Ukrainoje paskelbta Tylos diena: ar tylės ir separatistai?

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka rytinėje šalies dalyje antradienį skelbia Tylos dieną – taip bandoma pasiekti, kad regione įsigaliotų tikros paliaubos, nes rugsėjį pasirašytas susitarimas buvo nuolat pažeidžiamas. Tiesa, dėl naujų derybų tarp Ukrainos vyriausybės ir prorusiškų separatistų, pagal planą turinčių antradienį įvykti Minske, yra neaiškumų, skelbia BBC.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Dec 9, 2014, 9:25 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:32 PM

Abi pusės tame pačiame Minske dėl paliaubų susitarė dar rugsėjį, bet Jungtinės Tautos skaičiuoja, kad nuo to laiko per mūšius žuvo beveik 1 tūkst. žmonių. Neišvengta ir civilių aukų.

P.Porošenka praėjusią savaitę pareiškė, kad šalies ginkluotosios pajėgos antradienį skelbs Tylos diena ir visą dieną neatidengs ugnies į priešą – taip siekiama sustiprinti viltį, kad bus susitarta dėl taikos.

Ukrainos armija nutrauks artilerijos atakas ir galbūt net atitrauks iš kovų zonų sunkiuosius ginklus. Tiesa, anot P.Porošenkos, neaišku, ar separatistai paseks tokiu pavyzdžiu – kai kurie sukilėliai esą sveikina Tylos dieną, bet greičiausiai ne visi.

Nuo konflikto pradžios balandį Rytų Ukrainoje jau žuvo daugiau nei 4,3 tūkst. žmonių, o beveik 1 mln. gyventojų turėjo palikti namus.

P.Porošenka anksčiau taip pat tvirtino, kad naujas abiejų pusių derybų ratas įvyks gruodžio 9-ąją Minske – bus siekia patvirtinti planus nutraukti ugnį, atitraukti sunkiąją ginkluotę ir organizuoti Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) kontrolę regione.

Vis dėlto pareigūnai Minske teigia negavę patvirtinimo dėl susitikimo nei iš Ukrainos vyriausybės, nei iš separatistų atstovų.

Savo ruožtu Rusijos žiniasklaida skelbia, kad derybos įvyks penktadienį. Nors ši informacija nepatvirtinta, būtent gruodžio 12-osios kaip susitikimo datos siekė prorusiški separatistai. Ukrainos saugumo tarnyba vėliau antradienį patvirtino, kad derybų data Minske nukeliama – greičiausiai į penktadienį.

Pats Porošenka antradienį išvyksta į Singapūrą, todėl kontaktinės grupės susitikime dalyvauti nebūtų galėjęs.

Pagal ankstesnį Minsko susitarimą, sudarytą rugsėjį, Rytų Ukrainoje buvo nustatyta 30 km pločio buferinė zona, o separatistams suteikta ribota autonomija.

Tačiau separatistai Donecke ir Luhanske lapkričio 2-ąją surengė „rinkimus“, kurių nepripažino Vakarai ir kuriuos tik pasveikino Rusija. Jau prieš tai akivaizdžiai tęsęsi mūšiai dar paūmėjo ir nusinešė šimtus gyvybių.

Parengė Gintaras Radauskas

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.