JAV prezidentas veliasi į politinius žaidimus Mianmare

JAV prezidentas Barackas

JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį paragino Mianmarą surengti „laisvus, sąžiningus ir inkliuzyvius“ rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
JAV prezidentas Barackas Obama penktadienį paragino Mianmarą surengti „laisvus, sąžiningus ir inkliuzyvius“ rinkimus.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Nov 14, 2014, 11:37 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 12:25 PM

B.Obama surengė derybas su savo kolege Nobelio taikos premijos laureate jos namuose prie ežero Mianmaro komercijos sostinėje Jangone, atvykęs iš administracinės sostinės Neipido, kur jis aptarė stringantį šalies reformų procesą su prezidentu Theinu Seinu.

Kalbėdamas per bendrą spaudos konferenciją, jis perspėjo, kad reformos, vykdytos Mianmare po tiesioginio kariškių valdymo pabaigos 2011 metais, „jokiu būdu nėra užbaigtos arba neatšaukiamos“. B.Obama ragino surengti „laisvus, sąžiningus ir inkliuzyvius rinkimus“ šalyje, kurioje Aung San Suu Kyi ir jos partija ateinančiais metais dalyvaus lemiamame trapios demokratijos išbandyme.

Aung San Suu Kyi, kuri yra viešai sakiusi norinti tapti prezidente, negali kandidatuoti dėl konstitucijos nuostatos, draudžiančios prezidentu rinkti asmenį, kurio sutuoktinis arba vaikai turi užsienio pilietybę.

Opozicijos lyderės velionis vyras buvo Britanijos pilietis, kaip ir abu jų sūnūs, o Mianmaro demokratijos šauklė siekia, kad minėta konstitucijos nuostata būtų pakeista.

B.Obama šią problemą komentavo vartodamas griežtą retoriką ir sakydamas žurnalistams, kad konstitucijos „taisymo procesas turi atspindėti įtrauktį, o ne atskirtį“.

„Nesuprantu nuostatos, draudžiančios kam nors siekti prezidento posto, dėl to, kas yra (to asmens) vaikai“, – pažymėjo JAV lyderis.

Aung San Suu Kyi, kurios Nacionalinei lygai už demokratiją (NLD) prognozuojama triuškinama pergalė 2015 metų pabaigoje vyksiančiuose rinkimuose, sakė laikanti tą ginčijamą nuostatą „nesąžininga, neteisinga ir nedemokratine“.

„Neteisinga diskriminuoti vieną konkrečią pilietę“, – pabrėžė ji.

Šis klausimas yra svarstomas Mianmaro parlamente, kuriame 25 proc. mandatų yra rezervuotos kariškiams.

„Dauguma mūsų žmonių supranta, kad ši konstitucija negali likti, kokia yra dabar“, siekiant tikrosios demokratijos, pridūrė opozicijos lyderė.

JAV prezidentas ir Aung San Suu Kyi kalbėjosi jos vilos sode, atkartodami jųdviejų istorinį susitikimą 2012 metais, per kurį JAV lyderis panaudojo savo politinę įtaką, palaikydamas pokyčius Mianmare, šaliai žengiant iš chuntos valdymo.

Po ketvirtadienio vakarą surengtų derybų su Theinu Seinu B.Obama išsakė atsargų optimizmą dėl pažangos buvusioje izoliuotoje valstybėje, taip pat atkartodamas savo ankstesnius perspėjimus dėl pavojaus „nuslysti atgal“ pereinamajame procese.

„Pripažįstame, kad pokyčiai yra sunkūs ir kad ne visuomet judama tiesia linija – bet aš esu optimistas“, – sakė B.Obama.

Atskridęs į Jangono oro uostą, B.Obama apsilankė Britanijos kolonijinių laikų sekretoriato pastatą miesto, anksčiau vadinto Rangūnu, centre, kur 1947 metais politiniai varžovai nužudė Aung San Suu Kyi tėvą, nepriklausomybės didvyrį generolą Aung Saną.

JAV lyderio ir Mianmaro opozicijos vadovės susitikimas jos šeimos namuose ant ežero kranto įvyko praėjus beveik lygiai keturiems metams po to, kai Aung San Suu Kyi buvo paleista po daug metų trukusio namų arešto.

Gatvė, kurioje yra jos namas, taip pat įsikūrusi JAV ambasada, penktadienį buvo uždaryta – jos abiejuose galuose budėjo dešimtys policininkų, taip pat buvo susirinkęs žurnalistų ir televizijos operatorių bei keli NLD nariai.

Per JAV lyderio ankstesnį vizitą B.Obamą kaip didvyrį pasveikino sužavėti vietos gyventojai. Ta viešnagė įvyko praėjus metams po to, kai Theinas Seinas pradėjo vykdyti didesnio atvirumo politiką.

Dauguma Mianmaro politinių kalinių buvo paleisti, o per papildomus rinkimus Aung San Suu Kyi tapo parlamento nare. Užsienio investicijos taip pat plūstelėjo į šalį, kai buvo atšauktos dauguma Mianmarui taikytų tarptautinių sankcijų.

Tačiau ta pakili atmosfera ilgainiui išblėso, o daugelis apžvalgininkų sako, kad reformos įstrigo.

Nors B.Obama reiškia atsargų optimizmą dėl ilgalaikių pokyčių neturtingame Mianmare, dauguma paprastų žmonių sakė abejojantys pažanga.

„Kai Obama pirmąkart atvyko, spėliojai, ar gyvenimas pagerės“, – 52 metų gatvės prekeivė Minny Oo Aung sakė naujienų agentūrai AFP Jangone, kur buvo sutelktos stiprios saugumo pajėgos, o kas kelis šimtus metrų budėjo policijos pareigūnai.

„Tačiau nebuvo jokio pagerėjimo mūsų visuomenėje arba ekonomikoje“, – pridūrė ji.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.