V. Putinas metiniame pranešime rėžė: „Pasauliui nešime tiesą“

Šiemet viso pasaulio dėmesio centre dažnai atsidurdavęs ir mažai pozityvių komentarų sulaukęs Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perskaitė jau 11-ąjį metinį prezidento pranešimą Kremliuje, švento Jurgio salėje.

V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
V.Putinas.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 4, 2014, 10:53 AM, atnaujinta Jan 20, 2018, 12:08 AM

Į kalbą, kurioje tikėtasi išgirsti Rusijos lyderio metų darbų apibendrinimą sukviesta daugiau nei tūkstantis svečių: Dūmos, vyriausybės, regioninės valdžios narių, taip pat atstovai iš teismų, teisėsaugos, įvairių religinių konfesijų.

Buvo spėjama, kad šioje kalboje V.Putinas pakomentuos ir šiandienos išpuolį Čečėnijoje, kai užpuolikai įsiveržė ir užėmė žiniasklaidos pastatą, nužudė penkis ir sužeidė dar kelis policijos pareigūnus. Taip pat tikėtasi, kad rusų mylimas lyderis išdėstys ekonominius ir politinius šalies planus.

Dėl Vakarų sankcijų ir krintančių naftos su rimtomis ekonominėmis problemomis susiduriančiai Rusijai tenka patirti ne tik konflikto ir jos įtakos Ukrainoje pasekmes. Paskutinio galingiausių pasaulio valstybių susitikimo Brisbane, Australijoje, metu Rusijos lyderiui teko ištverti ir visišką politinę izoliaciją.

Rusijos apžvalgininkai spėja, jog didžiausias dėmesys pranešime bus skiriamas būtent ekonominėms valstybės problemoms, kurios jau pradeda atsiliepti ir kasdieniam šalies gyventojų gyvenimui.

Salėje sėdi tokios įžymybės, kaip Kremliaus ruporu vadinamas žurnalistas Dmitrijus Kiseliovas, patriarchas Kirilas, bokso žvaigždė ir Dumos narys Nikolajus Valujevas, Rusijos liberaldemokratų vadovas, absurdiškais pasisakymais pagarsėjęs Vladimiras Žirinovskis.

V.Putinas kalbą pradėjo nuo padėkos rusų žmonėms ir pabrėždamas, kad jis tiki rusų tautos stiprybe. „Kalba atliepia tuos laikus ir problemas, kuriose gyvename. Atlaikome išbandymus, kokius gali atlaikyti tik stipri tauta. Mūsų valstybė visus žingsnius daro rusų labui“, - pabrėžė V.Putinas.

„Krymo parlamentas visiškai teisėtai nusprendė prisijungti prie Rusijos federacijos. Tai buvo istorinis Krymo ir Sevastopolio grįžimas į Rusiją. Kryme gyvena mūsų žmonės, tai strategiškai svarbi teritorija. Ne tik karine, bet ir kultūrine, religine prasme“, - kalbėjo V.Putinas.

Rusija ne tik palaikė Ukrainos ir kitų broliškų buvusių Sovietų Sąjungos respublikų suverenitetą. Mūsų pozicija nepasikeitė. Rusija gerbia ir gerbs teisiškuose rinkimuose išrinktą valdžią. Tai, ką matom dabar Ukrainoje, tragedija šalies rytuose, tik patvirtina mūsų sprendimus“, - sakė Rusijos lyderis.

„Kodėl vyko tokie dalykai Ukrainoje? Kodėl šaudomi žmonės? Reikia nepolitikuoti, o suteikti Ukrainai tikrą ekonominę pagalbą. Nematau, kad partneriai Vakaruose išties norėtų tai daryti“, - gėdino Vakarus V.Putinas, pridurdamas, kad Rusija jau suteikė Ukrainai 25 milijardus dolerių ir suteikė daugybę kreditų vien paskutiniu metu.

„Mes turime laikytis tarptautinės teisės, o ne kurti ją pagal savo interesus. Tada ne ginklai, raketos užtikrins pasaulyje tvarką. Apie sankcijas … Tai ne tik nervinga Vakarų reakcija į įvykius Kryme, Ukrainoje. Jei viso to nebūtų buvę, jie būtų vis tiek kažką sugalvoję, kad apgintų savo interesus, stabdytų Rusijos kilimą. Tai vyko jau dešimtmečius. Kai tik Rusija tampa galingesnė, Vakarai ją stabdo“, - skundėsi Rusijos lyderis.

„Mūsų priešams nepavyks sustabdyti Rusijos. Taip, kaip nepavyko Hitleriui … Tegul visi prisimena, kaip jam baigėsi“, - kalbėjo V.Putinas, skambant audringiems plojimams salėje, primindamas, kad nereikia pakartoti praeities klaidų.

„Mes stiprūs ir pasitikintys savimi. Mes nešime pasauliui tiesą“, - tikino rusų mylimas politikas. „Nebraukiame brūkšnio santykiuose su Europos Sąjunga, JAV, tačiau bendradarbiausime su partneriais Pietų Amerikoje, Azijoje, Afrikoje“, - aiškino V.Putinas.

„Kas myli Rusiją, tas turi kovoti už jos laisvę. Rusijos žmonių laisvę. Tikėjimą, tiesos ieškojimą … Visi mes norime vieno – gero Rusijai“, - postringavo V.Putinas. Rusijos prezidento kalbą dažnai pertraukia plojimai, palydintys skambius žodžius.

Norėdamas grąžinti pinigus į biudžetą, sustiprinti sankcijų ir naftos kainų nuosmukio silpninamą ekonomiką V.Putinas skelbia rusiško kapitalo, esančio užsienio šalyse, amnestiją. „Susitarkime ir padarykime tai vieną kartą“, - rėžė V.Putinas, pabrėždamas, kad klausimų ar problemų dėl mokesčių, visiems, norintiems legalizuoti savo turtą nebus.

„Valdžia žino, kas tie spekuliantai, kurie naudojasi sankcijomis. Turi ir instrumentus juo sugaudyti. Metas jais pasinaudoti“, - dėstė V.Putinas, pridurdamas, kad reikia pagelbėti šalies gamintojams atsilaikyti. Iškart po to V.Putinas pasiūlė salei paploti žemės ūkio darbuotojams.

„Gerbiami kolegos, ištversime. Rusija savo atominiais ir kosminiais projektais lyderiauja pasaulyje, esame puikūs technologijų srityje“, - guodė salėje susirinkusius gerbėjus V.Putinas, pabrėždamas, kad reikia kviesti grįžti į tėvynę rusus, kurie šiuo metu savo talentą naudoja užsienyje, klausti, kokios pagalbos ir sąlygų jiems reikia.

„Visi supranta, ką reikia daryti. Tik reikia pagaliau imtis ir veikti, nestabdant tempo. Ugdyti tokius darbuotojus, kokių reikia Rusijai, kelti kvalifikacijos lygį“, - aiškino Rusijos lyderis.

„Gyvenimo trukmę turime palyginti iki 74 metų“, - nustatinėjo tikslus V.Putinas, „Taip pat noriu priminti ir dar kartą pasveikinti Rusiją su pergalinga Sočio olimpiada. Noriu pasakyti mūsų sportininkams: jūs esate šaunuoliai“, - sveikino jis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.