Tailando karališkoje šeimoje - sumaištis

Tailando sosto įpėdinis

Daugiau nuotraukų (1)

AFP, BNS ir lrytas.lt inf.

Dec 13, 2014, 12:58 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 6:45 AM

Anksti šeštadienį Karališkajame laikraštyje paskelbtame rūmų pranešime sakoma, kad princesė Srirasmi atsisakė savo karališkojo statuso; šitaip baigėsi 13 metų trukusi jos santuoka su sosto įpėdiniu Maha Vajiralongkornu.

Šis retas rūmų vidaus gyvenimo įvykių paviešinimas įvyko tuo metu, kai keli princesės giminaičiai buvo suimti per didelio atgarsio sulaukusį korupcijos skandalą, supurčiusį Tailando elitą.

„Karalius suteikė leidimą paskelbti, kad princesė Srirasmi, sosto įpėdinio Mahos Vajiralongkorno žmona, raštu informavo atsisakiusi savo karališkojo statuso“, – sakoma trumpame rūmų pranešime, žyminčiame santuokos pabaigą.

Politologų nuomone, 62 metų sosto įpėdinio skyrybos padidins nuogąstavimus dėl monarchijos ateities, artėjant 87 metų Tailando karaliaus Bhumibolo Adulyadejo valdymo saulėlydžiui.

Gegužę Tailando kariškiai užgrobė valdžią po kelis mėnesių trukusių gatvės protestų, sakydami, kad būtina apsaugoti monarchiją ir atkurti tvarką politiškai susipriešinusioje šalyje.

Karalius, kuris yra ilgiausiai pasaulyje valdantis monarchas, daugeliui tailandiečių beveik prilygsta dievybei, tačiau šiais metais daugiausiai laiko praleido ligoninėje, o anksčiau šį mėnesį atsisakė planų surengti viešą audienciją per savo gimtadienio iškilmes.

Srirasmi ištekėjo už sosto įpėdinio 2001 metais, ir tikėtasi, kad ji taps naująja karaliene. Pora turi devynmetį sūnų, kuris laikomas labiausiai tikėtinu sosto įpėdiniu, jeigu princas Vajiralongkornas taps karaliumi.

„Šis pranešimas dar padidins netikrumą ir nerimą tarp tailandiečių dėl jų monarchijos ateities – ne vien dabartinės kartos, bet ir vėlesnių kartų“, – naujienų agentūrai AFP sakė Japonijos Kioto universitete dirbantis Tailando ekspertas Pavinas Chachavalpongpunas (Pavinas Čačavalpongpunas).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.