Popiežius ragina milijonus tikinčiųjų būti švelnius ir šiltus

Atkreipė dėmesį į Iraką

Popiežius kalbėjo apie pasaulio skaudulius.<br>AP nuotr.
Popiežius kalbėjo apie pasaulio skaudulius.<br>AP nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

BNS, AFP ir lrytas.lt inf.

Dec 25, 2014, 10:23 AM, atnaujinta Jan 18, 2018, 7:47 AM

Iš Argentinos kilusio pontifiko trumpa homilija, kurioje buvo nemažai Evangelijos ištraukų, pirmą kartą buvo tiesiogiai transliuojama modernioje trimatėje (3D) projekcijoje.

„Ar mums užtenka drąsos jautriai sutikti sunkumus ir problemas tų, kurie yra greta mūsų“, – kreipėsi popiežius į susirinkusius maždaug 5 tūkstančius tikinčiųjų Šv.Petro Bazilikoje.

„Ar mums geriau patinka bejausmiai sprendimai, (kurie yra) galbūt efektyvūs, bet stokojantys Evangelijos šilumos? Pasauliui šiandien taip reikia švelnumo!“ – sakė jis.

Maždaug 1,2 milijardo pasaulio Romos katalikų lyderiais taip pat ragino „pasipūtėlius, išpuikėlius... ir tuos, kurie yra uždari kitiems“, sutikti gyvenimą „kilniai, nuolankiai“.

Ketvirtadienį skelbdamas jau antrą savo kaip pontifiko žinią „urbi et orbi“ (miestui ir pasauliui), popiežius turėtų kalbėti apie sunkią krikščionių ir kitų religinių mažumų padėtį Artimuosiuose Rytuose, atkreipdamas dėmėsį į tuos, kurie pateko į „Islamo valstybės“ džihadistų rankas.

Popiežius Pranciškus taip pat turėtų kalbėti apie Sirijoje vykstantį karą, Izraelio ir palestiniečių konfliktą, Ebolos viruso epidemiją, islamo fundamentalistų sėjamą smurtą Nigerijoje bei Ukrainos konfliktą.

Didžiosios Britanijos karalienė Elizabeth II savo kalėdinėje kalboje turėtų atiduoti pagarbą medicinos ir humanitarinės pagalbos darbuotojų, kovojančių su Ebolos epidemija Afrikoje, „nesavanaudiškumui“.

Karštligišką pasiruošimą Kalėdų išvakarėms Betliejuje, kurios šiame Vakarų Kranto mieste yra didžiausia metų šventė, vainikavo Kalėdų Nakties (Bernelių) mišios Jėzaus Gimimo bazilikoje, pastatytoje toje vietoje, kurioje, kaip tikima gimė Jėzus Kristus.

Procesijai, kurioje pūsdami dūdmaišius ir mušdami būgnus ėjo skautai, vadovavo Jeruzalės lotynų apeigų katalikų patriarchas Fuadas Twalis, aukščiausio rango lotynų apeigų katalikų atstovas Šventojoje Žemėje.

Savo homilijoje F.Twalis prašė „taikos Jeruzalėje“, kur pastaraisiais mėnesiais vyko kruvini Izraelio ir palestiniečių susirėmimai, ir visų tikėjimų „lygybės bei tarpusavio pagarbos“.

Jis tai pat paragino atstatyti šiemet per 50 dienų trukusį ir 2,2 tūkst. gyvybių nusinešusį „Hamas“ ir Izraelio karą sugriautą Gazą.

Šalia bazilikos esančioje Prakartėlės aikštėje prie didžiulės palestiniečių vėliavos raudonos, juodos ir sidabrinės spalvų burbulais išpuoštos eglės Kalėdų Senelio rūbais apsirengęs vyriškis dalino saldainius.

Tačiau daugeliui tikinčiųjų šiame regione šventes temdo liūdesys dėl praėjusiais metais pralieto kraujo, krikščionių persekiojimo, kurį pasmerkė tarptautinė bendruomenė.

„Daugelis iš jūsų kalėdine giesmes palydėsite ašaromis ir atodūsiais“, – parašė popiežius Pranciškus ilgame laiške Artimųjų Rytų krikščionims.

Atkreipė dėmesį į Iraką

Pontifikas telefonu perdavė kalėdinį pasveikinimą pabėgėliams Irako Kurdų autonominiame regione,

„Brangūs broliai, esu šalia jūsų, širdyje esu visai šalia jūsų“, – rašė popiežius, kurį cituoja Italijos naujienų agentūra AGI.

„Mano širdyje yra vaikai ir pagyvenę žmonės“, – kreipėsi Pranciškus į irakiečių pabėgėlius Ankavos stovykloje.

Bagdade chaldėjų patriarchas Louisas Sako pareiškė, kad per „Islamo valstybės“ džihadistų atakas namus turėjo palikti maždaug 150 tūkst. krikščionių, kasdien dešimtys jų turi išvykti iš šalies.

Namus palikę Irako krikščionys „vis dar gyvena tragiškoje padėtyje ir jiems nėra greito sprendimo“, – sakė patriarchas naujienų agentūrai AFP.

Sirijos krikščionys karo nuniokotame Homso mieste šventė pirmąsias Kalėdas per trejus metus – Hamidijos rajone papuoštas spalvingas medis ir Prakartėlė įrengta tarp griuvėsių.

„Mūsų džiaugsmas yra neapsakomas“, – sakė Taghrid Naanaa, rinkdamasi papuošalus eglei vienoje Hamidijos parduotuvių. Šį rajoną Sirijos armija atkovojo iš sukilėlių šiais metais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.