„Greenpeace“ aktyvistams: „Vandalai, suniokojote šventovę!“

Žaliųjų organizacija „Greenpeace“ garsėja netikėtomis, drąsiomis ir neretai įžūliomis akcijomis. Bet šį kartą aktyvistai, regis, nuėjo per toli. Pasaulyje, o ypač Peru nerimsta pasipiktinimo banga po to, kai „Greenpeace“ nariai lyg eiliniai vandalai nuniokojo į UNESCO paveldo sąrašą įtrauktus Naskos piešinius. Dabar aktyvistams norima pateikti kriminalinius kaltinimus, praneša „The New York Times“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2014-12-14 13:40, atnaujinta 2018-01-19 05:25

Naskos piešiniai arba Naskos linijos yra didžiuliai geoglifai piešiniai ant žemės Naskos dykumoje, Peru. Manoma, kad jie buvo sukurti Naskos kultūros žmonių tarp 200 m. pr. m. e. ir 600 m. e. Aptikta šimtai stilizuotų figūrų.

Kadangi daugumą Naskos piešinių, kaip vientisus kompleksus, įmanoma atpažinti tik iš oro, jie tapo daugybės neatsakytų klausimų ir kontroversiškų teorijų šaltiniu. Unikaliu meno kūriniu laikomuose piešiniuose vaizduojami įvairūs gyvūnai. Vieną tokį piešinį, vaizduojantį kolibrį, nuniokojo „Greenpeace“ aktyvistai.

12 jų pateko į saugumą teritorijoje, kurioje galima vaikščioti apsiavus tik specialius batus. tuo tarpu nekreipdami dėmesio į perspėjimus aktyvistai atkulniavo iki piešinio ir dali jo tiesiog sutrypė. Šalia piešinio „Greenpeace“ nariai, vilkėję geltonus marškinėlius su užrašo „Metas permainoms“, iš ryškios geltonos medžiagos sudėliojo raides. Iš viršaus buvo galima perskaityti anglų kalba parašytą užrašą: „Laikas pokyčiams! Ateitis yra atsinaujinanti! Greenpeace“.

Šiuo užrašu „Greepeace“ esą tikėjosi patraukti pasaulio lyderių, susirinkusių į Peru kaip tik vykusią klimato kaitos konferenciją, dėmesį. Ironiška, kad tiesiogiai to padaryti nepavyko, bet triukšmą „Greenpeace“ sukėlė didesnį, nei patys planavo.

Figūros sudarytos pašalinus nuo žemės paviršiaus rausvus akmenis ir taip atidengiant šviesų paviršių. Būtent todėl šioje teritorijoje galima vaikščioti tik turint specialų apavą.

Dalies aktyvistų batų įspaudų, audeklų paliktų žymių pašalinti jau nebeįmanoma. Apie 1 tūkst. metų šio piešinio niekas nelietė, tačiau grupelei žaliųjų aktyvistų, regis, pavyko padaryti nepataisomą žalą – iš dangaus iki šiol matosi raidė „c“.

Peru prezidentas Ollanta Humala aršiai kritikavo „Greenpeace“ ir pranešė, kad sieks pateikti kaltinimus. Už šios istorinės vertybės suniokojimą „Greenpeace“ aktyvistams gali grėsti iki 6 metų nelaisvės ir milžiniška bauda. Tiesa, teisėjas šeštadienį atsisakė išduoti arešto orderį užsieniečiams „Greenpeace“ aktyvistams, kuriems leista skubiai sprukti iš Peru.

Ir nors „Greenpeace“ išplatino oficialų atsiprašymą, pareiškusi, kad įvyko klaida, dar didesnė žala, regis, padaryta pačiam organizacijos įvaizdžiui.

„Tie aktyvistai tiesiog atėjo ir sutrypė mūsų šalies palikimą. Būtina skleisti žodį, persėpti pasaulį. Saugokitės Tadž Mahale, saugokitės Egipto piramidės, nes „Greenpeace“ gali taikytis ir į jus“, – perspėjo Peru lyderis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.