JAV policininkai turės nešioti vaizdo kameras?

JAV prezidentas Barackas Obama, matydamas, kad po įvykių Fergusone ir kelių kitų incidentų kitose šalies vietose ėmė tirpti pasitikėjimas Amerikos policija, paprašė Kongreso skirti lėšų vaizdo kameroms. Jas turėtų ant krūtinės nešioti tūkstančiai policininkų, skelbia BBC.

B.Obama siūlo nupirkti policininkams tūkstančius ant krūtinės nešiojamų vaizdo kamerų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
B.Obama siūlo nupirkti policininkams tūkstančius ant krūtinės nešiojamų vaizdo kamerų.<br>AFP/„Scanpix“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 3, 2014, 11:01 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 2:12 AM

Baltųjų rūmų prašymu, Kongresas turėtų skirti 263 mln. dolerių, už kuriuos būtų patobulinti policijos mokymų metodai ir nupirkta per 50 tūkstančių mobiliųjų vaizdo kamerų.

Tokį prašymą B.Obama paskelbė po jau savaitę visoje Amerikoje nesiliaujančių protestų dėl esą ribas peržengiančių policininkų.

Fergusone rugpjūtį neginkluotą 18-metį paauglį Michaelą Browną nušovusiam policininkui Darrenui Wilsonui didysis žiuri nusprendė nepareikšti kaltinimų, o tada Klivlando mieste pareigūnai iš arti mirtinai sužeidė žaisliniu pistoletu mojavusį 12-metį.

Policija tvirtina, kad abiem atvejais buvo elgiamasi pagal instrukcijas ir įstatymams nenusižengta. Tačiau aktyvistai pažymi, kad abi aukos buvo juodaodžiai, ir tvirtina, jog policininkams nerūpi juodaodžių gyvybė.

Prezidentas B.Obama palaikymo pusių apdairiai nesirenka, bet pripažįsta, kad priežasčių neramumams yra: „Tai ne tik Fergusono problema, tai – nacionalinė problema. Bet ši problema gali būti išspręsta.“

Bene svarbiausias pasiūlymas – nupirkti JAV policijai nedidelių vaizdo kamerų, kurias pareigūnai nešiotų ant krūtinės ir kurios filmuotų, kaip jie bendrauja su žmonėmis – nebūtinai įtariamaisiais, fiksuotų jų veiksmus.

Kamerų, kurios padėtų nustatyti, ar policininkai neperžengė įstatymų leidžiamų ribų, bent iš pradžių planuojama prisegti prie 50 tūkst. pareigūnų krūtinės.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.