Pamaskvyje dygsta politiniams kaliniams skirtas getas

Spygliuota tvora.<br>V.Balkūno nuotr.
Spygliuota tvora.<br>V.Balkūno nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2014, 5:53 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 1:26 PM

Susirūpinęs valdžios išsaugojimu Vladimiras Putinas nusprendė imtis masinių politinių represijų. Šiuo tikslu įsakyta statyti Pamaskvyje lagerį politiniams kaliniams. Objektas yra 27 –ajame kilometre važiuojant Senuoju Varšuvos plentu, tuoj pat, pravažiavus Sacharovo kaimą. Rusijos nepriklausomos televizijos „Sotnik-TV“ žurnalistams pabuvoti šiame objekte pavyko dusyk: 2014 metų rugsėjį ir lapkritį.

lrytas.lt pateikia šokiruojantį „Sotnik-TV“ siužetą.

Šią medžiagą žurnalistai Saša Sotnikas ir Romanas Pereverzievas ruošė keletą mėnesių. Vaizdo įraše kalbama apie tai, ko galima tikėtis netolimoje ateityje.

Rusija įžengia į naują politinį etapą: Vladimiras Putinas paskelbė totalinę kovą su ekstremizmu. Išvertus iš čekistų į rusų kalbą tai reiškia naujų masinių politinių represijų pradžią“, - skelbia įrašo autoriai.

V.Putino demokratija klesti ir plečiasi. Vos už 40 kilometrų nuo Maskvos, tuojau pat už Sacharovo kaimo, esančio prie Senojo Varšuvos plento, visiško slaptumo sąlygomis statoma tikrų tikriausia „zona“.

Ji dygsta 27-ajame Senojo Varšuvos plento kilometre, tuojau pat, pravažiavus Sacharovo kaimą.

Buvusio karinio dalinio teritorijoje statomas tikras didelis kalėjimas. Pagal oficialią versiją – tai nelegalių migrantų apgyvendinimo stovykla, bet iš tikrųjų tai getas politiniams kaliniams, kurių dėl augančio nepasitenkinimo V. Putinu vis daugės ir daugės.

Statinys kapitalus: keturių metrų aukščio sienos, apraizgytos spygliuota viela su prijungta įtampa, daugybė karcerių, sargybinių bokšteliai ir netgi šunidė. Jau užsakyta 15 tūkstančių dviaukščių lovų ir spintelių, kurios bus prie jų. Metalinių, kurios bus varžtais pritvirtintos prie grindų, tai yra, imigrantai čia niekuo dėti, tai – politiniams kaliniams, laikantis pačių žvėriškiausių Stalino GULAGo tradicijų.

"Ofiacialiuose dokumentuose viskas atrodo kaip valstybės rūpinimasis nelegalais, kuriuos reikia deportuoti į tėvynę. Bet tikėti čekistų valdžia – tas pats, kas tikėti velniu", - teigia laidos autoriai.

Žurnalistams tapo žinoma, kad kalėjmo statybą kuruoja Rusijos vidaus reikalų ministerija (VRM) Rusijos Federacijos federalinė saugumo tarnyba(FSB) ir Rusijos Federacijos federalinė apsaugos tarnyba (FSO).

Statyboms skirti pinigai, beje, nemaži, prasukami per eilę firmų, priklausančių vidaus reikalų ministro pavaduotojo sūnui. Mašinos su įrenginiais ir medžiagomis važinėja čia be dokumentų, ir viskas sprendžiama slaptai, paskambinus iš aukščiau. Objektą stato rimta firma – „Restauracijos projektas“, registruota mažame kambarėlyje adresu: Maskva, Avtozavodskaja 17, 3 korpusas, tačiau per savo rankas praleidžianti šimtus milijonų rublių.

O čia jau 2014 metų lapkričio 22 diena. Statyba aiškiai įsibėgėjo. Prieš kelias savaites į objektą, priklausantį, beje, „Mosimūščestvo“ (Maskvos valstybinei unitarinei įmonei "Maskvos turtas"), buvo atvykęs Maskvos meras Sergejus Sobianinas. Jį priėmė šiltai ir svetingai, o štai žurnalistus, švelniai tariant, nelabai.

- Sveiki, pasakykite, prašom, kas čia statoma?

- Nieko nekalbėsiu.

- O kodėl? O kas čia statoma?

- Jaunuoli, „VITIAZ“. Tai gal, vis dėlto, atsakysite į žurnalisto klausimą. Kas čia statoma?

- Sveiki. Gal jūs atsakysite į klausimą, kas čia statoma.

- Nežinau.

- Na kaip nežinote? Jūs gi čia dirbate.

- Viso gero.

- Ką?

- Viso gero.

- Ką reiškia „viso gero“. Štai aš, žurnalistas...

„Mes pabandėme privažiuoti prie statomo objekto iš kitos pusės, tačiau iškart užšokome ant visiškai sužvėrėjusių privačios saugos tarnybos „Vitiaz“ darbuotojų, kurie buvo pasirengę pakasti mus čia pat, artimiausiame miške, bet mums, vis dėlto, pavyko kai ką nufilmuoti", - vaizdo įraše pasakoja žurnalistai.

Demonstratyviai žaisdami specialiosiomis priemonėmis jie pareiškė, kad jeigu žurnalistai nesinešdins iš teritorijos, tai „atgulsime tiesiog čia, dviejų metrų gylyje, neva tai privati slapta teritorija. Mūsų atsikirtimas dėl „Mosimūščestvo„ jiems įspūdžio nepadarė“.

Žurnalistai sako, kad visuomenė turi teisę žinoti, kam leidžiami jos mokesčių pinigai, kitaip bet kuris pilietis už savo pinigus rizikuoja tapti politiniu kaliniu už kreivą žvilgsnį į valdžią ar paprasčiausiai už anekdotą. O visa tai jau praeita.

„Siaubingi nusikaltimai,kuriuos padarė Vladimiras Putinas ir jo aplinka, verčia jį laikytis įsikibus valdžios iki galo. Ir šioje kovoje dėl valdžios jis imsis bet kokių priemonių: ir masinių represijų, ir žmogžudysčių, sukels pilietinį karąir Rusijos viduje , ir netgi branduolinį karą su visu pasauliu. Pasaulis turi apie tai žinoti", sakė nepriklausomo kanalo Sotnik.TV." žurnalistai S. Sotnikas ir R.Pierievierzevas.

Toliau įraše pateikiamas toks pokalbis: - Sveiki. O galima su jumis pabendrauti? Aš žurnalistas, sakykite, prašom, kas čia statoma, koks objektas?

- ???????? Nežinau.

- O jūs vietinis?

- Ne.

- O iš kur jūs atvykote?

- ?

- Na, žinote, paprastai, kada daromi kokie nors negeri dalykai, nenorima komentuoti.

- Ne,viskas normaliai.

- Jūs, tikriausiai, ką nors gera statote.

-Gyvenamąją patalpą.

-Ką?

-Gyvenamąją patalpą.

- Gyvenamąją patalpą? O kam? O kodėl grotos?

- ?

-Tai kalėjimas, taip?

- Nežinau.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.