Valdžiai nepavyko sužlugdyti konferencijos su M.Chodorkovskiu

Metiniame savo pranešime Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas kalbėjo, kad reikia nebepersekioti nevyriausybinių organizacijų. Tai buvo tik žodžiai – judėjimo „Atvira Rusija“ rengtą vaizdo konferenciją su Michailu Chodorkovskiu Kremlius mėgino sužlugdyti jau tradiciniais metodais.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 7, 2014, 3:15 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:35 PM

„Atvira Rusija“ jau anksčiau skelbė, kad gruodžio 7-ąją, sekmadienį, Sankt Peterburge surengs vaizdo konferenciją su V.Putino režimą aršiai kritikuojančiu M.Chodorkovskiu, kuris išdėstys savo nuomonę apie politinius procesus šalyje.

Tačiau valdžia padarė viską, kad vaizdo konferencijai kaip įmanoma labiau sutrukdytų – prieš pat numatytą renginio startą pranešta, kad gautas įspėjimas apie viešbutyje „Holiday Inn“, kuriame ir vyko diskusija, padėtą bombą bei pradėta evakuacija.

„Štai, ir vėl bomba. Ryte ieškojo narkotikų, dabar, likus penkioms minutėms iki renginio pradžios, ieškoma sprogmenų“, – „Facebook“ paskelbė M.Chodorkovskio atstovas Külli Pispanenas.

Vaizdo konferencija vis dėlto buvo surengta, nors „Atviros Rusijos“ atstovas Vladimiras Kara-Murza jos pradžioje stebėjosi: „Pusė konferencijos dalyvių užblokuoti prie įėjimo. Tai tik įrodymas, kad mūsų demokratinės jėgos turi pagaliau susitelkti“.

Policija nuo ryto vaikštinėjo po viešbutį „Holiday Inn“, akivaizdžiai ieškodama priekabių, kad galėtų uždrausti numatytą renginį.

Jau prasidėjus konferencijai pareigūnai ragino į salę susirinkusius žmones palikti patalpas, bet niekas tokiam reikalavimui nepakluso.

Galiausiai diskusija buvo surengta net išjungus viešbutyje elektrą ir aidint specialiai įjungtai sirenai. Pokalbis su M.Chodorkovskiu vis dėlto nutrūko anksčiau, nei buvo planuota, nes „numirė“ elektros generatorius.

M.Chodorkovskis, šiuo metu gyvenantis Šveicarijoje, per renginį kalbėjo apie 2014 metų savivaldos rinkimus Sankt Peterburge, sulaukusius ypač daug kritikos.

Per balsavimą apie 80 proc. balsų surinko valdančioji partija „Vieningoji Rusija“, tačiau nepriklausoma rinkimų stebėtoja organizacija „Golos“ pranešė apie „absoliutų rinkėjų valios iškraipymą“.

Nepaisant įvairių trukdžių įvykusią vaizdo konferenciją galima peržiūrėti tinklalapyje openrussia.org.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.