Atnaujino žurnalisto nužudymo bylą: įtaria turtuolį ir saugumą

Galima pykti dėl vilkinamų tyrimų, bet kartais ir po dešimtmečių, regis, jau numarinta byla atnaujinama. Taip įvyko Lenkijoje, kur net po 22 nevaisingo tyrimo metų suimti trys įtariamieji prisidėjus prie žurnalisto nužudymo.

Daugiau nuotraukų (1)

Eldoradas Butrimas („Lietuvos rytas“)

Dec 8, 2014, 8:07 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 5:54 PM

Vos 24 metų Jaroslawas Zietara, Poznanės laikraščio „Gazet Poznanska“ kriminalinių nusikaltimų reporteris, 1992-ųjų rugsėjo 1-ąją ėjo pėsčiomis į darbą.

Jį netikėtai sulaikė policininkais apsirengę vyriškiai –nuo to laiko žurnalisto niekas nebematė. Vietos policijos pareigūnai visus metus delsė pradėti tyrimą, o vėliau jį vykdė nevykusiai, taip sukeldama įtarimus, kad nusikaltimo nuslėpimu suinteresuoti korumpuoti teisėsaugininkai ir su mafija susiję verslininkai.

Poznanės prokuratūra bylą du kartus buvo visai nutraukusi, tačiau dėl didelio visuomenės ir žiniasklaidos pasipiktinimo ji vėl prieš dvejus metus buvo atnaujinta.

Tyrimą perėmę Krokuvos miesto tardytojai neseniai paskelbė: skandalingoje byloje jau pasiektas persilaužimas, ir nurodė suimti buvusį šalies senatorių 66 metų Aleksandrą Gawroniką bei du jo buvusius apsaugininkus – dabar klestinčius verslininkus.

Varšuvos žiniasklaida spėja, kad A.Zietaros žudikų teisme greičiausiai atsidurs ir buvęs A.Gawroniko verslo partneris.

Tai šiuo metu vienas turtingiausių šalies žmonių, milijardierius Mariuszas Switalskis.

Tokio posūkio skandalingoje byloje tikėjosi nedaugelis, bet ar bus nuteisti kaltieji?

Nesuviliojo ir neįbaugino

Spėjama, kad A.Zietara buvo nužudytas todėl, kad atskleidė verslininkų A.Gawroniko bei M.Switalskio vykdomą ypač didelio masto alkoholio kontrabandą.

A.Zietara taip pat išsiaiškino, jog aferoms talkino policininkai ir saugumiečiai. Nepaisant jauno amžiaus, J.Zietara buvo patyręs žurnalistas, anksčiau dirbęs žurnale „Wprost“ ir dienraštyje „Gazeta Wyborcza“.

J.Zietara prieš skandalingą straipsnį nebuvo išspausdinęs jokio teksto apie minėtus verslininkus, tačiau žinia, kad garsus žurnalistas rengia išsamų straipsnį, pastariesiems sukėlė didelį nerimą.

A.Gawroniko apsaugininkai žurnalistą iš pradžių nutarė pagąsdinti – sumušė. Vėliau po tokio botago pasiūlytas ir meduolis – didžiulis kyšis.

Bet žurnalistas nebuvo įbaugintas ir nesusiviliojo pinigais.

Ilgai vilkino tyrimą

Atskleisti skandalingą istoriją žurnalistui buvo svarbiau. Juo labiau kad buvo tokie audringi permainų laikai. Lenkijai prieš 25 metus pasukus kapitalizmo keliu, bene aktyviausiai privačias įmones ėmė steigti saugumiečiai ir komunistai, išsigandę, kad naujoji valdžia gali juos išmesti iš darbo.

Aukštuosius marksizmo-leninizmo mokslus baigęs ir saugumo policijoje dirbęs A.Gawronikas 1989 m. įkūrė keletą įmonių, į kurias ėmė kviesti dirbti saugumiečius ir milicininkus.

Vėliau kiti buvę kolegos policininkai ir saugumiečiai teikė slaptą informaciją A.Gawronikui ir vilkino J.Zietaros nužudymo tyrimą, naikino įkalčius.

Pelningos tapo tiek A.Gawroniko įsteigta apsaugos įmonė, tiek naftos prekybos įmonė, bet didžiausius turtus sukrovė įkurtas pirmas šalyje valiutos keityklų tinklas. Pasienio punktuose ir didmiesčiuose įsteigtos valiutos keityklos per trejus metus A.Gawroniką pavertė turtingiausiu lenku, o verslininko bendrovėse triūsė beveik 14 tūkst. žmonių.

Žurnalas „Wprost“ A.Gawroniką vėliau dar kelis kartus įtraukė į turtingiausių žmonių sąrašą, tačiau netrukus po to šį vyriškį ėmė persekioti generalinė prokuratūra.

A.Gawronikas buvo apkaltintas pelno bei muito mokesčių slėpimu, pinigų plovimu, prarado daug turto ir buvo nuteistas kalėti 8 metus. Tiesa, bausmės atlikimą aferistas sugebėjo beveik dešimtmečiui nutolinti – mat dukart jis buvo išrinktas į Senatą ir įgavo teisinę neliečiamybę.

Aferų partneris klesti

Su sprendimu nužudyti A.Zietarą galimai yra susijęs ir buvęs A.Gawroniko verslo partneris 52 metų M.Switalskis, kurio turtas šiuo metu yra vertinamas 1,5 mlrd. zlotų (1,25 mlrd. litų).

Šis buvęs vaikų namų auklėtinis, įgijęs santechniko profesiją, sovietmečiu mėgo uždarbiauti spekuliuodamas kava ir radiotechnika Poznanės turguje. 1989 m. vaikinas įkūrė įmonę „Elektromis“ ir ėmė importuoti į tėvynę kompiuterius, elektroniką bei maisto prekes.

M.Switalskis sugebėjo puikiai pasinaudoti tuo, kad Poznanė yra netoli Vokietijos sienos, ir Lenkijoje skubiai įkūrė pusšimtį didmeninių bazių su vakarietiškomis prekėmis.

A.Gawronikas apsukriam vaikinui padėjo spręsti muitinės problemas, aprūpino apsaugininkais, o įmonė „Elektromis“ noriai įdarbindavo buvusius saugumiečius.

Įmonei „Elektromis“ prokuratūra vėliau irgi iškėlė bylas dėl mokestinių aferų, tačiau M.Switalskis tiesioginių kaltinimų gudriai išvengė, nes oficialiai ėjo vien priešgaisrinės apsaugos viršininko pareigas.

Šią įmonę pelningai pardavęs M.Switalskis įkūrė mažmeninių parduotuvių „Biedronka“ tinklą, kurį pardavęs dabar plėtoja kitą panašų projektą.

Žudė dziudo čempionas?

Praėjusią savaitę policija suėmė du buvusius A.Gawroniko apsaugininkus – 56 Miroslawą L. ir 46 metų Dariuszą R. Abu sovietmečiu dirbo milicininkais, o vėliau dėl gerų fizinių duomenų tapo A.Gawroniko asmens sargybiniais.

Miroslawas L. du kartus buvo iškovojęs šalies dziudo čempiono vardą.

Pirmasis apsaugininkas šiuo metu sėkmingai plėtoja savo verslą, o antrasis iki suėmimo ėjo prekybos tinklo „Biedronka“ apsaugos viršininko pareigas. Tardytojai spėja, kad abu šie apsaugininkai dalyvavo pasitarime, kuriame A.Gawronikas nurodė atsikratyti kyšio atsisakiusio ir sumušimo neišsigandusio žurnalisto.

Manoma, kad su žurnalistu susidorojo tokiai užduočiai pasamdytas rusakalbis vyriškis, tačiau pagrobiant J.Zietarą turbūt dalyvavo ir abu sulaikyti apsaugininkai.

Žurnalistą pagrobė iš privažiavusios policijos mašinos išlipę vyrai su policininkų uniformomis.

Bylos vingiai ir paslaptys

Nepaisant žinios apie atnaujintą bylą, netrūksta ir abejonių, kad po tiek metų pavyks atskleisti visas J.Zietaros nužudymo aplinkybes ir nuteisti kaltuosius.

Mat šioje byloje buvo tiek trukdžių ir ją apgaubė didžiulis keisčiausių paslapčių šešėlis.

Labai keistai po žurnalisto dingimo elgėsi ir Poznanės policijos vadovybė. Komendantas Kazimierzas Knoffas visuomenei yra pareiškęs, jog J.Zietara su slapta saugumo policijos užduotimi išvyko į užsienį, todėl visus metus atsisakė skelbti jo paiešką.

Vėliau komendantas prisipažino melavęs, tačiau nepaaiškino, kodėl.

Net pradėjus bylą aukšti policijos pareigūnai kažkodėl skleidė gandus: esą žurnalistas dirba Londone, gal netgi serga šizofrenija ir slapstosi nuo artimųjų. Patyręs kriminalistas, kuris savo iniciatyva ėmė aktyvinti paieškas, buvo perkeltas į kitą skyrių, o vėliau į specialiai suburtą paieškos grupę nebuvo įtraukta nė vieno tokių bylų specialisto.

Jei ne solidarios Lenkijos žurnalistų protestai ir J.Zietaros tėvų užsispyrimas, ši byla būtų buvusi seniai visiems laikams nutraukta.

Palaikus pagrobė iš panosės

Krokuvos tyrėjams dabar talkina vienas buvęs nusikaltėlis, nužudymo dalyvis, gavęs saugomo liudininko statusą.

Vis dėlto net jo parodymai nepadėjo atrasti žurnalisto palaikų. Ekspertams nuvykus į nurodytą vietą miške paaiškėjo, kad kažkas prieš pusdienį iškasė palaikus ir juos sunaikino negrįžtamai.

Spėjama, kad buvo nužudytas ir vienas žurnalisto pagrobime dalyvavęs apsaugininkas, mat nusikaltimo sumanytojai ėmė abejoti jo lojalumu.

Šis apsaugininkas, buvęs desantinio dalinio karys, tariamai nusišovė, tačiau po mirties pistoletas buvo surastas dešinėje jo rankoje, nors kairiarankis vaikinas kita ranka niekada nešaudydavo.

Prisidėjo ir kitas žurnalistas?

Be to, spėjama, kad prie nusikaltimo galėjo prisidėti net tuo metu įtakingiausia šalies Pruškovo grupuotė, turėjusi bendrų verslo interesų su A.Gawroniku.

Dalis ekspertų neatmeta įtarimų, kad prie nužudymo galėjo prisidėti net J.Zietaros šefas, tuometis dienraščio „Gazeta Poznanska“ redaktoriaus pavaduotojas Jerzy Nowakowskis. Prokuratūra įtaria, kad J.Nowakowskis sovietmečiu dirbo saugumo agentu, o vėliau slapta talkino A.Gawronikui.

Tokie įtarimai kilo todėl, kad tragedijos rytą J.Nowakowskis kažkodėl atšaukė mašiną, turėjusią atvežti į darbą J.Zietarą, ir šis gavo eiti pėsčiomis. Be to, žurnalistui dingus J.Nowakowskis leido pašaliniams vyriškiams išsinešti iš redakcijos J.Zietaros užrašus.

J.Nowakowskis neigia kaltinimus, tačiau prokuratūros melo detektorius užfiksavo, kad jis nesako tiesos. Melo detektorius parodė, kad neigdamas savo kaltę dėl žurnalisto nužudymo meluoja ir A.Gawronikas, tačiau tai teismui nėra pakankamas įrodymas.

Lenkijos žiniasklaida tvirtina, kad J.Zietaros nužudymo tyrimas tarsi gėdos šešėlis temdo šalies teisėsaugos sistemos autoritetą, ir ragina skandalingą bylą pagaliau ištirti iki galo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.