Ž. Grigaitis apie terorizmo aktą Sidnėjuje: „Žmonės įbauginti“

Antradienį viename didžiausių Australijos miestų Sidnėjuje buvo įvykdytas teroristinis aktas – populiarioje kavinėje „Lindt Chocolat Cafe“ ginkluotas vyras, mosuodamas islamistų vėliava, paėmė įkaitais kavinės darbuotojus ir lankytojus. Išpuolis, kurio metu, įskaitant ir patį teroristą, žuvo trys žmonės, nejuokais išgąsdino ne tik Australijos gyventojus, bet ir pasaulio bendruomenę.

Ž.Grigaičio žmona Elle gyvena Australijoje.<br>Montažas
Ž.Grigaičio žmona Elle gyvena Australijoje.<br>Montažas
Daugiau nuotraukų (1)

Rugilė Ereminaitė

Dec 15, 2014, 10:53 PM, atnaujinta Jan 19, 2018, 3:02 AM

Savo įžvalgomis apie situacijos rimtumą ir Sidnėjaus gyventojų nuotaikas portalui lrytas.lt sutiko papasakoti Australijoje kartu su žmona Elle gyvenantis verslininkas iš Lietuvos Žilvinas Grigaitis. Nors šiuo metu vyras vieši Lietuvoje, šiandien jis bendravo su Australijoje likusia žmona. Jo žiniomis, australai dėl įvykdyto išpuolio yra išties išgąsdinti.

- Bendravote su žmona. Kokia šiuo metu situacija Sidnėjuje?

– Kadangi laiko skirtumas yra gana didelis, ten tuo metu jau buvo naktis. Aišku, visa drama prasidėjo gerokai anksčiau. Visa Australija ją stebėjo su įtampa. Kaip suprantu, kiek pats stebėjau ir žiūrėjau, toks incidentas įvyko pirmą kartą.

- Visai Australijai tai buvo netikėtas smūgis?

– Taip. Kita vertus, jau nuo rugsėjo mėnesio buvo tam tikrų įspėjimų ir vertinimų – australai galėjo tikėtis tam tikrų provokacijų. Tiek Sidnėjuje, tiek Melburne viešajame transporte, viešuose susibūrimuose žmonės buvo raginami atkreipti dėmesį į paliktus keistai atrodančius daiktus. Kai grįžau į Australiją, net oro uoste pastebėjau sustiprintą apsaugą. Taip pat ir žirgų lenktynėse, kur susirenka šimtai tūkstančių žmonių, dirbo papildomi karo policijos būriai.

Žinia, kurią šiandien išvydau, manęs labai stipriai nenustebino, nes australai tam lyg ir ruošėsi morališkai, bet niekas negalėjo patikėti, kad būtent toks dalykas galėjo atsitikti.

Nors tas pats šalies premjeras šiandien pasakė, kad tai buvo vieno žmogaus išpuolis, o ne organizacijos. Australai darys viską, kad viskas grįžtų į savo vėžes.

- Tačiau jeigu jau kurį laiką šalyje buvo įvestas sustiprinto saugumo režimas, ar tikrai galima viską nurašyti vieno, nuo nieko nepriklausomo asmens išpuoliui? Kas vis dėlto šiuo metu vyksta Australijoje?

– Kadangi Australija dalyvauja antiteroristinėje koalicijoje, nuo rugsėjo mėnesio jau buvo skelbiama tam tikra sustiprinta parengtis. Buvo tikimasi tokių išpuolių. Bet niekas nesitikėjo, kad bus pasirinkta tokia gerai žinoma vieta pačiame Sidnėjaus centre.

Žinant, kad Australijoje kavos kultūra yra labai išplitusi – dauguma ryte eina pirkti kavos išsinešti, tai atspindi, kad viskas buvo apgalvota. Būtent tokia vieta buvo pasirinkta neatsitiktinai. Kiek kalbėjau su Elle, turbūt didžiausią nerimą kelia būtent nenuspėjami žmonės. Tai nėra organizacijos, o pavieniai asmenys, kurie gali padaryti labai skirtingus ir keistus žingsnius, kad atkreiptų dėmesį į šią šalį.

Kai prasideda vasaros sezonas, turint mintyje, kad Sidnėjus yra turistinis Australijos veidas... Žinant, kaip jautriai į tokius išpuolius reaguoja amerikiečiai turistai... Tai gali būti nemažas smūgis Australijos ekonomikai, kuri ir taip kenčia dėl Kinijos ekonomikos stagnacijos.

Yra tam tikrų užuomazgų, ir baiminamasi, kad tai nebūtų pavyzdys kitiems teroristams taip pasielgti. Žinia, kad šis teroristas padėjo keturias bombas, kurios yra išdėliotos kažkur Sidnėjuje, be abejo, kelia tikrai nemažą nerimą prieš artėjančias šventes.

Norėčiau pabrėžti, kad australai jau yra priėmę tam tikras įstatymų pataisas – Kalėdos ir Naujieji metai nėra švenčiami taip, kaip anksčiau, nes tai yra katalikų šventė. Norima neįžeisti kitų tautų. Jeigu šiandien pažvelgtumėte, kaip papuoštas Sidnėjus ar Melburnas, pastebėtumėte, kad tų papuošimų tikrai nėra daug.

Kitoms religijos, kitų tautybių žmonėms daromos išimtys. Aišku, toks akibrokštas, koks įvyko šiandien, kelia labai didelį nerimą, nes gali pasikartoti.

- Ar žmonės šiuo metu Australijoje yra labai įbauginti?

– Visi yra įbauginti, nes  puikiai įsivaizduoja, kad tai gali atsitikti bet kuriame Australijos mieste. Žinant, kad australai yra tauta, kuri nesėdi namuose, o labai daug laiko praleidžia viešose vietose, tai yra labai rimtas skambutis. Nors iki šiol Australijoje jausdavausi labai saugiai, po tokio akibrokšto nežinia, kur, kas ir kaip gali atsitikti. Ir kokiu būdu reikėtų reaguoti.

- Nesibaiminate grįžti į Australiją?

– Jeigu pasikartotų tokie išpuoliai, be abejo, su žmona atvyktume į Lietuvą. Bet dabar neketinu keisti savo planų ir greitu laiku grįšiu į Australiją. Pasižiūrėsime, koks bus atoveiksmis. Australai nėra ta tauta, kuri tokį išpuolį paliktų ramybėje neišsiaiškinusi jo priežasčių iki detalių.

Nors tas pilietis, kuris taip pasielgė, jau buvo žinomas savo akibrokštais. Bet dabar  baiminamasi, kad tai naujos buitinio terorizmo bangos pradžia.

Australijos emigracinė sistema savo laiku atvėrė galimybes į šalį įvažiuoti daug įvairaus plauko žmonių. O dabar ji yra labai stipriai sugriežtinta. Nuo vieno kraštutinumo einama link kito... Patys australai pažymi, kad dabar gali atsirasti labai daug nepatenkintų žmonių, kurie gali išlieti savo pykti dėl šio išpuolio.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.