Du pareigūnus nušovęs vyras ragino praeivius stebėti jo veiksmus

Niujorkas sekmadienį

Daugiau nuotraukų (1)

DPA, ELTA ir lrytas.lt inf.

Dec 22, 2014, 9:41 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 3:56 PM

Daug žvakių, gėlių ir Amerikos vėliava buvo padėta ant improvizuoto memorialo, įrengto to išpuolio vietoje. Panašu, kad ta ataka buvo įvykdyta keršijant dėl neseniai įvykusių incidentų, kai keli neginkluoti juodaodžiai žuvo dėl policijos veiksmų.

Šv.Patriko katedroje Manhatane buvo aukojamos gedulingos mišios, o Niujorko amerikietiškojo futbolo klubas „Jets“ pagerbė nužudytuosius tylos minute. Sutemus, aukų šalininkai budėjo laikydami žvakes, dainuodami ir melsdamiesi.

32 metų policininkas Wenjianas Liu ir 40-metis Rafaelis Ramosas buvo nušauti į galvą per patrulių automobilio langą šeštadienį vidury dienos įvykdytą ataką Brukline, kuri sukrėtė didžiausią JAV miestą, likus kelioms dienoms iki Kalėdų.

Policija nurodė, kad užpuolikas yra 28 metų Ismaaiylas Brinsley, kuris po atakos nubėgo į gretimą metropoliteno stotį ir ant platformos nusišovė.

Tyrėjai sakė, kad I.Brinsley prieš išvykdamas į Niujorką taip pat pašovė savo buvusią merginą jos bute Baltimorės priemiestyje, tačiau ji liko gyva.

Prieš pat savo išpuolį I.Brinsley kalbėjosi su praeiviais ir klausinėjo, kokiai gaujai jie priklauso, taip pat paragino sekti jo pranešimus socialiniame tinkle „Instagram“ ir ištarė „Žiūrėkit, ką padarysiu“, sakė Niujorko policijos departamento detektyvų viršininkas Robert'as Boyce'as.

„Jie pasiėmė 1 mūsiškį ... – pasiimkime du iš jų“, – sakome I.Brinsley priskiriamame „Instagram“ komentare prie nuotraukos, kurioje matomas sidabro spalvos pistoletas. Ta žinutė buvo paskelbta likus kelioms valandoms iki atakos.

I.Brinsley anksčiau buvo suimtas bent 19 kartų, daugiausia – kai gyveno Džordžijoje, sakė R.Boyce'as, pridūręs, kad kaltinimai būdavo įvairūs – pradedant viešosios tvarkos pažeidimais, baigiant teroristiniais grasinimais.

Dviejų policininkų nužudymas mieste, kuriame žmogžudysčių dabar yra sumažėję labiausiai per pastaruosius 20 metų, dar labiau padidino įtampą tarp Niujorko mero Billo de Blasio ir policijos.

Keli pareigūnai, akivaizdžiai pagerbdami savo nužudytus kolegas, demonstratyviai atgręžė nugaras merui ligoninėje, kurioje buvo paskelbta abiejų policininkų mirtis.

Policininkai kaltina B.de Blasio nepakankamai palaikant teisėsaugininkus ir per daug simpatizuojant demonstrantams, kurie pastarosiomis savaitėmis protestavo dėl policijos smurto prieš afroamerikiečius.

„Mere de Blasio... šių dviejų pareigūnų kraujas – aiškiai ant jūsų rankų“, – sakė Edwardas Mullinsas, vadovaujantis asociacijai „Sergeants Benevolent“, kuriai priklauso apie 11 tūkst. aktyviosios tarnybos ir ją baigusių Niujorko policininkų.

B.de Blasio atsakė į kritiką, taip pat reikštą buvusio Niujorko valstijos gubernatoriaus George'o Pataki, ragindamas baigti „neatsakingą, pernelyg aštrią retoriką, kuri pykdo ir priešina žmonės“.

Daugelis afroamerikiečių bendruomenės narių širsta dėl neseniai įvykusių incidentų, kai neginkluoti juodaodžiai žūdavo dėl policijos veiksmų. Padidėjus įtampai, daugelyje šalies miestų kilo protestais, o kai kada prasiverždavo smurtas.

Liepą neginkluotas šešių vaikų tėvas Ericas Garneris žuvo Niujorke, kai policininkas, mėginęs jį areštuoti dėl neteisėtos prekybos cigaretėmis, panaudojo smaugimo veiksmą.

Rugpjūtį Sent Luiso priemiestyje Fergusone Misūrio valstijoje 18-metis Michaelas Brownas buvo nušautas baltaodžio policininko.

Didžiųjų žiuri sprendimai nepateikti kaltinimų baltaodžiams pareigūnams dėl tų incidentų provokavo masinius protestus Niujorke ir kituose JAV miestuose.

R.Boyce'as sakė, kad I.Brinsley konkrečiai minėjo M.Browną ir E.Garnerį savo „Instagram“ žinutėse, taip pat paskelbė kitų pranešimų, kupinų „nusivylimo arba pykčio“ dėl savo gyvenimo padėties.

E.Garnerio ir M.Browno šeimos ragino visuomenę nesigriebti „jokio smurto, nukreipto prieš teisėsaugos narius. Tai negali būti toleruojama. Privalome dirbti kartu, kad grąžintume ramybę mūsų bendruomenėse“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.