijuojantys kinai galės lankytis šalyje 5 metus.

Tikimasi, kad tokios nuolaidos suartins dvi galingas valstybes ir padidins kinų investicijų srautą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.