Filipinuose išvaduotas 3 m. įkaitu laikytas šveicaras

Paukščių stebėtojai

Lorenzo Vinciguerra buvo sužalotas mačete, vėliau į jį buvo šaudoma, kai vyras bėgo nuo grupuotės „Abu Sayyaf“ kovotojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Lorenzo Vinciguerra buvo sužalotas mačete, vėliau į jį buvo šaudoma, kai vyras bėgo nuo grupuotės „Abu Sayyaf“ kovotojų.<br>Reuters/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 2:34 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:40 PM

Lorenzo Vinciguerra buvo sužalotas mačete, vėliau į jį buvo šaudoma, kai vyras bėgo nuo grupuotės „Abu Sayyaf“ kovotojų centrinės vyriausybės menkai kontroliuojamoje Cholo saloje, tačiau sugebėjo pasiekti Filipinų karius tik lengvai sužeistas, nurodė kariuomenės vadai.

„Jis bėgo, kai banditai į jį šaudė, bet ištrūko“, – vietos kariuomenės vadas pulkininkas Alanas Arrojado sakė naujienų agentūrai AFP.

Tačiau Nyderlandų pilietis Ewoldas Hornas, kuris buvo pagrobtas kartu su L.Vinciguerra, negalėjo pabėgti, nes buvo pernelyg nusilpęs. Manoma, kad jis tebėra kovotojų rankose, pridūrė A.Arrojado.

Kariškis pasakojo, kad jo kariai, gavę atitinkamos informacijos, susekė „Abu Sayyaf“ kovotojus vešliose džiunglėse netoli Patikulo miesto Cholo saloje, kuri yra šios grupuotės tvirtovė.

„Tai vyko džiunglėse, tamsoje. Pasiunčiau žinią žvalgams, kad nešaudytų padrikai. Žinoma, mes su jais (kovotojais) susidūrėme“, – aiškino A.Arrojado.

L.Vinciguerra pasakojo kariams, kad nužudė vieną savo pagrobėjų, susigrūmęs su juo dėl mačetės, kai mėgino pabėgti, nurodė A.Arrojado ir nacionalinės kariuomenės atstovas pulkininkas Restituto Padilla.

Tačau po to susirėmimo kovotojo kūno nebuvo rasta, todėl kol kas neįmanoma patvirtinti, ar L.Vinciguerros pasakojimas teisingas, kariškiai sakė AFP.

Pasak A.Arrojado, L.Vinciguerra taip pat sakė kariškiams, jog E.Hornas negalėjo pabėgti dėl nugaros traumos.

Pulkininkas sakė, kad jo kariai tebešukuoja tą teritoriją – vyriausybės menkai kontroliuojamą regioną už beveik 1 000 km į pietus nuo sostinės Manilos, tikėdamiesi rasti grupuotę, kuri laiko E.Horną.

Per didesnio masto karines operacijas prieš „Abu Sayyaf“ kitose Cholo vietose buvo nukauti penki kovotojai, dar septyni buvo sužeisti, sakoma kariuomenės pranešime.

Paukščių stebėtojai

L.Vinciguerra ir E.Hornas buvo išvykę fotografuoti retų paukščių į atokų Tavi-Tavi salyną pietų Filipinuose, kai buvo pagrobti nežinomų ginkluotų užpuolikų ir perduoti „Abu Sayyaf“.

Kai jie buvo pagrobti, skelbta, kad L.Vinciguerrai buvo 47, o E.Hornui – 52 metai.

Stabilios organizacijos neturinti „Abu Sayyaf“ grupuotė, kurią sudaro keli šimtai kovotojų ir kuri buvo įkurta tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ lėšomis, kaltinama dėl nuožmiausių kada nors Filipinuose surengtų teroristinių atakų.

Tarp jų buvo Maniloje 2004 metais surengtas kelto sprogdinimas, per kurį žuvo per 100 žmonių. Islamistai taip pat ne kartą yra pagrobę užsieniečių pietų Filipinuose ir paprastai iškeisdavo juos į didžiules išpirkas.

Daugelio šalių vyriausybės perspėja savo piliečius nekeliauti į Tavi-Tavi ir kitas pietines Filipinų salas, kurios laikomos „Abu Sayyaf“ ir kitų islamistų kovotojų tvirtovėmis.

„Abu Sayyaf“ tvirtina sieką įkurti nepriklausomą islamo valstybę pietiniame Filipinų regione, kuriame gyvena daugiausiai musulmonai. Šioje šalyje gyventojų daugumą sudaro katalikai.

Liepą portale „YouTube“ paskelbtame vaizdo įraše vienas „Abu Sayyaf“ lyderių – Isnilonas Hapilonas – prisiekė ištikimybę džihadistų judėjimui „Islamo valstybė“ (IS), užėmusiam dideles teritorijas Irake ir Sirijoje.

Tačiau vietos pareigūnai šią grupuotę laiko jokios ideologijos neturinčia nusikaltėlių gauja, kuriai labiausiai rūpi grobti užsieniečius ir gauti už juos išpirkas.

Jungtinės Valstijos, teikiančios Filipinams karinę pagalbą ir padedančios apmokyti šalies karius kovai su „Abu Sayyaf“, šią grupuotę laiko teroristine organizacija.

„Abu Sayyaf“ kovotojai pagrobtus užsieniečius dažniausiai laiko gyvus, siekdami gauti išpirkas, bet neretai nužudo įkaitais paimtus filipiniečius.

Amerikietis įkaitas Guillermo Sobero 2001 metais tapo vienu iš nedaugelio „Abu Sayyaf“ nužudytų įkaitų užsieniečių – tam vyrui buvo nupjauta galva.

Spalį ši grupuotė paleido du Vokietijos piliečius, laikytus nelaisvėje šešis mėnesius.

Vokietijos ir Filipinų pareigūnai atsisakė nurodyti, ar už tą porą buvo sumokėta išpirka.

Tačiau „Abu Sayyaf“ vėliau socialiniame tinkle „Facebook“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigė, kad gavo visą 250 mln. pesų (5,7 mln. JAV dolerių) išpirką, kurios reikalavo už tuos Vokietijos piliečius.

Pasak kariškių, „Abu Sayyaf“ narių sumažėjo nuo kelių tūkstančių iki maždaug 400; daugelis grupuotės lyderių pastaraisiais metais buvo nukauti arba sučiupti.

Tačiau „Abu Sayyaf“ pajėgas nuolat papildo nuskurdę, pietinėse salose gyvenantys musulmonai, kurie, tapę kovotojais, gali tikėtis dalies pinigų, gaunamų iš nusikalstamos grupuotės veiklos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.