Pareigūnai nepatikėjo savo akimis: vyrai per sieną vežė uraną

Moldovoje suimti septyni nusikalstamos grupuotės nariai, kurie įtariamai vykdė radioaktyvių medžiagų kontrabandą. Interpolas praneša, kad šalies sostinėje Kišiniove ir dar dviejuose miestuose kratą atlikę pareigūnai surado 200 g urano, kilogramą gyvsidabrio ir dar vieną kilogramą neaiškių radioaktyvių medžiagų.

Interpolas praneša, kad šalies sostinėje Kišiniove ir dar dviejuose miestuose kratą atlikę pareigūnai surado 200 g urano, kilogramą gyvsidabrio ir dar vieną kilogramą neaiškių radioaktyvių medžiagų.<br>Kadras iš policijos vaizdo įrašo.
Interpolas praneša, kad šalies sostinėje Kišiniove ir dar dviejuose miestuose kratą atlikę pareigūnai surado 200 g urano, kilogramą gyvsidabrio ir dar vieną kilogramą neaiškių radioaktyvių medžiagų.<br>Kadras iš policijos vaizdo įrašo.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-11 18:09, atnaujinta 2018-01-19 09:37

Moldovos pareigūnams operaciją padėjo vykdyti Interpolas ir JAV Federalinių tyrimų biuras (FTB).

Atlikus kratą taip pat buvo atrasti mobilieji telefonai, kompiuteriai ir apskaitos dokumentai.

Policija praneša, kad uranas, atvežtas į šalį traukiniu yra vertas beveik 1,6 mln. eurų (5,5 mln. litų). Ši radioaktyvi medžiaga gali būti panaudota gaminant purvinas bombas - sprogmenis sumaišytus su radioaktyviomis medžiagomis - kurios patekę į teroristų rankas gali tapti masinio naikinimo ginklu.

Septyni suimti įtariamieji tarp 32 ir 72 metų amžiaus yra organizuoto nusikaltėlių tinklo nariai. Moldovos policija dabar mėgina surasti kitus šios grupės narius.

„Interpolas sveikina patyrusių Moldovos policininkų darbą, kuriuo buvo iškirstas kelias šių pavojingų medžiagų patekimui į teroristų rankas, - sakė Interpolo atstovas Pierre'as St Hilaire'as.

Interpolo pareigūnas pridūrė, kad tai svarbus žingsnis Jungtinių Tautų strategijoje, kuria siekiama sutrukdyti teroristams kurti ar gauti branduolinius, cheminius ar biologinius ginklus.

Radioaktyvių medžiagų kontrabandos pažabojimas yra vienas iš šios tarptautiniu mastu vykdomos operacijos tinklų.

„Ši sėkminga operacija įrodo, kad gerai sukoordinuotas tarptautinis bendradarbiavimas yra reikalingas tam, kad būtų užkirstas kelias nusikaltėliams, gabenantiems radiologines medžiagas per šalių sienas. Šios medžiagos vėliau panaudojamos ginklams kurti arba parduodamos aukščiausią kainą pasiūliusiam pirkėjui“, - kalbėjo tarptautinėje operacijoje dalyvaujantis Interpolo atstovas Jeffrey Mulleris.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.