Senato ataskaita: CŽV vykdė žiaurų terorizmu įtariamųjų tardymą

Pasipils bylos

Spygliuotos vielos tvora.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Spygliuotos vielos tvora.<br>AFP/Scanpix nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 9, 2014, 7:45 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:00 PM

Kaip pranešama, tardymai buvo netinkamai vykdomi, o surinkta informacija – nepatikima.

JAV prezidentas Barackas Obama šių metų pradžioje pareiškė, kad, jo manymu, „Al Qaeda“ kalinių apklausoje naudoti metodai prilygsta kankinimui. Stojęs prie šalies vairo 2009 metais, B.Obama sustabdė CŽV tardymo programą.

Senato komiteto ataskaitą sudaro daugiau nei 6 tūkst. puslapių, kuriuose pateikiama daug įrodymų. Tačiau dokumentas lieka įslaptintas ir paviešinama tik 480 puslapių suvestinė.

Ataskaitos paskelbimas buvo vilkinamas dėl nesutarimų Vašingtone, kokia delikati informacija turėtų būti viešinama, o kuri ne.

George'o W.Busho prezidentavimo metu per CŽV operaciją prieš „Al Qaeda“ „juodosiose zonose“ už JAV ribų buvo laikoma apie 100 įtariamų teroristų. Jie buvo tardomi naudojant tokius metodus kaip vandens pylimą ant veido sukeliant skendimo pojūtį, trankymą, pažeminimą, šaltį ir ilgą neleidimą miegoti.

B.Obama antradienį pažadėjo stebėti, kad žiaurūs JAV tardymo metodai nepasikartotų ir pridūrė, kad tokie metodai ne tik padarė didelės žalos amerikiečių interesams užsienyje, bet ir neatnešė naudos didžiulėms terorizmo prevencijos pastangoms. 

„Tikiuosi, kad šios dienos ataskaita padės mums palikti šiuos metodus ten, kur jie ir turi būti – praeityje“, – pareiškė B.Obama. 

JAV prezidentas pažymėjo, kad Senato ataskaita atskleidžiama nerimą kelianti programa, pagal kurią naudoti sustiprinti tardymo metodai įtariamiesiems slaptuose kalėjimuose už Jungtinių Valstijų ribų. 

„Visa tai sustiprina mano seniai turimą požiūrį, kad šie brutalūs metodai ne tik kad neatitinka mūsų tautos vertybių, bet ir netarnauja platesnėms kovos su terorizmu pastangoms ar mūsų nacionalinio saugumo interesams“, – pažymėjo B.Obama. 

Tie metodai padarė didžiulės žalos Amerikos pozicijai pasaulyje, ir dėl jų sunkiau siekti JAV interesų su sąjungininkais ir partneriais, sakė jis. 

„Štai kodėl aš ir toliau savo, kaip prezidento, autoritetu, stengsiuosi užtikrinti, kad mes daugiau niekada nebesigriebsime tokių metodų“, – pabrėžė B.Obama.

Pasipils bylos

 Žmogaus teisių organizacijos paragino kelti bylas JAV pareigūnams, susijusiems su Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) vykdyta kankinimų programa, kuri, kaip parodė Senato paskelbta ataskaita, buvo daug brutalesnė negu iki šiol manyta.

Organizacijos argumentuoja, jog ta ataskaita rodo, kad CŽV slaptos pastangos išgauti informacijos iš asmenų, suimtų po 2001 metais rugsėjo 11-ąją Jungtinėse Valstijose įvykdytų teroro atakų, ne kartą pažeidė tarptautinius įstatymus ir pagrindines žmogaus teises.

„Tai sukrečianti ataskaita, ir neįmanoma jos skaityti nejaučiant didžiulio įniršio, kad mūsų vyriausybė dalyvavo tuose baisiuose nusikaltimuose, – antradienį sakė Amerikos pilietinių laisvių sąjungos Anthony Romero. – Vyriausybės pareigūnai, davę leidimą neteisėtai veiklai, turi būti patraukti atsakomybėn.“

Nevyriausybinė organizacija „Amnesty International“ pažymėjo, kad iš to dokumento aiškiai matoma, jog CŽV veikė neteisėtai „nuo pat pirmosios dienos“ ir kad jos šiurkščių tardymų programa nebuvo savavališka operacija.

„Amnesty International“ JAV padalinio vykdomasis direktorius Stevenas Hawkinsas sakė, kad ta programa „uždegė žalią šviesą vykdyti nusikaltimus, įvardytus tarptautiniame įstatyme dėl kankinimų ir priverstinių dingimų – nebaudžiamai. Dabar laikas atskaitingumui – įskaitant nuodugnų tyrimą, teisminį persekiojimą ir atlyginimą aukoms“.

Organizacijos „Human Rights Watch“ vykdomasis direktorius Kennethas Rothas sakė, kad ši ataskaita „rodo, jog kartoti pareiškimai, esą šiurkščios priemonės buvo reikalingos amerikiečiams apsaugoti, yra fikcija“.

Pasak jo, prezidento Baracko Obamos administracija nutraukė daugelį tų veikų, vaizdžiai aprašytų Senato ataskaitoje.

Tačiau K.Rothas pridūrė: „Jeigu šis svarbus tiesos sakymo procesas neves į atsakingų pareigūnų teisinį persekiojimą, kankinimai išliks „politikos galimybe“ būsimiems prezidentams“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.