F. Castro pelnė Kinijos skiriamą Konfucijaus taikos premiją

Fidelis Castro pelnė Kinijos teikiamą apdovanojimą, laikomą alternatyva

Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 11, 2014, 10:42 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 10:53 AM

Kaip nurodo valstybinis dienraštis „Global Times“, šių metų Konfucijaus taikos premiją laimėjo F.Castro, kuris buvo pasirinktas iš daugiau negu 20 kandidatų, tarp kurių buvo Pietų Korėjos prezidentė Park Geun-hye, Jungtinių Tautų (JT) generalinis sekretorius Ban Ki-moonas ir Šanchajaus bendradarbiavimo organizacija – regioninis blokas, vadovaujamas Maskvos ir Pekino.

Kubos revoliucijos lyderis buvo išrinktas devynių žiuri narių iš grupės, kurią sudaro 16 ekspertų ir akademikų, informavo laikraštis.

Konfucijaus taikos premija buvo įsteigta 2010 metais vienos menkai žinomos organizacijos, likus vos dviem dienoms iki sprendimo skirti Nobelio taikos premiją kalinamam Kinijos disidentui Liu Xiaobo, nors tokiam žingsniui griežtai priešinosi Pekinas. Manoma, kad naujasis apdovanojimas buvo įkurtas su Kinijos vyriausybės žinia.

Vienas studentas iš Kubos, dalyvaujantis studijų mainų programoje, priėmė šių metų apdovanojimą F.Castro vardu per antradienį vykusią ceremoniją, likus vienai dienai iki ceremonijos Osle, per kurią šių metų Nobelio taikos premija buvo įteikta pakistanietei Malalai Yousafzai ir indui Kailashui Satyarthi.

„Užimdamas pareigas Castro nesiėmė smurto arba jėgos, spręsdamas ginčus tarptautiniuose santykiuose, ypač su Jungtinėmis Valstijomis, – rašo „Global Times“. – Atsistatydinęs jis aktyviai susitikinėjo su lyderiais ir organizacijomis iš viso pasaulio, atlikdamas svarbių indėlių, kad būtų pabrėžta būtinybė eliminuoti branduolinį karą.“

Pasitraukęs iš lyderio posto 2006-aisiais po itin sunkios sveikatos krizės, 88 metų F.Castro laisvalaikį leido rašydamas knygas ir straipsnius valstybinei Kubos žiniasklaidai. Šalies vairą perėmė jo jaunesnis brolis Raulis.

2010 metais pirmoji Konfucijaus taikos premija buvo paskirta buvusiam Taivano viceprezidentui Lien Chanui per chaotišką spaudos konferenciją, nors laureato atstovai tvirtino nieko apie tai nežinoję.

Premijos steigėjai neigė turintys ryšių su Kinijos vyriausybe, bet Konfucijaus taikos premijos komiteto vykdomasis pirmininkas Liu Haofengas vėliau sakė naujienų agentūrai AFP, kad šis apdovanojimas buvo įkurtas asociacijos, kontroliuojamos Kinijos kultūros ministerijos.

Sumaištis dėl tos premijos padidėjo 2011 metais, kai ministerija nurodė organizatoriams jos nebeteikti, tačiau akademikai neatsisakė savo planų ir paskelbė laureatu dabartinį Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris tuomet dirbo premjero poste.

Buvęs JT generalinis sekretorius Kofi Annanas ir Kinijos žemės ūkio mokslų korifėjus Yuan Longpingas pasidalijo tą apdovanojimą 2012 metais, o pernai Konfucijaus premija atiteko dzenbudizmo mokytojui Yi Chengui, kuris yra Kinijos budistų asociacijos garbės vadovas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.