Kuba paleido šalyje kalėjusį JAV pilietį A. Grossą

Po penkerių metų iš kalėjimo Kuboje paleistas amerikietis Alanas Grossas. JAV pareigūnai pranešė, kad pagal susitarimą numatyta paleisti tris kubiečius, kalinčius JAV, skelbia AP.

A.Grossas iš Kubos buvo išskraidintas JAV vyriausybei priklausančiu lėktuvu.<br>AP nuotr.
A.Grossas iš Kubos buvo išskraidintas JAV vyriausybei priklausančiu lėktuvu.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 17, 2014, 4:47 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 11:18 PM

Vyras iš Kubos buvo išskraidintas JAV vyriausybei priklausančiu lėktuvu.

JAV prezidento Baracko Obamos administracijos teigimu, A.Grosso įkalinimas buvo kliūtis JAV santykių gerinimui su Kuba, tačiau netikėta sutartis galėtų atverti kelią išsamesnėms diskusijoms ir galiausiai panaikinti dešimtmečius trunkantį JAV ekonominį embargą, pritaikytą komunistinei Kubai.

JAV tarptautinės plėtros agentūros darbuotojas A.Grossas buvo sulaikytas 2009 metų gruodį ir nuteistas kalėti 15 metų už tai, kad pagal slaptą JAV programą įdiegė interneto tinklus Kuboje, kad jos gyventojai galėtų užmegzti ryšį su išoriniu pasauliu. Kuba šią A.Grosso vykdytą programą tąkart įvardijo neteisėtais JAV bandymais pakenkti šaliai.

Trys kubiečiai, kuriuos pagal sutartį paleido JAV, priklauso „šnipų tinklui“. Tuometinis Kubos prezidentas Fidelis Castro juos pasiuntė šnipinėti į Pietų Floridą. Vyrai, kurie Kuboje laikomi tikrais didvyriais, buvo nuteisti kalėti 2001 metais, Majamyje. Jiems buvo pareikšti kaltinimai vykdant sąmokslus ir neteisėtai šnipinėjus kitos valstybės labui.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.