Paviešinta slapta informacija apie Rusijos veiksmus Ukrainoje

Į internetą pateko rusiški dokumentai, kuriuose, tarp kitko, kalbama apie karą Ukrainoje. Jie netiesiogiai patvirtina, kad konflikte dalyvauja Rusijos specialiosios tarnybos ir armija, rašo „gazeta.pl“.

Dalis raportų yra susiję su nusikaltimais Rusijoje, tačiau dalis patvirtina Rusijos karinių ir specialiųjų pajėgų dalyvavimą mūšiuose Donbase.<br>AP asociatyvi nuotr.
Dalis raportų yra susiję su nusikaltimais Rusijoje, tačiau dalis patvirtina Rusijos karinių ir specialiųjų pajėgų dalyvavimą mūšiuose Donbase.<br>AP asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 8, 2014, 8:32 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 4:01 PM

Rusijos armijos Ukrainoje nėra. Tokia yra oficiali Kremliaus pozicija nuo pat pradžių, kai Ukrainoje įsiplieskė konfliktas. Žinoma, pasaulis puikiai supranta, kad šie Rusijos patikinimai, švelniai tariant, prasilenkia su tiesa, tačiau ir toliau ieškoma aiškių įrodymų, kad rusų kariškiai dalyvauja konflikte.

Naujos informacijos gali suteikti įsilaužimas į Rusijos serverius (tarnybines stotis), apie kurį rašoma svetainėje „Niebezpiecznik.pl“. Nežinomi asmenys įsilaužė į Rusijos vidaus reikalų ministerijos serverius ir pavogė 66,7 GB duomenų, tarp kurių yra raportų ir įsakų, susijusių su Ukrainos reikalais. Duomenų paketas greitai buvo išplatintas internete, kad jo nebūtų galima pašalinti. Tuo pačiu metu keliose vietose - daugiausia ten, kur palaikoma Ukraina – pradėta analizuoti duomenis, ieškant tokių, kurie yra susiję su karu.

Informacija pasirodė taip pat ir tinklaraštyje „Ukraine: War Log” bei „Euromaidanpr“„Facebook“ puslapyje.

Kaip skelbia svetainė „serwis Inform Napalm”, iš Rusijos VRM pavogta beveik 2 GB informacijos. Tokie įsilaužimai nėra kažkoks ypatingas įvykis, bet tai, atrodo, patvirtina, kad į konfliktą Ukrainoje yra įsitraukusios Rusijos armija ir specialiosios tarnybos.

Dalis raportų yra susiję su nusikaltimais Rusijoje, tačiau dalis patvirtina Rusijos karinių ir specialiųjų pajėgų dalyvavimą mūšiuose Donbase. Viename iš dokumentų (2014 m. rugpjūčio 26 d.) parašyta:

„2014 08 25, apie 15 val. 50 min., vykdant tarnybines pareigas, susikauta su Nacionalinės gvardijos daliniais Ukrainos rajone, 10 km į šiaurės vakarus nuo Prognoj vienkiemio Tarasovo rajone, buvo sužeisti karinės dalies Nr.51182 eiliniai (paminėtos pavardės), atliekantys karinę tarnybą karinėje dalyje Nr.51182 Millerovo apskrityje. 2014 08 25 18 val. 52 min. RF KP sraigtasparniu Mi-8 sužeistieji evakuoti į Rostovo garnizono karo ligoninę ".

Iš svetainėje „Inform Napalm“ pateikto žemėlapio aiškėja, kad susirėmimas įvyko Ukrainos teritorijoje.   Kitame dokumente parašyta, kad rugsėjo 27 dieną iš Ukrainos teritorijos atvežti 237 sužeistieji. Du iš jų į ligoninę nuvežė Federalinės saugumo tarnybos pareigūnai.

Kaip tokiais atvejais dažniausiai būna, mažai težinoma, koks yra viso šio reikalo kontekstas – kas ir kur įsilaužė ir kokia šių dokumentų kilmė. Duomenis analizuojančių žmonių nuomone, jie yra iš Rusijos Vidaus reikalų ministerijos, tačiau nežinoma, ar buvo įsilaužta tiesiai į vieną iš centrinių serverių, ar, veikiausiai, į vietinį komisariatą ar nuovadą. Manoma, kad informacija gali būti nuskaityta tiesiai iš kompiuterio disko, prie kurio pavyko prieiti.

Nėra tiksli netgi informacija apie duomenų apimtis – kai kur kalbama apie 66,7 GB informacijos kiekį, kitur – apie 1,78 GB. Keliama versija, kad šis skirtumas susidaro tarp viso duomenų paketo ir konkrečios informacijos, susijusios su Ukraina. Remiantis tais dokumentais, kurių turinys jau žinomas, negalima vienareikšmiškai teigti apie rusų dalyvavimą konflikte su Ukraina, nors yra netiesioginių įrodymų. Negalima atmesti ir provokacijos, kurios tikslas – dezinformacija.

Gali būti, kad savų interesų turi tiek Rusija, kuri tokiu būdu gali mėginti daryti įtaką Ukrainos veiksmams, tiek ir Ukraina, norinti parodyti, kad Rusija dalyvauja konflikte, teigia „gazeta.pl“. Parengė Leonas Grybauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.