Rusų karo laivai nesitraukia nuo Latvijos sienų

Sekmadienį ties Latvijos teritoriniais vandenimis Baltijos jūroje pastebėta Rusijos karo laivų grupė, tarp kurių buvo povandeninis laivas.

Rusų kariuomenės „Kilo“ klasės povandeninis laivas.<br>Wikipedia.org nuotr.
Rusų kariuomenės „Kilo“ klasės povandeninis laivas.<br>Wikipedia.org nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-17 09:21, atnaujinta 2018-01-21 07:46

Kaip pirmadienio rytą socialiniame tinkle „Twitter“ pranešė Latvijos kariškiai, sekmadienį Latvijos išskirtinėje ekonominėje zonoje, apie 10 jūrmylių nuo Latvijos teritorinių vandenų, užfiksuoti trys Rusijos karo laivai.

Pasak pranešimo, latvius gąsdino „Kilo“ klasės povandeninis laivas, korvetė „Stoikiy“ ir laivas „Viktor Konecki“.

Rusijos karo laivai pastaruoju metu ties Latvijos krantais pasirodo nuolat. Kaip šiek tiek anksčiau lrytas.lt informavo Latvijos gynybos ministerija, šiemet ties šalies krantais užfiksuota jau per 40 rusų karo laivų.

Pastarąjį kartą toks incidentas užfiksuotas praėjusią savaitę, kai prie Latvijos teritorinių vandenų kelias dienas plaukiojo Rusijos žvalgybinis laivas „Zhigulevsk GS-19“.

Apie pastebėtus laivus

„Stereguščij“ klasės, kuriai priklauso ir sekmadienį prie Latvijos pastebėtas „Stoikiy“, laivai yra naujausios klasės laivai Rusijos laivyne. Šiuo metu Rusija turi keturis šios klasės laivus, visi įeina į Baltijos laivyno sudėtį. Dar penki tokie laivai yra statomi.

Šios klasės laivai pradėti statyti nuo 2001 m., o į Rusijos laivyno sudėtį įeina nuo 2008 m.

Kiekvieno laivo įgulą sudaro 99 žmonės.

Laivai aprūpinti neblogomis radiolokacinėmis ir radioelektroninėmis sistemomis, ant denio gabena vieną sraigtasparnį, yra ginkluoti 332 šūvių 100 mm artilerine sistema АУ А-190, 30 mm zenitinėmis sistemomis, raketomis, kovai su povandeniniais laivais skirta įranga.

„Kilo“ klasės povandeniniai laivai Sovietų Sąjungoje ir Rusijoje statyti nuo 1982 m. iki 2000 m. Jie kartais vadinami „Varšaviankomis“ dėl to, kad pačioje šių laivų statybos pradžioje buvo planuojama jais aprūpinti Varšuvos sutarties bloko valstybes.

Žinomos mažiausiai šešios šios klasės povandeninių laivų modifikacijos. 

„Kilo“ klasės povandeniniai laivai gali panerti į 300 metrų gelmę (maksimalus panirimo gylis - 350 metrų), įgulą sudaro 52 žmonės.

Povandeniniai laivai aprūpinti 533 mm kalibro torpedomis, povandeninėmis minomis, smogiamuoju raketų kopleksu.

Vakaruose šie povandeniniai laivai kartais pravardžiuojami „juodąja skyle“ dėl savo galimybių taikinį aptikti dar iki to momento, kol priešas pastebi juos pačius.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.