Šiaurės Korėjoje slapta vykdomi kraupūs neįgaliųjų naikinimai

Pabėgėlis iš uždarosios Šiaurės Korėjos atskleidė, kaip šalyje elgiamasi su fizinę ir psichikos negalią turinčiais asmenimis. Pasirodo, su žmonėmis eksperimentuojama, o tada jie paliekami mirti, rašo „Lietuvos rytas".

Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas"

Dec 12, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 7:49 AM

Kad Kim Jonguno valdoma Šiaurės Korėja „sistemiškai naikina“ dalį šalies gyventojų, slapta pradangindama neįgaliuosius, pareiškė iš šalies neseniai pabėgęs 32 metų Ji Seongho.

Jis iš totalitarinio pragaro sugebėjo pasprukti net po to, kai režimo smogikai jam nupjovė kairę koją ir kairę ranką.

Ji Seong-ho teigimu, režimo vadovybė įsitikinusi, kad neįgalieji yra „dėmė šalies įvaizdžiui“. Be to, jie žemina valdantįjį klaną.

„Režimas skelbia, kad šalyje nėra neįgalių žmonių ir kad visi yra lygūs ir gerai gyvena. Bet kol skleidžiama tokia propaganda, iš ligoninių dingsta neįgalūs kūdikiai. Jie kenčia sunkiai apibūdinamus eksperimentus ir miršta“, – pasakojo Ji Seong-ho.

Kiti du pabėgėliai jam esą pasakojo apie kaimą atokiuose kalnuose šiaurinėje Jangango provincijoje, kur režimas prieš kelerius metus siųsdavo visus žmones, turinčius liliputizmo požymių.

„Tiems žmonėms buvo uždrausta išvykti iš kaimo, niekas jiems nedavė ir maisto. Vyrai buvo iškastruoti, kad negalėtų pratęsti giminės. Dabar tame kaime nieko nebėra, visi išmirė“, – teigė Ji Seongho.

Jungtinių Tautų tyrėjai šių metų vasarį skelbė apie įtarimus, kad uždarose Šiaurės Korėjos ligoninėse vykdomi eksperimentai su neįgaliais žmonėmis. Tąkart komisija tokių teiginių negalėjo patvirtinti.

Bet apie eksperimentus ir salą, kurioje jie vykdomi, kalba vis daugiau disidentų. Vienas buvęs Šiaurės Korėjos specialiųjų pajėgų narys, iš šalies pabėgęs prieš keliolika metų, tvirtina, kad neįgalieji yra eksperimentų su biologiniais ir cheminiais ginklais dalis.

„Režimas nori visa tai vykdyti „legaliai“, tad nusiperka neįgalius vaikus iš jų tėvų.

Pastarieji prieš tai patikinami, kad vaikais bus rūpinamasi.

Jei tėvai nenori atiduoti vaikų, jiems grasinama. O mažyliai naudojami eksperimentams su cheminiu ginklu“, – sakė Im Cheon-yong, prieš trisdešimt metų pats matęs, kaip šalyje yra elgiamasi su neįgaliaisiais.

2006-aisiais iš Šiaurės Korėjos pabėgęs ir Pietų Korėjos sostinėje apsistojęs Ji Seong-ho apie režimo veiksmus dabar pasakoja visame pasaulyje – vakar kraupių istorijų klausėsi Jungtinės Karalystės Bendruomenių Rūmai.

„Jie aiškina, kad neįgaliųjų teisės gerbiamos, ir siunčia sportininkus į parolimpines žaidynes. Bet tikrovė visai kitokia. Kai dešimtajame dešimtmetyje šalis badavo, apie 80 proc. visų neįgalių žmonių mirė iš bado“, – teigė Ji Seong-ho.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.