Prancūzijos prezidentas atvyko pasikalbėti su V.Putinu

Prancūzijos

Susitikime ketinama aptarti krizės Ukrainoje klausimus.<br>AFP nuotr.
Susitikime ketinama aptarti krizės Ukrainoje klausimus.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 6, 2014, 3:51 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:31 PM

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as, užsukęs į Maskvą šeštadienį, Vnukovo oro uoste pasiūlė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui aptarti krizę Ukrainoje. 

„Pone Prezidente, manau, kad turėtume aptarti su Ukrainos krize susijusias problemas“, – pasakė F.Hollande'as V.Putinui per vertėją ir pridūrė, kad tikisi pažangos krizei įveikti. 

V.Putinas pažymėjo esąs įsitikinęs, kad trumpas F.Hollande'o vizitas padės siekti pažangos. 

„Jūs buvote susitikimo Normandijoje iniciatorius spręsti tas problemas, kurias jūs minėjote. Problemos sudėtingos, tuo labiau diskusija, kurią mes tęsiame šia tema, ji vis dėlto duoda tam tikrą teigiamą rezultatą, ir esu įsitikinęs, kad jūsų šiandieninis vizitas, toks trumpas, darbinis, be abejo bus naudingas daugeliui problemų išspręsti“, – pareiškė V.Putinas. 

„Dėkoju jums už tai, kad radote kelias minutes pasikalbėti su manimi šiandien“, – pasakė F.Hollande'as. 

„Manau, kad kažkuriuo metu reikia atsisakyti tų kliūčių, sienų, kurios gali mus perskirti, ir aš manau, kad mes galime tai padaryti“, – pažymėjo Prancūzijos prezidentas. 

Penktadienį Astanoje F.Holande'as pareiškė, kad Prancūzijos, Rusijos, Vokietijos ir Ukrainos vadovai turi kartu pradėti įtampos mažinimo tarp šių valstybių procesą.

Kita pokalbio tema, matyt, bus pastatyto „Mistral“ klasės prancūzų karinio laivo pristatymas Rusijai.

Pirmasis šio tipo laivas, sraigtasparnešis „Vladivostok“ turėjo būti perduotas Rusijos kariniam laivynui lapkričio 14 dieną, tačiau prezidentas F.Hollande'as nutarė pristabdyti šį perdavimą dėl padėties Ukrainoje.

Rusijos ambasadorius Prancūzijoje Aleksandras Orlovas penktadienį pažymėjo, kad prancūzai dar turi šiek tiek laiko sraigtasparnešiui perduoti.

Jeigu Prancūzija galutinai atsisakytų tau padaryti, Rusija ketina kreiptis į Europos arbitražinį teismą.

 Apie vadovų susitikimą anksčiau neskelbta, dėl jo sutarta tik praėjusią parą. 

F. Olandas trumpam sustojo Maskvoje, skrisdamas namo iš Kazachstano, kur lankėsi su dviejų dienų vizitu. 

Kremlius nepateikė daugiau informacijos apie prezidentų susitikimą, bet Rusijos valstybinė televizija „Rossya-24“ praneša, kad susitikimo metu ketinama aptarti situaciją Ukrainoje ir Prancūzijos sprendimą neribotam laikui įšaldyti pirmojo iš dviejų „Mistral“ klasės desantinių laivų perdavimą Maskvai. 

2011 m. Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas - „Sevastopol“ - 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.