Mianmare prasidėjo ASEAN viršūnių susitikimas

B.Obama Mianmare

Mianmare trečiadienį prasidėjo Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Mianmare trečiadienį prasidėjo Pietryčių Azijos valstybių organizacijos (ASEAN) viršūnių susitikimas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Nov 12, 2014, 10:33 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 5:22 PM

Pietryčių Azijos valstybių asociacijos (ASEAN) ir Rytų Azijos šalių lyderių diskusijos atokioje sostinėje Neipide vainikuoja diplomatinių sėkmių kupinus metus Mianmare, kuris ilgą laiką buvo izoliuotas tarptautinėje arenoje, kai šalį valdė kariškiai. 

Tarp svarbiausių šiuose renginiuose aptariamų temų bus besivystantis ginčas tarp kelių ASEAN narių ir Kinijos dėl teritorijų Pietų Kinijos jūroje, taip pat didesnė regiono ekonomikų integracija prieš Pietryčių Azijos prekybos sąjungos įkūrimą, kuris numatytas ateinančiais metais. 

Pasaulio lyderiai tikriausiai taip pat diskutuos apie džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ iškilimą ir pastangas pažaboti Ebolos viruso protrūkį. 

Trečiadienį, baigiantis ASEAN viršūnių susitikimui, lyderiai paskelbs pareiškimą, kuriame bus reiškiamas „susirūpinimas dėl pastarųjų įvykių Pietų Kinijos jūroje, padidinusių įtampą toje teritorijoje“, sakoma dokumento projekte, su kuriuo susipažino naujienų agentūra AFP. 

Įtampa tame regione išaugo šiais metais, kai Vietnamas ir Filipinai įtūžo dėl kaimyninės galiūnės Kinijos virtinės manevrų vandenyse, kuriuos visos tos šalys laiko sava teritorija. 

Kinija teigia, kad didžioji tos jūros dalis yra jos teritorija, įskaitant vandenis netoli kaimyninių šalių krantų. 

Pekinas vengia pasirašyti įpareigojantį daugiašalį protokolą dėl veiksmų tuose ginčijamuose ir potencialiai išteklių turtinguose vandenyse. Pasak ekspertų, mažai tikėtina, kad Kinija pakeis savo poziciją. 

Savo komunikato juodraštyje Pietryčių Azijos lyderiai, įskaitant musulmoniškų valstybių Indonezijos ir Malaizijos vadovus, taip pat pasižada imtis „visų būtinų priemonių, kad neleistų iš ASEAN šalių keliauti kovotojams, siekiantiems prisidėti prie teroristų grupuočių“. 

ASEAN lyderiai ketvirtadienį susitiks su Kinijos premjeru Li Keqiangu (Li Kečiangu) per Rytų Azijos viršūnių susitikimą, kuriame dalyvaus Pietryčių Azijos blokas ir JAV, Kinija, Indija, Japonija, Pietų Korėja, Australija, Rusija bei Naujoji Zelandija. 

B.Obama Mianmare

Sakydamas kalbą per ASEAN viršūnių susitikimo atidarymą, reformas palaikantis Mianmaro prezidentas Theinas Seinas (Teinas Seinas) gyrė regiono rinkų integracijos procesą ir pastangas šalinti kliuvinius prekybai bei mažinti muitus, sparčiai artėjant numatytam ekonominės sąjungos įkūrimui ateinančių metų pabaigoje. 

Trečiadienį ASEAN susitikimo kuluaruose taip pat numatytos diskusijos su Indijos, Japonijos ir Jungtinių Tautų (JT) pasiuntiniais, kurios vyks prieš atskrendant B.Obamai. 

JAV prezidentas atvyks vakare iš Pekino, po Azijos ir Ramiojo vandenyno ekonominio bendradarbiavimo (APEC) viršūnių susitikimo. 

Mianmare dvi naktis praleisiantis B.Obama planuoja susitikti su Theinu Seinu ir šalies opozicijos lydere Aung San Suu Kyi, kuri, kaip ir jis pats, yra Nobelio taikos premijos laureatė. JAV lyderis šiuose susitikimuose ketina pareikšti paramą 2015 metų pabaigoje Mianmare vyksiantiems istoriniams rinkimams. 

Mianmaras grįžo į tarptautinę areną, kai ėmėsi didelio masto reformų, įskaitant daugumos politinių kalinių paleidimą ir pažadą ateinančiais metais surengti laisvus bei sąžiningus rinkimus. 

Prasidėjus tiems pokyčiams, buvo atšauktos daugelis Mianmarui taikytų tarptautinių sankcijų, o užsienio investicijos plūstelėjo į beveik nepalytėtą rinką apie 60 mln. gyventojų turinčioje šalyje. 

B.Obama, demonstruodamas palaikymą toje šalyje pradėtoms reformoms, prieš dvejus metus tapo pirmuoju Mianmarą aplankiusiu pareigas einančiu JAV prezidentu. 

Tačiau praėjus kelioms dienoms po B.Obamos vizito Aung San Suu Kyi perspėjo, kad Jungtinės Valstijos „pernelyg optimistiškai“ vertina Mianmaro reformų procesą. 

Ginčai dėl konstitucijos, žiniasklaidos laisvės varžymas ir kitos opios problemos, tokios kaip kylantis budistų ekstremizmas bei prieš musulmonus nukreipto smurto banga, temdo Mianmaro artėjimą prie demokratijos po dešimtmečius trukusio griežto kariškių valdymo, taip pat kursto nuogąstavimus, kad reformų užmojai blėsta.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.