Socialinių tinklų džiunglėse - naivios aukos ir alkani plėšrūnai

Socialinis tinklas „Facebook" – jau seniai daugelio pamėgtas bendravimo būdas. Jame dažnas praleidžia po keletą valandų per dieną, o pirmąjį įspūdį apie nepažįstamą žmogų susidaryti leidžia tik jo paties pasirinkta nuotrauka. FB bendravimas greitas ir patogus, tačiau neteisingai panaudota bakstelėjimo funkcija ar „patinka“ mygtukas gali įžiebti rimtą konfliktą, o žudikams šis tinklalapis tampa tikru „įkvėpimo“ šaltiniu.

Ginčai virtualioje erdvėje kartais išprovokuoja kraujo praliejimą.<br>AOP nuotr.
Ginčai virtualioje erdvėje kartais išprovokuoja kraujo praliejimą.<br>AOP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 20, 2014, 10:12 AM, atnaujinta Jan 21, 2018, 1:16 AM

Naujausias to įrodymas Lietuvoje – studentės Justinos Šikšniūtės mirtis. Dėl kelionės iš Šilutės į Klaipėdą mergina susitarė „Facebook" žinutėmis. Tokia galimybe surasti pakeleivingą automobilį naudojasi daugelis Lietuvos studentų, o apie galimą pavojų pagalvojama nedažnai.

FB grupės „Važiuoju – vežu“ ir „Vežu iš taško A į tašką B“ turi šimtus ar net tūkstančius aktyvių narių, kurie tardamasi dėl kelionės dažnai mato vos vieną pakeleivio nuotrauką. Justina Šikšniūtė dažnai keliaudavo tokiu būdu ir lipdama į nepažįstamojo automobilį negalėjo žinoti, kad viskas pasibaigs tragiškai.

Tačiau aukų ieškantiems žudikams socialinis tinklas suteikia neribotas galimybes. Žmonės dažnai skelbia savo asmeninę informaciją, viešina nuotraukas. Apie nepažįstamą žmogų apsilankius jo anketoje kartais galima sužinoti labai daug.

Mirtinos vilionės ir pražūtingi ginčai 

2010-aisiais vienas žudikas įsidrąsinęs net sukūrė „Facebook" anketą su jauno ir patrauklaus vaikino nuotrauka. Ashleigh Hall, septyniolikmetė mergina iš Darlingtono, Anglijos, nė neįtarė, kad po pusnuogio paauglio nuotrauka slepiasi 33-iejų Peteris Chapmanas, teistas už seksualinį prievartavimą. Savimi nepasitikinčią ir vaikinų dėmesio nesulaukiančią merginą jo vilionės atvedė prie mirties slenksčio. Pakvietęs ją susitikti, vyras paauglę išprievartavo ir pasmaugė.

Vos prieš mėnesį dviejų merginų konfliktas „Facebook" susirašinėjime pareikalavo trimetės mirties. Jos sesuo, susiginčijusi su kita moterimi, sulaukė grasinimų savo anketoje, o po vos po keleto dienų jos šeimą užpuolė keletas ginkluotų vyrų ir moteris. Susišaudyme buvo sužeisti abu mergaičių tėvai, praeivė ir 22-iejų užpuoliko vairuotojas. Trimetė mergaitė žuvo, o vienas 23-iejų užpuolikas buvo suimtas.

Šių metų liepos mėnesį dar vienas konfliktas dėl „Facebook" kilo Pakistane. Pasklidus gandams apie antireliginius pasisakymus FB, gauja užpuolė Ahmadi mažumų bendruomenę šalies rytuose. Buvo sudeginta keletas namų, nužudyta moteris ir dvi jos anūkės.

Po žodžių - šūviai 

„Facebook" šūkis skelbia: esame yra socialinė paslauga, kuri jungia tave su aplinkiniais. Kvietimas draugauti – socialinio tinklo funkcija, susiejanti žmones. Tačiau kas nutinka tuomet, kai „draugystė“ socialiniame tinkle nutraukiama? Prieš du metus tai padariusi amerikiečių porelė nė neįtarė, kad dėl tokio poelgio jie gali netekti gyvybių.

Tenesio valstijoje gyvenusi pora“draugystę“ su viena mergina nutraukė tuomet, kai nebegalėjo pakęsti įžeidinėjimų. Kerštingas merginos tėvas, 60, padedamas 36-erių draugo, užpuolė porelę jų namuose. Jie abu buvo rasti su šautinėmis žaizdomis galvoje, vaikinui buvo perrėžta gerklė, o ant merginos krūtinės gulėjo nesužeistas aštuonių mėnesių kūdikis.

Facebook sužadintas kerštas šių metų kovą žudyti paskatino paauglę iš Meksikos. Iš geriausios draugės ji sulaukė pranešimo, kuriame ji gyrėsi paviešinusi apsinuoginusių draugių nuotraukas internete.

Šešiolikmetė Erandy Elizabeth Gutierez įtūžo ir savo draugei Anel Baez, 16, pasakė, kad iki metų pabaigos ji neišgyvens.

„Galbūt aš atrodau rami, tačiau savo mintyse nužudžiau tave jau tris kartus“, - tėškė E.E.Gutierez savo geriausiai draugei.

Pasijuokusi iš draugės grasinimų, A.Baez pakvietė ją į savo namus susitaikyti. E.E.Gutierez sutiko, tačiau draugės namuose tariamai išėjusi į tualetą, ji patraukė į virtuvę ir griebė aštrų peilį. Savo pažadą baigti draugės gyvenimą iki metų pabaigos ji ištesėjo – A.Baez buvo rasta negyva su 65 durtinėmis žaizdomis nugaroje.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.