Didžiausio ir slapčiausio komunistų bunkerio durys atsivėrė

Didžiulį penkių aukštų bunkerį Albanijos komunistai pasistatė praėjusio amžiaus 8-ajame dešimtmetyje. Iki šiol jo buvimo faktas laikytas paslaptyje. Bunkeris turėjo tapti slėptuve branduolinio karo atveju, jeigu Jungtinės Valstijos ar Sovietų Sąjunga numestų kokią atominę bombą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-11-24 15:46, atnaujinta 2018-01-20 17:56

Dabar šis bunkeris pirmą kartą atvėrė duris lankytojams. Albanijos premjeras Edi Rama šeštadienį vedžiojo pirmuosius svečius po penkių aukštų bunkerio patalpas. Bunkeris buvo pastatytas diktatoriaus Envero Hoxha laikais netoli šalies sostinės Tiranos. Ir nors vargu ar būtų jame tilpę visi Albanijos komunistai, bet tironui su savo svita tikrai jame būtų užtekę vietos 106 kambariuose.

Kaip tvirtino premjeras E.Rama, bunkeris duris atvėrė šiais metais minint Antrojo pasaulinio karo pabaigą Albanijoje. Jis pridūrė, kad valdžios institucijos ketina naudoti bunkerį kaip menų erdvę ir paversti jį turistų traukos objektu.

Buvęs Albanijos diktatorius E.Hoxha (1908.10.16-1985.04.11) 1967 metais paskelbė Albaniją, vieną iš labiausiai izoliuotų pasaulio šalių, pirmąja ateistine valstybe. Buvo sunaikinta daug mečečių, bažnyčių ir religinių bibliotekų, imamai ir kunigai – areštuoti. Pagerbti „tų, kurie kentėjo valdant komunistams“, rugsėjo mėnesį į Albaniją pirmojo savo vizito Europoje vyko popiežius Pranciškus.

Priminsime, kad iš Albanijos yra kilusi Motinos Teresės šeima.Vatikano atstovas Motiną Teresę kažkada pavadino „didžiausia pastarojo šimtmečio albane“.

Komunizmas Albanijoje žlugo 1992 metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.