5 dalykai, dėl kurių V.Putinas apsigalvojo per kelias savaites

Lygiai prieš dvi savaites Kremliuje sakytoje metinėje kalboje V.Putinas išskyrė esminius Rusijos dabarties ir ateities tikslus. Komentatoriai pastebi, kad per tokį trumpą laiką jo mąstyme jau įvyko daugybė pokyčių, rodančių, jog Vakarų sankcijos veikia net ir kietąjį Rusijos lyderį.

Per trumpą laiką V.Putino mąstyme jau įvyko daugybė pasikeitimų.<br>AFP nuotr.
Per trumpą laiką V.Putino mąstyme jau įvyko daugybė pasikeitimų.<br>AFP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Paulius Gritėnas

Dec 18, 2014, 4:05 PM, atnaujinta Jan 18, 2018, 9:24 PM

1. Prieš dvi savaites sakytoje kalboje V.Putinas pabrėžė, jog sankcijos Rusijos nepalauš, o šalis išliks tokia pat stipri ne tik ekonomiškai, bet ir politiškai.

Po „juodojo antradienio“, kai rublis puolė žemyn tiesiog laisvojo kritimo pagreičiu, jam jau teko pripažinti, kad sankcijos realiai veikia Rusijos ekonomiką.

„Mūsų ekonomika susitvarkys ir tai įvyks per kelerius metus“, - optimistiškai žadėjo V.Putinas, netiesiogiai kaltindamas Centrinį banką, kad jis veikė nepakankamai greitai. „Turime būti puse žingsnio greitesni“, - kalbėjo jis.

2. Kalbėdamas šį kartą V.Putinas susilaikė nuo liaupsių Rusijos armijai ir jos karinei galiai. Kur kas didesnis dėmesys buvo skirtas ekonomikos reguliavimui.

„Kalbėti su Rusija iš jėgos pozicijų tiesiog beprasmiška“, - V. Putinas pabrėžė skaitydamas savo metinį pranešimą Federaliniame Susirinkime. Šįkart apie jėgos poziciją nebuvo net užsiminta, o esminis terminas buvo ne „branduolinė galia“, o „ekonomikos diversifikacija“.

3. Rusijos prezidentas pasekė užsienio reikalų ministro pavyzdžiu ir pagyrė Ukrainos vadovą Petro Porošenką.

„P.Porošenka nori išspręsti šį konfliktą, bet jis nėra vienintelis Kijeve“, - nepasitikėjimą naująja valdžia leido suprasti V.Putinas, pabrėždamas, kad Ukraina, norėdama atkurti taiką ir suverenumą, turi gerbti žmones, kurie gyvena jos teritorijoje.

„Tikiuosi, kad šiuo keliu ir bus einama“, - sakė jis, akivaizdžiai švelnindamas toną.

4. Atrodo, kad V.Putino galvoje sukirbo ir abejonė dėl likimo šalies vadovo poste.

„Valdžios stabilumą šalyje užtikrina gyventojų pasitikėjimas. Manau, kad aš jį turiu ir gerai atstovauju Rusijos žmonių interesams“, - samprotavo V.Putinas, vis dėlto neduodamas aiškaus atsakymo, ar ketina kandidatuoti į Rusijos prezidento postą 2018 metais.

5. Rusijos lyderis nedemonstravo tradicinio griežtumo, kartais akivaizdžiai suglumdavo išgirdęs ne visai parankius klausimus. Bandydamas rodyti rūpestį dėl eilinių rusų nerimo, jis dažnai neturėdavo konkrečių atsakymų, o kai kuriuos nepalankius klausimus iš opozicijos gretų apskritai ignoravo, taip leisdamas suprasti, kad neketina kalbėti jam nemaloniomis temomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.