JAV rabinas vaidino šventuolį, nors jo pomėgiai buvo gašlūs

Tikriausiai niekam nė nešautų į galvą, kad įtakingas religinio pasaulio atstovas gali slapta elgtis nuodėmingai. To nebūtų pamaniusi ir Stephanie Doucette, kai nusprendė atsiversti į ortodoksinį judaizmą. Vedliu ji pasirinko įžymųjį Barry Freundelį ir pasigailėjo.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

2014-11-26 06:41, atnaujinta 2018-01-20 15:16

B.Freundelis – prestižinės „Kesher Israel“ sinagogos Vašingtone vadovas. Jis buvo patikimas patarėjas ortodoksinio judaizmo klausimais tokiems žmonėms kaip buvęs JAV senatorius Josephas Liebermanas, rašytojas Leonas Wieseltieras.

Jis atsakinėjo į įvairius klausimus, pavyzdžiui, ar keptas viščiukas yra košerinis, jei jo koja lūžusi, ar nevaisingos poros gali naudotis donorų kiaušinėliais.

Remdamasis „Washington Post“ aprašyta istorija „Lietuvos rytas“ rašo, kad judaizmą pamilusiai 22 metų S.Doucette dar svarbiau turėjo būti tai, kad jos vedlio B.Freundelio nuomonė gerbiama viso pasaulio rabinų – o tai nemenkas įvertinimas susiskaldžiusiame ortodoksinio judaizmo pasaulyje.

B.Freundelis buvo taip gerbiamas, kad net jo vardu pavadintas rūkytos jautienos patiekalas ir sumuštinis su rūkyta kalakutiena Vašingtono „Eli“ restorane, lankomame košerinio maisto mėgėjų.

Tad visi nustebo sužinoję apie tamsiąją garsaus rabino gyvenimo pusę bei keistus jo pomėgius.

Susitikimai kaipmat nuvylė

S.Doucette teigia, kad ji pradėjo jaustis nejaukiai jau po kelių susitikimų su barzdotuoju rabinu 2013 metų pradžioje. Pasak moters, jis itin dažnai komentuodavo moteriškosios lyties atstovių bendravimą su vyrais ir jų lytinius santykius.

S.Doucette šiais metais paprašė susitikimo su B.Freundeliu, nes norėjo jam pasiskųsti, kad kai kurie vyrai sinagogoje į ją spokso ir laido komentarus su nepadoriomis užuominomis.

62 metų B.Freundelis pas jį atėjusiai moteriai atsakė, jog ji turi suprasti, kad tai gali atsitikti bet kurioje bendruomenėje, prie kurios ji prisijungs.

„Neslėpsiu, jeigu būčiau jaunesnis ir viengungis, tu ir man patiktum“, – sakė rabinas.

S.Doucette po šio pokalbio daugiau nebesilankė pas B.Freundelį ir jo sinagogoje. Ir tuo gali bent jau iš dalies džiaugtis.

Rabinas spalio mėnesį buvo suimtas už tai, kad slapta kamera filmavo moteris, nuogas besimaudančias „Mikvah“ – ritualiniame baseine.

S.Doucette gailisi tiek laiko praleidusi šalia šio rabino – ji net du kartus buvo sutikusi pasinerti į „Mikvah“.

Slaptos stebėtojo nuodėmės

S.Doucette ir kiti Vašingtono ortodoksų bendruomenės nariai turi susitaikyti su paradoksu – tas žmogus, kuris jiems nurodo, kas gerai, o kas blogai, pasirodo, turėjo niekam nežinomą – nuodėmingą – gyvenimo pusę.

B.Freundelį svarbiu mokytoju laikė Davidas Barakas, 42 metų ortodoksų bendruomenės narys, atsivertęs į judaizmą 10-ajame dešimtmetyje.

„Kas stebi stebėtojus? Jeigu rabinas – žmogus, kuris sako, kas yra gerai, o kas negerai, pasirodo, yra nesąžiningas. Ką turėtum daryti?“ – retoriškai klausė jis.

B.Freundelis – trijų vaikų tėvas. Jo žmona Sharon dirba vienintelėje Vašingtono žydų mokykloje. Vyras nuo savo arešto dienos nesireiškė viešai. Jo advokatas taip pat atsisakė komentuoti šį įvykį. Rabinas atmetė jam pateiktus kaltinimus dėl vujarizmo.

Išmintingas ir modernus?

Beje, įdomu tai, kad netoli Vašingtono komercinio rajono įsikūrusi B.Freundelio vadovaujama sinagoga – vienintelė, kuri priklauso moderniajai ortodoksijai, liberalesniajai ortodoksinio judaizmo šakai.

Pastaraisiais metais netoliese įsikūrė ir kelios kitos judaistų bendruomenės.

Dėl savo ne tokio griežto požiūrio į moters maldą – o kai kuriais atvejais ir dėl geresnių vadovų – pritraukė dalį B.Freundelio sinagogos lankytojų.

Nors daug žmonių vis dar gerbė jį kaip ir anksčiau, jie ėmė vis mažiau toleruoti jo tos pačios lyties asmenų santuokos kritikavimą bei atvirą naujųjų konkurentų peikimą.

B.Freundelis laikytas išmintingu moderniųjų ortodoksų žydų balsu.

Jis toleravo moteris, mūvinčias kelnes, bei atidžiai Talmudą studijuojančias merginas.

Rabino pamokslai buvo svarbiomis visuomenei temomis, bet jis per daug nekalbėjo apie politiką – sinagogoje lankėsi įtakingų asmenų iš abiejų politinių partijų.

„Jis sakydavo, kad nesvarbu, kokios jis būtų nuomonės, tarp jo klausytojų yra ne tik žmogus, kuris viešai paskelbė visiems priimtiną nuomonę, bet ir tas, kuris pareiškė jam prieštaraujančius žodžius“, – teigė D.Barakas.

B.Freundelis plačiai žinomas dėl savo klausimų ir atsakymų sesijų, per kurias jis atsakinėdavo į įvairiausius klausimus – nuo bioetikos iki to, ar serialo „Žvaigždžių kelias“ gerbėjai gali atsiversti į judaizmą.

Kalbėjo pernelyg stačiokiškai

Vyras į Vašingtoną atvyko 1989 metais. Sinagogos lankytojai dar nebuvo atsigavę po nesenos visų mėgstamo rabino Philipo Rabinowitzo žmogžudystės – jos kaltininkas ir šiandien nežinomas.

Vis dėlto rabinas netrukus įsivėlė į konfliktus su aplinkiniais – ypač dėl noro pastatyti savo ritualinį baseiną – „Mikvah“.

Šis baseinas skirtas apsivalymo ritualams. Apsivalymas atliekamas visiškai pasineriant į vandenį. Ginčai suskaldė Vašingtono ortodoksus žydus į B.Freundelio gerbėjus ir niekintojus. Vieni jį matė kaip griežtų standartų gynėją, kiti – kaip chuliganą.

Vėliau atsirado tiek daug žmonių, nepagarbiai kalbančių apie B.Freundelį, kad sinagogos vyresnybė net norėjo išleisti dokumentą, skatinantį baigti rabino kritiką. Dokumente vartojamas terminas „lashon hara“, reiškiantis negatyvų kalbėjimą, kuris judaizme yra nuodėmė.

Maždaug 2000-aisiais ginčai dėl rabino elgesio dar labiau paaštrėjo. Kai kurie nusiskundimai buvo kasdieniniai – kad jo kalbėjimo stilius pernelyg stačiokiškas ir kad jis nesilanko pas žmones kaip rabinas.

Atsirado įtariančių, kad rabinas B.Freundelis sinagogai paaukotus pinigus skiria savo „Mikvah“ statyti. Šis konfliktas buvo išspręstas, kai sinagogos vyresnybė įkūrė komitetą, nusprendžiantį, kam leidžiami pinigai.

Kovos dėl baseino

Judaizmas moko, kad „Mikvah“ baseinas yra toks svarbus, kad jį bendruomenė turėtų pastatyti anksčiau nei sinagogą.

Šis baseinas anksčiau ir vyrų, ir moterų naudotas įvairiais religiniais tikslais, tačiau šiandien „Mikvah“ dažniausiai lanko atsivertusieji į judaizmą ar ištekėjusios moterys, kurios nori įvykdyti religijos reikalavimą pasinerti į baseiną po menstruacijų.

B.Freundelis išpeikė vieną netoli esantį „Mikvah“ kaip neatitinkantį visų taisyklių ir atmetė rėmėjų jam siūlytus projektus.

Jis viską norėjo kontroliuoti ir priimti galutinį sprendimą.

Vienas rabino rėmėjų – gydytojas Jonathanas Javittas, neseniai emigravęs į Izraelį.

„Rabinas sakė, kad būtent jis nuspręs, kas ten vyks“, – prisimena J.Javittas.

Asheris Kaufmanas 10-ojo dešimtmečio viduryje irgi norėjo paremti „Mikvah“ statybą.

Jis ir B.Freundelis nesutarė, ar juo turėtų naudotis tik žydai, ar ir atsivertę į religiją mokiniai.

„B.Freundelis atkirto, kad tai jis yra rabinas, o aš – tik pasaulietis, – sakė A.Kaufmanas. – Mes manėme, kad tai tik jo pasipūtimas, jis tiesiog norėjo parodyti, kad kontroliuoja situaciją.“

Įtakingas ortodoksų atstovas

Tuo pačiu metu B.Freundelio vaidmuo tapo vis svarbesnis didesnėje moderniųjų ortodoksų bendruomenėje.

Jis ne tik buvo Vašingtono regiono ortodoksų rabinų viceprezidentas, bet ir kilo karjeros laiptais Amerikos rabinų taryboje.

Jis jau 2000-ųjų viduryje buvo svarbaus komiteto pirmininkas bei atsakingas už religijos keitimo standartizavimą.

Debatai apie tai, kas nusprendžia, kad žmogus yra žydas, tarp ortodoksų buvo labai karšti ir JAV, ir Izraelyje. B.Freundelis šiuose ginčuose buvo labai svarbus asmuo. Jis suteikė didelę paramą Amy Kaufman, kai 2000-aisiais mirė jos vyro Keno Weinsteino motina, ir neseniai jų paaugliui sūnui susirgus vėžiu.

„Jis buvo čia, kai mums to reikėjo, – sakė moteris. – Jei pasistengdavai, jis būdavo toks, koks rabinas ir turėtų būti. Turėjai tiesiog prie jo prieiti. Kalbantys apie trūkumus turėtų suprasti, kad B.Freundelis negalėjo paprasčiausiai perduoti žmonėms mokymų, dėl kurių kiti daug mąstė, ginčijosi, verkė.

Būtent todėl žmonės susitaikė su dalykais, kurių nemėgo, rabinas buvo toks išskirtinis.“

Dažni B.Freundelio išvykimai iš sinagogos įtampos bent jau nepadidino. Pasak kai kurių narių, rabinas buvo svarbi sinagogos dalis, bet ne viskas.

Dauguma buvo prisirišę prie „Kesher Israel“ sinagogos, bet ne prie paties B.Freundelio.

Savos ritualų taisyklės

Galiausiai 2005-aisiais pastate netoli sinagogos rabinas atidarė pirmąją Vašingtone ortodoksų „Mikvah“.

B.Freundelis šį baseiną prižiūrėjo asmeniškai – formaliai tokia yra jo pareiga.

Į baseiną patenkama nusileidus laiptais, o įėjimas paslėptas už tvoros. Įprasta, kad įėjimas į privačia laikomą ritualinę vietą gana slaptas.

Rabinas šalyje laikomas vienu daugiausia išmanančių apie atsivertimą į judaizmą, todėl niekam nekilo klausimų, kai jis sukūrė naują idėją – viską išbandyti praktiškai.

Jis prašydavo jaunų moteriškosios lyties mokinių, norinčių atsiversti į judaizmą, nueiti į „Mikvah“, nors judaizmas to nereikalauja. B.Freundelis taip pat dėstytojavo Tausono universitete ir skatino visas studentes išbandyti „Mikvah“, netgi ne žydes ir neištekėjusias moteris. Jis nepaisė ortodoksų taisyklių, nurodančių, kas ir kodėl turėtų naudotis ritualiniu baseinu.

Policija šiuo metu apklausia moteris, kurios lankėsi „Mikvah“. Manoma, kad visos jos galėjo būti nufilmuotos. Policijos pareigūnai, apieškoję B.Freundelio namus po jo arešto, rado daug kamerų ir laikmenų. Ant kai kurių užrašyti nufilmuotų moterų vardai.

Moteris glumino komentarai

Nors kai kurie žmonės rabiną laikė moterų advokatu, skatinančiu religinį išsilavinimą, jo komentarai ir dėmesys moterims taip pat sulaukė visuomenės dėmesio.

Viena B.Freundelio keistenybe laikoma tai, kad visi atsiverčiantys į judaizmą mokiniai buvo patrauklios jaunos moterys.

30-metė Leah Sugarman, viena jo mokinių, prisipažino, kad rabinas nuolat gyrė jos išvaizdą ir domėjosi, su kuo ir ar dažnai ji vaikšto į pasimatymus.

„Jis taip pat sakydavo, kad man nebūtina rengtis taip konservatyviai, – sakė L.Sugarman. – Ortodoksų rabinai taip nekalba su moterimis.“

Pasak jos, vyresnybė žinojo, kad B.Freundelis su atsivertusiomis moterimis elgėsi nepadoriai.

Lankytoja padavė į teismą

B.Freundelio nusikaltimai paaiškėjo, kai viena „Mikvah“ lankytojų pastebėjo, kad rabinas elgėsi keistai, kai į ritualinį baseiną atėjo įjungti laikrodžio.

Ji pasakė, kad patalpoje jau yra laikrodis, o B.Freundelis atsakydamas sumurmėjo kažką apie ventiliaciją.

Netrukus po pokalbio laikrodis dingo. Lankytoja pasidalijo savo mintimis dėl šio incidento su sinagogos vadovais ir paskambino advokatui.

Moteris, kitą kartą pamačiusi laikrodį, jį paėmė. Paaiškėjo, kad jame buvo paslėpta kamera.

Sinagogos lankytoja laikrodį perdavė policijai. Paaiškėjo, kad įmontuotoje kameroje buvo ir judesio detektorius.

Dar viena vaizdo įrašymo priemonė rasta duše, esančiame netoli „Mikvah“. Po dviejų dienų, spalio 14-ąją, B.Freundelis iš namų buvo išvestas su antrankiais. Jam už paskutinį darbo mėnesį nei sinagoga, nei universitetas nesumokėjo.

Bausmė už vujarizmą – iki metų nelaisvės arba 2500 dolerių (6949 litai) bauda.

Šiuo metu žinomos bent šešios nufilmuotos moterys, bet įtariama, kad jų yra daugiau.

Sakoma, kad rabino sutartis su sinagoga nebus atnaujinta – ji baigsis 2016-aisiais. B.Freundelis nusipirko butą Jeruzalėje ir tikriausiai savo likusias dienas praleis ten. Šiaip ar taip, greta jo naujųjų namų yra „Mikvah“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.