Naktį latvius gąsdino rusų karo laivas

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį Latvijos kariškiai prie savo sienų vėl užfiksavo Rusijos kariškių judėjimą. Šį kartą Baltijos jūroje prie Latvijos krantų pasirodė rusų žvalgybinis laivas.

Rusijos kariškių elektroninės žvalgybos laivas „Zhigulevsk GS-19“.<br>lsm.lv nuotr.
Rusijos kariškių elektroninės žvalgybos laivas „Zhigulevsk GS-19“.<br>lsm.lv nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 13, 2014, 8:36 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 3:20 PM

Apie incidentą, kaip jau įprasta, Latvijos kariškiai pranešė socialiniame tinkle „Twitter“.

„Šiąnakt Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, už 9 jūrmylių nuo Latvijos teritorinių vandenų, identifikuotas Rusijos karinis laivas „Zhigulevsk GS-19“, - pranešė Latvijos kariškiai.

Laivo maršrutas ir kiek jis išbuvo ties Latvijos sienomis, nepranešama.

Rusijos karo laivas „Zhigulevsk GS-19“ priskiriamas mažiesiems žvalgybos laivams. Jie Sovietų Sąjungoje statyti 1980-1982 metais. Rusijoje šie laivai vadinami „Projektu 503R“, o pagal NATO klasifikaciją priskiriami „Alpinist“ klasei.

Naktį iš trečiadienio į ketvirtadienį prie Latvijos pasirodęs „Zhigulevsk GS-19“ pastatytas 1982 m. Latviams nervus jis tampo jau ne pirmą kartą.

Padidėjęs aktyvumas

Rusijos kariškių aktyvumas prie Baltijos šalių krantų pastaruoju metu yra labai išaugęs. Palei sienas nuolat skraido karo orlaiviai, jūroje vis pasirodo karo laivai. Latviją apie provokuojančius skrydžius greta savo sienų ar laivų priartėjimą skelbia nuolat. Lietuva pasirinkusi kitą taktiką ir visuomenės oficialiai apie tokius incidentus praktiškai neinformuoja.

Praėjusios savaitės pabaigoje lrytas.lt jau skelbė Latvijos gynybos ministerijos redakcijai pateiktus duomenis apie rusų kariškių aktyvumą.

„Šįmet netoli Latvijos pasienio ruožo buvo užfiksuota daugiau nei 180 Rusijos orlaivių ir 40 laivų“, – praėjusią savaitę lrytas.lt pranešė Latvijos gynybos ministerija.

Po atskiro lrytas.lt paklausimo mūsų šalies Krašto apsaugos ministerija informavo, kad šiais metais NATO naikintuvai Baltijos valstybėse buvo keliami per 100 kartų atpažinti ar perimti karo orlaivius. Kiek kartų iš jų incidentai fiksuoti prie Lietuvos sienų, KAM pranešime neminima. Tačiau pažymima, jog šis skaičius kasmet vis didėja ir yra daugiau nei du kartus didesnis negu 2013 metais.

Incidentai jūroje prie Lietuvos

Tąkart KAM taip pat informavo, kad Rusijos karo laivų priartėjimo prie Lietuvos teritorinių vandenų zonos Baltijos jūroje (12 jūrmylių nuo kranto) ir šios zonos pažeidimų kol kas neužfiksuota. Tačiau nerimą keliti gali Rusijos karo laivų veiksmai Lietuvos išskirtinėje ekonominėje zonoje (IEZ) Baltijos jūroje, t.y. toliau nei 12 jūrmylių nuo kranto.

Tarptautinė jūrų konvencija nedraudžia užsienio karo laivams pro šią zoną praplaukti ar joje būti, jei jie nevykdo įtartinos ar kenksmingos valstybei, kurios IEZ plaukioja, veiklos. Pavyzdžiui, rugsėjį Rusijos išskirtinėje ekonominėje zonoje plaukiojęs ir įtarimą dėl nelegalios žvejybos sukėlęs Lietuvos laivas „Jūrų vilkas“ buvo sulaikytas.

„Deja, pasinaudodami tuo, kad Rusijos jūrinis poligonas, kuriame vyksta šaudymai, yra netoli Lietuvos IEZ, Rusijos karo laivai, motyvuodami saugumo sumetimais, kartais pradeda nurodinėti kitiems civiliniams laivams, teisėtai esantiems Lietuvos IEZ, pakeisti kursą.

Šiemet tokių atvejų buvo užfiksuota trys: balandžio 11 d., gegužės 26 ir gegužės 30 d., kai dėl Rusijos IEZ vykdytų raketinio šaudymo pratybų jūroje Rusijos karo laivai nurodinėjo keisti kursą Lietuvos IEZ esantiems civiliniams laivams“, – teigė KAM.

Rusų laivai - ir prie Australijos krantų

Prieš G20 viršūnių susitikimą, kuris savaitgalį vyks Australijos Brisbeno mieste, prie Australijos krantų pastebėti keturi Rusijos karinio jūrų laivyno laivai, praneša agentūra AFP.

Pasak Gynybos ministerijos Kanberoje, rusų karo laivai pastebėti kreisuojantys tarptautiniuose vandenyse į šiaurę nuo Australijos.

Kol kas šie manevrai neprieštarauja tarptautiniams įstatymams, anot kurių, karinės pratybos gali būti laisvai rengiamos tarptautiniuose vandenyse, „Sydney Morning Herald“ cituoja Gynybos ministerijos pranešimą.

G20 viršūnių susitikime dalyvaus ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Australų žiniasklaida spėlioja, ar karo laivai negali būti susiję su ginčais tarp V. Putino ir Australijos premjero Tony Abboto APEC viršūnių susitikime Kinijoje. Čia abu politikai diskutavo dėl virš Ukrainos numušto keleivinio lėktuvo.

Paklaustas, ar tai yra galios demonstravimas iš Kremliaus pusės, Gynybos ministerijos atstovas Markas Binskinas „Sydney Morning Herald“ sakė, kad to reikėtų klausti rusų.

Rusija tokias karines operacijas rengė ir vykstant kitiems viršūnių susitikimams, tarkim, APEC viršūnių konferencijai Singapūre 2009 metais. „Jie yra tarptautiniuose vandenyse. Jie gali tai daryti“, - teigė M. Binskinas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.