P. Porošenka: Ukraina niekada nebuvo tokia vieninga kaip dabar

Ukrainos

P.Porošenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
P.Porošenka.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

2014-11-27 17:12, atnaujinta 2018-01-20 11:49

„100 proc. ukrainiečių dabar pasisako už vieningą valstybę, už vieningą šalį. Ukrainiečių konstitucinė dauguma ją vertina kaip unitarinę šalį – jokios federalizacijos!“ – P.Porošenka aiškino sakydamas neeilinę kalbą Aukščiausioje Radoje apie Ukrainos vidinę ir išorinę padėtį.

„Ir tai, beje, yra ugningas sveikinimas visiems, kad iš Rytų arba Vakarų pataria mums federalizuotis. Galite patarinėti, bet ukrainiečiai nusistatę prieš, o mes pagaliau tapome valdžią, kuri gali išgirsti ir įgyvendinti ukrainiečių svajones“, – pridūrė jis.

Be to, P.Porošenka sakė, kad „didžioji dauguma“ Ukrainos piliečių pritaria asociacijos sutarties su Europos Sąjunga įgyvendinimui ir Ukrainos įstojimo į ES idėjai.

„Be to, Rusijos agresijos dėka 3–4 kartus išaugo skaičius ukrainiečių, kurie pritaria Ukrainos stojimui į NATO“, – sakė prezidentas.

Jis taip pat pranešė apie „rekordinį skaičių ukrainiečių, galvojančių, kad ukrainiečių kalba turi likti vienintelė valstybinė“.

Ukraina niekada nebuvo tokia vieninga kaip dabar“, – pažymėjo P.Porošenka.

Ukrainos vadovas sakė tebetikintis, kad jo taikos planas ir Minsko sutartis galiausiai padės pasiekti taiką tame regione.

„Mano taikos planas, Minsko protokolas ir Minsko memorandumas galiausiai atves prie taikaus Donbaso. Tas dokumentas yra pripažintas kaip alternatyvų neturintis politinio sureguliavimo pagrindas viso pasaulio, įskaitant Rusijos Federaciją, kuri pasirašė Minsko memorandumą“, – P.Porošenka sakė sakydamas neeilinę kalbą Aukščiausioje Radoje apie Ukrainos vidinę ir išorinę padėtį.

Tačiau prezidentas perspėjo: „Žvelgdami į ateitį aiškiai matome, kad taikos Donbase užtikrinimas nereiks, kad nebeliks karinės grėsmės iš rytų. Deja, ta grėsmė prognozuojama labai ilgoje istorinėje perspektyvoje ir nuolat reikalaus didelių pastangų bei milžiniškų išteklių.“

„Tai tikrovė, kurią Ukraina suvokė per vėlai, kurią pakeisti mes vargu ar įstengsime, tačiau kuriai būtina išmokti duoti atkirtį – atleiskite, tačiau kai kada netgi miegoti pasidėjus po pagalve revolverį, nes vadinamasis priešas – prie vartų“, – sakė P.Porošenka.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.