Pentagonui pirmąsyk gali vadovauti moteris

Efektyviu darbu nežavėjęs JAV gynybos sekretorius Chuckas Hagelis neatlaikė prezidento Baracko Obamos spaudimo. O jį Pentagono vadovo poste gali pakeisti moteris – pirmąkart šalies istorijoje.

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Nov 26, 2014, 7:39 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 3:16 PM

Apžvalgininkų teigimu, nuo 2013 metų vasario svarbias pareigas ėjęs Ch.Hagelis taip ir nesugebėjo rasti bendros kalbos su uždara ir nepriklausoma Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo komanda.

Be to, B.Obamos patarėjai privačiai griežė dantį dėl gynybos sekretoriaus nesugebėjimo viešai tiksliai nusakyti administracijos politiką. Galiausiai nuspręsta, kad Ch.Hagelis nebetinka kovoti su naujausiu iššūkiu – „Islamo valstybės“ fanatikais Sirijoje ir Irake.

B.Obama ir visa Demokratų partija taip pat, regis, bando reaguoti į katastrofiškai jai pasibaigusius vidurio kadencijos rinkimus, po kurių respublikonai Kongrese kontroliuoja ne tiktai Atstovų Rūmus, bet ir Senatą.

Manoma, kad prezidento komandoje gali būti ir daugiau pokyčių, bet kol kas ieškoma, kuo pakeisti Ch.Hagelį.

Pastarasis pareigas eis tol, kol jo įpėdinį patvirtins Senatas.

Viena realiausių kandidačių pakeisti Ch.Hagelį yra Michele Flournoy, 2009–2012 metais jau dirbusi Pentagone, o dabar vadovaujanti Naujajam Amerikos saugumo centrui.

Teigiama, kad M.Flournoy, kuri būtų pirmoji Pentagono vadovė moteris, domisi postu, bet norėtų, jog Baltieji rūmai jai duotų daugiau veiksmų laisvės.

B.Obama kaip galimą savo pasirinkimą taip pat paminėjo Ashtoną Carterį ir Robertą Worką – atitinkamai buvusį ir dabartinį gynybos vicesekretorius.

Vis dėlto akivaizdu, kad prezidentas niekaip nesugeba priimti ilgalaikio sprendimo.

Kai Ch.Hagelis pasitrauks iš pareigų, B.Obama taps pirmuoju tris Pentagono vadovus pakeitusiu JAV prezidentu po Harry Trumano, kuris valdė 1945–1953 metais.

Prieš Ch.Hagelį pareigas ėję Robertas Gatesas ir Leonas Paneta vėliau skundėsi, kad Baltieji rūmai politizuoja svarbius JAV saugumui sprendimus.

Ir pats Ch.Hagelis prieš kelias savaites kreipėsi į B.Obamos patarėją Susan Rice, prašydamas aiškiau apibrėžti, koks vis dėlto Vašingtono požiūris į pasitraukti spaudžiamą Sirijos prezidentą Basharą al-Assadą.

„Kai prezidentas pergyvena tris gynybos sekretorius, jis turėtų klausti, ar problema tikrai yra jie, ar vis dėlto jo paties sprendimai“, – pažymėjo Atstovų Rūmų Ginkluotųjų pajėgų komiteto vadovas respublikonas Buckas McKeonas. (AP, BBC, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.