Estas net 20 metų dirbo Maskvai

Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) paskelbė net 20 metų turėjusi savo agentą Estijos saugumo policijoje (KaPo). Uno Puuseppas NTV televizijai pats patvirtino dirbęs Kremliui.

U.Puuseppas net dvidešimt metų padėjo Rusijai šnipinėti Vakarus.
U.Puuseppas net dvidešimt metų padėjo Rusijai šnipinėti Vakarus.
Daugiau nuotraukų (1)

„Lietuvos rytas“

Dec 16, 2014, 7:57 AM, atnaujinta Jan 19, 2018, 2:44 AM

Buvęs KaPo darbuotojas, anksčiau dirbęs Sovietų Sąjungos KGB, esą nutekindavo Rusijai Estijos, NATO ir JAV saugumo paslapčių.

NTV paskelbė, kad U.Puuseppas pradėjo bendradarbiauti su FST 1996 metais, palaikydamas ryšius su Rusijos agentūra per buvusį KGB bendradarbį Nikolajų Jermakovą, kuris buvo Estijos gyventojas, užsiėmė verslu ir reguliariai lankydavosi Rusijoje.

U.Puuseppo teikta informacija leido Maskvai sužlugdyti kelias JAV, Jungtinės Karalystės ir kitų šalių specialiųjų tarnybų prieš Rusiją nukreiptas operacijas.

Vakarai esą siekė prisijungti prie optinio kabelio, kuriuo Rusijos ambasada Taline siųsdavo užšifruotą informaciją Maskvai. Rusai neva pirmiausia leido amerikiečiams sumontuoti brangią įrangą, o tuomet pradėjo naudoti kitus ryšio kanalus.

Anot NTV, U.Puuseppas yra buvusio Sovietų Sąjungos karininko sūnus ir pradėjo dirbti KGB 8-ajame dešimtmetyje, kur įgijo diversinių operacijų radisto įgūdžių.

Estijai atgavus nepriklausomybę, U.Puuseppas tapo vienu iš nedaugelio buvusių KGB karininkų, įdarbintų Estijos saugumo tarnybose kaip techninis specialistas.

Naudodamasi U.Puuseppu FST gaudavo įslaptintų raportų KaPo direktoriui ir Estijos premjerui, informacijos apie pasitarimus tarp KaPo ir kitų Baltijos šalių, suomių ir britų saugumo tarnybų.

U.Puuseppas taip pat turėjo prieigą prie informacijos apie Vakarų šalių žvalgybos užverbuotus Rusijos piliečius ir žinojo, kurie Rusijos diplomatai yra šnipinėjami.

Jo pranešimai esą leido nustatyti, kad Valeri Ojamae, buvęs Rusijos užsienio žvalgybos pareigūnas, veikė kaip dvigubas agentas.

V.Ojamae savanoriškai pasisiūlė bendradarbiauti su Estijos saugumo tarnybomis 1999 metais ir apie metus dirbo britų žvalgybai, kol buvo suimtas ir nuteistas kalėti septynerius metus.

„Interfax“ pranešime sakoma, kad informacijos nuotėkis iš KaPo ir operatyvinės nesėkmės kurstė nerimą JAV.

Po kelerius metus trukusio tyrimo buvo suimtas numanomas informacijos nuotėkio šaltinis, tačiau buvo areštuotas ne U.Puuseppas, o buvęs KGB karininkas Vladimiras Veitmanas, dirbęs tame pačiame KaPo skyriuje.

„Žinoma, labai nustebau, kad vietoj manęs buvo suimtas mano bendradarbis V.Veitmanas – kiek žinau, jis neperdavė absoliučiai jokios informacijos“, – sakė U.Puuseppas, prieš trejus metus atvykęs gyventi į Maskvą. (BNS, LR)

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Nauja diena“: ar I. Šimonytė gali pasipriešinti G. Nausėdai?