Rusų kariai kovos lauko Ukrainoje vengia žalodami save

Rusijos šauktiniai, kariai, ruošiami susirėmimams Ukrainos pietryčiuose, žaloja save, kad nebūtų išsiųsti į karo lauką. Tokią drąsią išvadą paskelbė žmogaus teisių aktyvistė Elena Vasiljeva, kuri du mėnesius praleido Ukrainoje rinkdama duomenis apie mirusius rusų karius. Apie tokį pasipriešinimą neprakalbo nė vienas vyriausybinis informacijos kanalas, tačiau priežasčių tikėti žinomos aktyvistės nuomone netrūksta, skelbia „The Interpreter“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 27, 2014, 12:26 PM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:30 PM

E.Vasiljevos teigimu, Rusijos karių savęs žalojimas būtų aiškus ženklas, kad jauni vaikinai, girdėdami apie padėtį karo zonoje, patys baiminasi dėl savo likimo, jeigu bus ten išsiųsti. Dar viena galima priežastis – vis didėjantis nepritarimas agresyviems Kremliaus sprendimams. Tačiau E.Vasiljeva savo išvadoms nepateikė jokių neginčytinų įrodymų, taigi nėra nustatyta, ar dažnai naudojamas toks pasipriešinimo Kremliui metodas.

Patikėti E.Vasiljevos teiginiais yra dvi priežastys. Pirma, žmogaus teisių aktyvistė, dirbdama konflikto zonose Ukrainoje, surinko daug informacijos apie rusų karius ir papasakojo apie jų būklę nerimaujančioms šeimoms. Jeigu ne E.Vasiljeva, šios šeimos net nežinotų, ar jų artimieji buvo sužeisti, ar žuvo.

Antra, lapkritis yra ypač sunkus metas karių vadams – vienas srautas savo pareigą atlikusių karių išvyksta, o naujų karių būriai dar nebūna visiškai pasirengę mūšiams. Dėl šios priežasties vadai bando prievarta užrašyti senuosius karius į profesionalų būrį, su kuriuo jie toliau tęstų kovą Ukrainoje. Taigi gali būti, jog kariai žalojasi, kad galėtų baigti kovas ir grįžti namo.

E.Vasiljevos išvados Maskvos rėmėjams, ko gero, pasirodys visiškai klaidingos, tačiau tai nesustabdė jos pastangų perduoti žinią plačiai publikai. Žmogaus teisių aktyvistė tvirtino, kad tęsiantis karui Ukrainoje kovos bus pralaimėtos, o kariai ir toliau žalosis. Šiuo metu Kremliaus karą palaiko vos 50 proc. rusų, tačiau, E.Vasiljevos įsitikinimu, sklindant žiniai apie prieš save ranką keliančius Rusijos karius, rėmėjų gretos ir toliau mažės.

Parengė Emilija Riaukaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.