Daugelis rusų V. Putinui patartų nekišti nagų prie Ukrainos

Rusijos sociologinių tyrimų agentūra „Levada Center“ neseniai atliko apklausą. Eilinių Rusijos žmonių buvo paklausta apie jų požiūrį į Kremliaus veiksmus Kryme ir Rytų Ukrainoje. Apklausos rezultatai pateikė staigmenų ir atskleidė labai skirtingus požiūrius į du konfliktus. Paaiškėjo, jog nors Krymo užėmimui žmonės pritaria, daugelis tėvų savo sūnų į Rytų Ukrainos mūšius neišleistų, skelbia „The Interpreter“.

V.Putinas ne visada sulaukia rusų palaikymo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
V.Putinas ne visada sulaukia rusų palaikymo.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 17, 2014, 3:18 PM, atnaujinta Jan 21, 2018, 6:42 AM

Vos vienas iš septynių apklaustųjų (13 proc.) pareiškė, kad išleistų savo sūnų į separatistų priekines linijas. Tačiau vienas iš penkių apklaustųjų (19 proc.) atsakymo į klausimą nepateikė. Likusieji 68 proc. Rusijos karių dalyvavimui Rytų Ukrainos mūšiuose nepritarė.

Tačiau „Levada Center“ apklausa atskleidė, kad rusai nepritaria ne visiems Rusijos prezidento Vladimiro Putino užmojams padidinti šalies teritoriją. Net 55 proc. apklaustųjų teigė palaikantys Krymo prijungimą prie Rusijos. Tai yra vos dviem procentais mažiau, nei parodė kovą atlikta apklausa.

Krymo užėmimui nepritariančioji pusė savo nuomonę parėmė stipriais argumentais. 68 proc. nepritariančiųjų paminėjo grėsmę situacijos stabilumui Kryme, 23 proc. įvardijo Vakarų sankcijų poveikį, o likusieji 19 proc. nurodė, jog Maskva pažeidžia tarptautinius susitarimus.

Daugelis palaikančių Krymo aneksiją tikino, jog „Krymas yra Rusijos teritorija“. 36 proc. paminėjo Maskvos skleidžiamą propagandą, tvirtinančią, jog dešiniųjų radikalizmui iškilo grėsmė. 16 proc. pritariančiųjų Krymo užėmimui tikino, kad teritorijoje vyksta „prievartinė ukrainizacija“. Apklaustieji tai pat pabrėžė, kad Krymas buvo užimtas nenaudojant jėgos.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.