Rusijai - dar vienas smūgis iš Prancūzijos

Augant įtampai tarp Rusijos prezidento Vladimiro Putino ir Vakarų pasaulio lyderių, Kremlius sulaukė dar vieno smūgio. Šį kartą šaltukas padvelkė iš sankcijų Maskvai prasme anksčiau dvejojusios Prancūzijos, rašo „Lietuvos rytas“, remdamasis „The Independent“ ir BNS informacija.

Prancūzai uždraudė Rusijos jūreiviams patekti į pastatytą laivą „Vladivostok“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Prancūzai uždraudė Rusijos jūreiviams patekti į pastatytą laivą „Vladivostok“.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 21, 2014, 6:52 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 11:37 PM

Rusijos jūreiviams buvo uždrausta patekti į „Mistral“ laivus, kuriuos Prancūzija pagal 1,2 mlrd. eurų sutartį įsipareigojo pastatyti Kremliui.

Diskusijos dėl dviejų „Mistral“ klasės laivų perdavimo jau kurį laiką vyko tarp Prancūzijos valdžios ir šiuo sandoriu nepatenkintų valstybių.

Prezidentas François Hollande’as kelis mėnesius išsisukinėjo nuo sandorio atšaukimo, skelbdamas, kad viskas priklausys nuo įvykių Ukrainoje kloties.

O dabar atrodo, kad Prancūzija vis ryžtingiau stabdo perdavimo procesą ir dėl to siutina Rusijos karinių pajėgų vadus, laukiančius žadėtų laivų.

Rusija jau įspėjo, kad Prancūzijai teks atsakyti, jei „Vladivostok“ pavadintas pirmasis laivas nebus perduotas jos jūreiviams iki lapkričio pabaigos.

Šalies žiniasklaida jau trimitavo apie įspūdingas sumas, kurias ketinama prisiteisti iš sandorio nevykdančios pusės.

Bet lapkričio 14-ąją turėjęs įvykti perdavimo procesas Prancūzijos pareigūnų buvo atšauktas.

400 Rusijos jūreivių, pasirengusių perimti laivo kontrolę, privalėjo paklusti iš Paryžiaus atskriejusiam įsakymui atidėti perdavimo procedūrą.

Konkrečios detalės neskelbiamos, tačiau spėjama, kad priežastys politinės.

Prancūzijos ministras pirmininkas Manuelis Vallsas jau spėjo išreikšti nepasitenkinimą dėl Maskvos spaudimo ir nustatytų griežtų datų, kada, pasak Rusijos pusės, „privaloma perduoti laivus“.

„Šiandien nėra sąlygų perduoti minėtus laivus Rusijai“, – griežtai nukirto M.Vallsas.

„Prancūzija gerbia sudarytas sutartis, tačiau mes stebime, kas vyksta. Norime taikos Ukrainoje, kuri turi teisę pati spręsti savo likimą. Jokia suinteresuota jėga neturi kištis“, – komentavo situaciją Prancūzijos ministrų kabineto lyderis.

F.Hollande’as ir V.Putinas susitiko Australijoje vykusiame pasaulio lyderių (G20) susitikime, tačiau ten „Mistral“ klausimas nebuvo aptariamas.

„Svarbiausia – taika Ukrainoje. Šiuo metu esame toli nuo jos“, – pridūrė M.Vallsas, leisdamas suprasti naujus Prancūzijos prioritetus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.