Kolegai numirti padėjęs lenkas sulaukė žiaurios bausmės

Belgijoje, Nyderlanduose, Šveicarijoje ir keliose kitose Europos šalyse eutanazija - lengvas ir neskausmingas žmogaus ar kito gyvūno gyvybės nutraukimas yra legali. Bet dėl bažnyčios kategoriško priešinimosi katalikiškoje Lenkijoje eutanazija turbūt dar labai ilgai nebus legalizuota. Ypač po to, kai pirmas su eutanazija siejamas teismo procesas susilaukė didžiulio atgarsio.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas, Specialiai lrytas.lt, Varšuva

2014-12-01 12:18, atnaujinta 2018-01-20 05:54

Vroclawo apeliacinis teismas dar praėjusią savaitę patvirtino galutinę 15 metų kalėjimo bausmę Andrzejui O. už dviem metais jaunesnio kolegos Tomaszo K. nužudymą. Velionis dar prieš keletą metų buvo laimingas šeimos tėvas bei nedidelės statybų firmos savininkas Klodzko miestelyje, tačiau ištikęs insultas viską apvertė aukštyn kojomis.

Neįgaliojo vežimėlyje ligos prirakintą Tomaszą K. paliko žmona su vaiku, firma bankrutavo, tad vėl pas mamą apsigyvenęs vyriškis vis atviriau ėmė kalbėti apie norą mirti. Neradęs savyje jėgų nusižudyti, Tomaszas K. kreipėsi pagalbos į buvusį pavaldinį Andrzejų O.

Tas pradžioje nesutiko, bet Tomaszui K. pažadėjus sumokėti už pagalbą 5 tūkst. zlotų (4 tūkst. litų), galų gale priėmė siūlymą. Tiesa, šalyse, kur eutanazija yra legali, laikomasi griežtų taisyklių, o mirtis išties turi būti neskausminga. Tuo tarpu Andrzejus O., regis, pernelyg tiesmukai suprato eutanazijos apibrėžimą ir ėmėsi itin grubaus bei kerėpliško plano.

Siekdamas nuslėpti savo pagalbą, Andrzejus O. nusprendė suvaidinti apiplėšimą, ir nustūmė Tomaszą K. su visu vežimėliu nuo aštuonių metrų skardžio.

Pamatęs, kad neįgalus kolega nemirė ir juda, Andrzejus O. ėmė šį talžyti kumščiais, spardyti, o galų gale perrėžė peiliu gerklę. Policija Andrzejų O. suėmė dar tą pačią dieną, nes praeiviai matė, kad būtent jis tą rytą vežiojo Tomaszą K. neįgaliojo vežimėlyje.

Areštuotasis nesigynė, bet teigė, kad vien iš gailesčio padėjo kolegai numirti jo paties prašymu. Teisėsaugininkai Tomaszo K. kompiuteryje rado atsisveikinimo laiškus draugams, o šie gausiai patvirtino, kad bičiulis tikrai planavo savo mirtį.

Šią vasarą Švidnicos apygardos teismas Andrzejų O. apkaltino kolegos nužudymu, ir skyrė 15 metų bausmę, nors grasė nuteisti kalėjimu iki gyvos galvos. Nuteistojo advokatai nuosprendį pavadino absurdišku, esą siekta eutanaziją prilyginti žmogžudystei ir taip suteršti šio Europoje kai kur taikomo būdo vardą.

Vis dėlto Vroclavo apeliacinis teismas atmetė advokatų priekaištus ir paliko galioti pirminį Švidnicos teismo nuosprendį. Teisėjas Witoldas Franckiewiczius pareiškė, kad tokį sprendimą nulėmė du argumentai: pirmiausia - Tomaszas K. buvo nužudytas ne humaniškai, bet brutaliai, be to Andrzejus O. paėmė pinigus už nužudymą, kas esą įrodo, kad nesivadovavo gailestingumo motyvais.

Ši byla šalyje sukėlė ir turbūt dar labai ilgai kels daug ginčų. Eutanazijos šalininkai bei Tomaszo K. draugai, yra įsitikinę, kad teismas privalėjo išteisinti Andrzejų O., tačiau radikalūs katalikai neslepia tikėjęsi, kad bus skirtas kalėjimas iki gyvos galvos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.